eltomek 23 Posted November 18, 2017 Czołem, Z braku czasu i warunków na odważanie i "konfekcjonowanie" surowców postanowiłem dla próby przerzucić się na zestawy, ale chyba szybko wrócę do pierwotnej metody Do rzeczy: kupiłem ten zestaw: https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 x2, bo na 20l ma być. I już na oko coś mi nie pasowało (12*P to za mały ekstrakt wg tej receptury). Wklepałem to w BS2 i przy swojej przeciętnej wydajności warzelni 72% wychodzi mi z tego 15,8*P oraz 124 EBC. I to ostatnie mnie martwi, bo styl kończy się na 80 EBC. Czy nie za dużo tych palonych tu nawrzucali (w sumie 17%)? Mam z pewnością mniej doświadczenia od sprzedawców z tego sklepu, więc zapytam: olać te 124 EBC i lecieć z tym zasypem, czy jednak za dużo tego palonego w recepturze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted November 18, 2017 Może palone na koniec zacierania? Wtedy kolor będzie jaśniejszy i palonka mniejsza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
eltomek 23 Posted November 19, 2017 Z pewnością na koniec zacierania i palonka będzie mniejsza, ale czy na pewno kolor jaśniejszy? Quote Share this post Link to post Share on other sites