Jump to content
Sign in to follow this  
migdal

Czy drożdże wytrzymają mróz?

Recommended Posts

Czy Waszym zdaniem mogę wykorzystać drożdże, które przechowywałem wraz z całym zestawem BA "bitter" przez całą zimę w piwnicy (zakres temp od -10 do +5)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

przejście przez 0 może być dla drożdży zabójcze bo zamarzająca woda rozsadza komórki. Spróbuj zrobić starter i zobacz jak będą rosnąć. Jeśli będą się namnażać możesz je użyć do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno masz suche drożdże więc nie powinno być problemów. Na wszelki wypadek zrób jak radzą koledzy. Starter jest sprawdzianem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
przejście przez 0 może być dla drożdży zabójcze bo zamarzająca woda rozsadza komórki. Spróbuj zrobić starter i zobacz jak będą rosnąć. Jeśli będą się namnażać możesz je użyć do piwa.

Przecież napisał ,że ma zestaw z BA ,a oni dają tylko suche.

Dla suchych mróz nie straszny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"suche" to pojecie względne. Nawet takie "suche" drożdże mają około 80% wody, więc dla nich też może być groźne przejście przez 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie powinny ruszyć, moje suche podczas dużych mrozów spędziły 6 dni na pace u kuriera (tak moje szczęście do kurierów, jechały z HB do Krakowa przez pół polski bo w sortowni się pomylili) i przy odbiorze wszystko miało temperaturę otoczenia, a jednak bez problemu ruszyły.

Z czego jak teraz myślę, to musiały dodatkowo kilka krotnie przechodzić z temperatur dodatnich na ujemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w zestawie są suche drożdże Saflage S-04, na oko bez żadnych zmian fizycznych, leżą spokojnie w przeźroczystej szczelnej torebeczce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy i koleżanki! Mam podobny problem. W zeszłym roku zakupiłem brew kita, ale nie zdążyłem już go zrobić przed zimą. Cała puszka przeleżała zimę na zabudowanym balkonie gdzie podczas silnych mrozów temperatura była poniżej zera.

 

Pytanie nr 1. Czy syrop i drożdże nadają się jeszcze do zrobienia piwa?

Pytanie nr 2. Czy ewentualnie można drożdże dołączone przez producenta brew kita zastąpić winiarskimi albo gorzelniczymi dostępnymi w marketach czy na allegro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże suche mogły przeżyć (choć niekoniecznie), ale dla pewności należałoby zrobić starter.

Winiarskie i gorzelnicze odpadają! Nie dadzą pożądanych rezultatów. Śmiało możesz zastąpić, ale innymi piwowarskimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.