Jump to content
CraftMat

Posmak mydlany (tak mi się wydaje)

Recommended Posts

Witam...Wczoraj otworzyłem po 8 dniach od zabutelkowania swoje IPA 16,5 blg. Wszystko jest ładnie elegancko, natomiast jest taki delikatny posmak mydlany i mój ojciec też to stwierdził. Drożdże wystartowały dośc powoli bo przy rehydratacji za bardzo im schłodziłem wodę. Fermentacja w temperaturze 22 st. Wiecie o co może kaman?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na drugi raz płucz butelki po płynie do mycia naczyń :D

 

A tak serio to przejrzałem kilka tematów z podobnym problemem i pojawia się często pytanie czy dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Po pierwsze mogło być za mało tlenu.

Jakie drożdże?

 

No i przede wszystkim: temperatura otoczenia 22°C przy fermentacji IPA dało pewnie z 25°C brzeczki gdzie (nie licząc drożdży belgijskich) to już za wysoko i mogą się takie dziwne smaczki pojawiać. Pierwszą AIPĘ fermentowałem w mieszkaniu 21°C a drugą w piwnicy w 16°c. Ta sama receptura  a różnica w smaku - niebo i ziemia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy mydlanym posmaku pierwsze co bym brał pod uwagę to pH piwa czyli pH wcześniej zacieru ;)

Jak to aromaty ala kostka toaletowa (kwiatowe itp.) to estry związane ze zbyt wysoką temp. fermentacji.

 

Ponadto po 8 dnach to za wcześnie, możesz też tak aldehyd odczuwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, dziękuję za odpowiedzi i odezwę się za kilka dni...Dam znać jaki będzie aromat

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszędzie tam gdzie szuflą chmiel sypałem to taki mydlany aromat był wyczuwalny. Znikał a czasem. Myślę, że za dwa tygodnie śladu po nim nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg How to brew Palmera mydlane aromaty mogą się pojawić na skutek oksydacji kwasów tłuszczowych zawartych w ekstrakcie słodowym i nie zaleca używania płynnych ekstraktów starszych niż rok. Nie napisałeś czy piwo robiłeś ze słodów czy z ekstraktów ale i tak napiszę może się komuś kiedyś przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 3.12.2017 o 14:44, kurczakowski napisał:

Jakich chmieli użyłeś, belma daje czasami takie nuty?

Pacific Jade, Galaxy i Wakatu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. 

 

Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. 

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Undeath napisał:

Jest kilka możliwości mydła. Jednym nie wymienionym przez kolegów wyżej to też złe wypłukanie chemii piwowarskiej - NaOH z piwem lubi dać mydełko. 

 

Jeżeli to nie to, to raczej błąd fermentacji jakiś - u siebie miałem raz mydełko jak za poradą zlałem niedofermentowane piwo na cichą i dodałem chmiel na zimno. 

A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, CraftMat napisał:

A może być to wina zbyt wysokiej temperatury? Us05 fermentowały w 22 stopniach.

 

Tak, jest też taka możliwość, że z fuzlami i rozpuszczalnikiem oraz nadmierną ilością estrów tworzy to mieszankę w odczuciu mydlastą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja :( hm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No widzisz bywa i tak. Nie każda infekcja musi błonę zbudować. Ku przestrodze określił dokładnie ten aromat? Chlorofenol czy coś innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, CraftMat napisał:

No cóż...wysłałem to piwo koledze i stwierdził, że to infekcja :( hm...

Ja mam takich kolegów co na wszelki wypadek zawsze mówią że infekcja, więc o ile nie ufasz całkowicie temu koledze to weź to z ziarnkiem soli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega określił to jako aromaty apteczne, spalone kable i plastik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.