Jump to content
Sign in to follow this  
wilem07

Porter Bałtycki problem z fermentacją

Recommended Posts

Witam

Jutro mija 4 tydz. jak uwarzyłem Portera Bałtyckiego. Starter zrobiłem z brzeczki ze zrobionego dzien wczesniej pilsnera i dodałem 2 saszetki w34/70 na zbiornik. Po kilku godzinach dodałem starter do fermentora. Temperatura brzeczki około 15 stopni (dla tych drozdzy zalecana 12-15). Fermentacja "ruszyła z kopyta" Temperatura pomieszczenia poczatkowo 15 pozniej 13 na dzien dzisiejszy około 11 ( nie mogę dokładnie opisać gdyż wyjechałem za granice, dostaje tylko informacje od rodziny). Początkowe blg 24,5 około 40l w dwóch fermentorach, po czterech tyg. zeszło tylko do 12 według dwóch areometrów i 14 według refraktometru. 

Co według Was powinienem zrobić? 

Poczekac jeszcze i spr blg

Dodac drozdze

Zlac  i dodac drozdze 

Zlac na cicha

.....................

pomocy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, wilem07 napisał:

Co według Was powinienem zrobić? 

Zrobić przerwę diacetylową. (w tym przypadku do tego nie posłuży, chyba.)Podnieś temperaturę młodego piwa, może coś się zadzieje. Ogólnie drożdże nie lubią spadków temperatury, może po prostu zasnęły, zmęczyły się i nie mają ochoty pracować...? A może dodałeś dużą część słodów karmelowych, popełniłeś błąd w zacieraniu, czy kulson wie co jeszcze...? 

PS. Piwa w obu fermentorach zeszły jednakowo z ekstraktem? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co mi przekazano to oba jednakowo do 12. Spadek temp. nie był gwałtowny, była to moja decyzja zeby zejsc do 12 11 i nie sadze zeby zasneły(ale moge sie mylic). W smaku wytrawne ... 12blg? Moze tak sie wydawało rodzince....

co do zasypu bede troche strzelał jesli chodzi o słód pilsenski

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 5-7 kg      
       
Słód wiedeński 6-9 EBC Weyermann®10 kg      
Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 5 kg      
Słód Karmelowy 300 Viking Malt 1 kg      
Słód Caraaroma® 300-400 EBC Weyermann® 2 kg      
Prażone ziarna jęczmienia Viking Malt 2 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 17.11.2017 o 19:49, Cichus napisał:

2 saszetki zalecane są na 20 l 12°Blg, a tak mały starter to nie starter, zwłaszcza na porter bałtycki.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
 

Cześć, przymierzam się też jak szpak na czereśnie do tego Portera Bałtyckiego. Póki co , nie zakładam własnego tematu i chce zapytać o to dawkowanie drożdzy. Skompletowalem zestaw na "Bałtyka", który powinien mieć w 20L 21°Blg i napisano aby użyć 2óch saszetek w34/70. Ty napisałeś, że dwie to są na 20L 12Blg. Czy to znaczy, że przy 21Blg to będzie za mało? Tylko jak to piwo ma mieć 12Blg?

 

Nie rozumiem trochę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw robisz 20 litrów jasnego pilsa 10-12 Blg z dwóch saszetek drożdży. Potem porter na gęstwie. Dwie saszetki na 21blg piwa dolnej fermentacji to za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem... Minęło 6 tygodni, bałtyk 25 BLG zszedł ledwo do 11 BLG, w pomieszczeniu podczas fermentacji było 10 stopni. W smaku jest wyraźnie słodki... Co można zrobić, żeby to uratować? Przelewać już na cichą, czy czekać? Przenieść do temperatury pokojowej? Może jeszcze jakimiś drożdżami zadać?

19l portera zadałem 3 saszetkami w34/70. Boję się, żeby w butlach nie narobiło potem syfu :/ Help :)

 

Aha - może się przyda info, że obok kończy się już burzliwa pilsa na saflager s23 (wiem, trza było wcześniej zrobić i gęstwę wykorzystać, ale nie zrobiłem), może coś pokombinować?

Edited by Cube

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w zeszłym roku uwarzyłem Porter 20blg to w kotle fermentacyjnym stał prawie 2 miesiące (8 tygodni) z 20blg zszedł do 7blg, ale to wszystko zależy od zacierania/drożdży ;) Ja fermentowałem Gozdawą GLW35 - 2ma saszetkami na fermentor. Po roku ten porter jest zacny, akurat do przyjmowania w gardło.

W tym roku powtórzę porterek, ale zadam chilli na ostatnie 15minut gotowania na "ostrość" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i przeniesienie do temperatury pokojowej nic nie dało, jak było 11 BLG tak jest. Czy taki szatański pomysł, żeby spróbować zlać tego portera jeszcze na gęstwę po pilsie ma jakikolwiek sens? Czy inny szczep drożdży będzie przeszkadzał? Już nie wiem co mam zrobić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dać mu czas. Jak 10 stopni to niech stoi ze 2 miesiące. Nic mu się nie stanie. Po tym czasie jak nie zejdzie nic w dół to lać w butle i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...