Jump to content
Gwynbleidd

CraftBeerPi - sieciowy sterownik browaru

Recommended Posts

Tulejki zwykłe, metalowe, takie miałem ;) O listwach 2x20 z długimi nóżkami wiem, ale już za późno, wlutowana jest zwykła a reszta płytek się rozeszła. Gdybym teraz miał ją zmieniać, to tylko na "oficjalną".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kilku dniach wrocilem do sterownika no i skucha, mianowicie przestala dzialac mi klawiaturomysz mozna ja zobaczyc na poprzednim poscie na monitorze. Oczywiscie klawiatura sprawdzona n akompie stacjonarnym i dziala. Z ciekawosci podlaczylem inna mysz po kablu i tez nic sie nie dzieje, kursor stoi na ikonce malinki (menu start) i lipa. Malina dziala bo pokazuje temperature i prawidlowy czas wiec to nie zawieszka. Jakies pomysly co tu poszlo nie tak?

 

 

menu.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

a co robiłeś w międzyczasie? Łączyłeś się nią po bluetooth? Jeżeli po USB to może usb uwaliłeś? Jak masz aktywnego SSH to sobie z kompa wejdz i zrob update i upgrade moze pomoze.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie nic nie robilem, malina lezala sobie spokojnie w garazu przez 2-3 tygodnie i sobie zdechla pozniej. Tzn. wyglada na to ze porty USB odmowily wspolpracy bpo tak jak wspomnialem "normalnej" myszy tez nie widzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stawiam na błąd sterownika. Wziąłbym nowa karte SD, zainstalował system i sprawdził. Jak bedzie działał port USB normalnie  to starej karcie masz działający system i bedzie trzeba powalczyć z sterownikami do USB

Moze tez byc problem z kartą SD co podobno częste na tych urządzeniach -

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Odkrylem ze porty nie maja zasilania, zaginione 5VDC powoduje ze nic pod nimi nie dziala. I teraz pytanie czy to jest kwestia sterownika czy moze hardware'u?

 

EDIT: a poza tym to sie okazalo ze mam zwarcie na C97 i C98 na wyjsciu 5V z portow USB (3.1Ω) czyli de facto na zasilaniu urzadzen z portow.

Edited by druid_panoramix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miernik w dłoń i zobacz gdzie się gubi 5V.

Albo jakiś zimny lut... To może być coś banalnego...

 

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może zwarcie lub przeciążenie zasilanego z 5V obwodu... przeleć miernikiem SSRy po stronie sterowania, moze diodka padła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raport dla potomnych. Kondzior C97 sie upalil i robil zwarcie do ziemi.

Przebieg analizy. 

Wylutowanie C97, C98 i po sprawdzeniu okazalo sie ze na plytce nie ma juz zwarcia, po przemierzeniu kondziorow jeden (C97) sie zwarl na amen i robil balagan. Po wlutowaniu dzialajacego na miejsce C98 mam 2 sprawne porty. W tym przypadku i tak wykorzystuje tylko jeden wiec pelen sukces.

Dzieki za sugestie i zaangazowanie w dyskusji.

 

Pozdrawiam,

panoramix 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ludkowie, czy do płytki w wersji 5.0/5.1 mozna podłączyć bezpośrednio cewki przkaźników? Posiadam u siebie dwa przekaźniki PK-1P 12 V produkcji F&F oraz dwa przekaźniki na podstawkach 46.61.9.012.0040 produkcji Finder (takie się trafiły leżaki w pracy). W ząłączniku widać schemat połączeń. SW1 do 4 to przełączniki kołyskowe, które przełączają masy przekaźników albo bezpośdrenio do zasilacza albo na wyjścia GPIO płytki. SW5 to przełącznik kołyskowy, który ma za zadanie odcinać +12V od płytki, tym samym odciąć jej zasilanie. "Problem" polega na tym, że kiedy któryś z przekaźników jest wysterowany na GPIO, na wejściu plytki pojwia się napięcie 12V niezależnie czy SW5 jest załączony czy nie. Kiedy płytka nie jest podłączona do RPi, nie następuje wyzwalanie cewek przekaźników. Kiedy płytka jest podłączona do RPi, widać, że na RPi pojawia się zasilanie ale w tym przypadku RPi nie startuje (SW5 - off) natomiast cewki przekaźników są wyzwalane... Domyślam, się, przy że w takim połączeniu, kiedy przełączniki są w pozycji GPIO napięcie +12V poprzez cewki jest podawane na wyjścia GPIO płytki. Czy zatem powinienem wpiąć jakiś dodatkowy układ pomiędzy cewki a GPIO?

 

Sterownik będzie obsługiwał płytę indukcyjną dlatego mam tu tylko przekaźniki mechaniczne: dwa do fermentacji (lodówka/grzałka) lub np jakiejś pompy na 230V i dwa do mieszadła/pompy 12V. Od bidy mam jeszcze dwa SSRy od majfrendów, którymi mogę zastąpić przekaźniki "fermentacji" a mieszadło i pompę ustawić na odpalanie tylko ręczne. Albo kupić jakieś moduły przekaźnikowe... Wiecie, co będzie najprościej :)

schemat-uni.pdf

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

nie powinno sie podpinac przekaznikow bezposrednio pod maline tylko przez jakis tranzystor dla ochrony maliny przed roznymi niespodziankami. Zobacz moje posty od 6 Marca, tam jest rozwiniecie tematu podpinania SSR przez tranzystor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I właśnie tak mam to pospinane, przez płytkę od Gwynbleidd w wersji 5.0. Nie podłączam nic bezpośrednio do maliny, stąd mój dziw :). No i podkreślam, chodzi o przekaźniki mechaniczne, jak wspominałem w moim poprzednim poście. Na zdjęciu po lewej na niebieskich podstawkach Finder seria 46 a po prawej, obok wyłączników nadprądowych,  F&F seria PK.

 

20200825_180715.thumb.jpg.4a1cf39afb662b260208fb2e888cee38.jpg

20200825_181521.jpg

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki za post pod postem ale czy to normalne, że GPIO_05 i GPIO_06 są aktywne od razu po podaniu zasilania na płytkę (podłączyłem SSR "jak Bozia nakazała" do terminali - "+ do +" i "- do -")?

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.08.2020 o 11:20, mjr_Kolicki napisał:

Ludkowie, czy do płytki w wersji 5.0/5.1 mozna podłączyć bezpośrednio cewki przkaźników? Posiadam u siebie dwa przekaźniki PK-1P 12 V produkcji F&F oraz dwa przekaźniki na podstawkach 46.61.9.012.0040 produkcji Finder (takie się trafiły leżaki w pracy). W ząłączniku widać schemat połączeń. SW1 do 4 to przełączniki kołyskowe, które przełączają masy przekaźników albo bezpośdrenio do zasilacza albo na wyjścia GPIO płytki. SW5 to przełącznik kołyskowy, który ma za zadanie odcinać +12V od płytki, tym samym odciąć jej zasilanie. "Problem" polega na tym, że kiedy któryś z przekaźników jest wysterowany na GPIO, na wejściu plytki pojwia się napięcie 12V niezależnie czy SW5 jest załączony czy nie. Kiedy płytka nie jest podłączona do RPi, nie następuje wyzwalanie cewek przekaźników. Kiedy płytka jest podłączona do RPi, widać, że na RPi pojawia się zasilanie ale w tym przypadku RPi nie startuje (SW5 - off) natomiast cewki przekaźników są wyzwalane... Domyślam, się, przy że w takim połączeniu, kiedy przełączniki są w pozycji GPIO napięcie +12V poprzez cewki jest podawane na wyjścia GPIO płytki. Czy zatem powinienem wpiąć jakiś dodatkowy układ pomiędzy cewki a GPIO?

 

Sterownik będzie obsługiwał płytę indukcyjną dlatego mam tu tylko przekaźniki mechaniczne: dwa do fermentacji (lodówka/grzałka) lub np jakiejś pompy na 230V i dwa do mieszadła/pompy 12V. Od bidy mam jeszcze dwa SSRy od majfrendów, którymi mogę zastąpić przekaźniki "fermentacji" a mieszadło i pompę ustawić na odpalanie tylko ręczne. Albo kupić jakieś moduły przekaźnikowe... Wiecie, co będzie najprościej :)

schemat-uni.pdf 4 MB · 5 pobrań

W jakim programie rysujesz schematy?

 

 

Jest możliwość sterowania lodówką do fermentacji za pomocą Craftbeerpi?

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno tu mówic o jakimś schemacie sensu stricto :) to raczej rysunek poglądowy zrobiony w CorelDraw ;)

 

Tak, jest możliwość kontroli temperatury fermentacji. Tutaj jest ciekawy tutorial -> https://leaningman.com/automated-fermenter/

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mjr_Kolicki napisał:

Trudno tu mówic o jakimś schemacie sensu stricto :) to raczej rysunek poglądowy zrobiony w CorelDraw ;)

 

Tak, jest możliwość kontroli temperatury fermentacji. Tutaj jest ciekawy tutorial -> https://leaningman.com/automated-fermenter/

Dzięki za link. Super artykuł. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 7.09.2020 o 08:33, mjr_Kolicki napisał:

Sorki za post pod postem ale czy to normalne, że GPIO_05 i GPIO_06 są aktywne od razu po podaniu zasilania na płytkę (podłączyłem SSR "jak Bozia nakazała" do terminali - "+ do +" i "- do -")?

Nie mam maliny teraz przed soba ale z tego co pamietam tak wlasnie jest ze GPIO 5 i 6 maja stan wysoki odrazu po podlaczeniu zasilania. Ja wlewam najpierw wode do gara zeby grzalki nie "chodzily na sucho"

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, druid_panoramix napisał:

Nie mam maliny teraz przed soba ale z tego co pamietam tak wlasnie jest ze GPIO 5 i 6 maja stan wysoki odrazu po podlaczeniu zasilania. Ja wlewam najpierw wode do gara zeby grzalki nie "chodzily na sucho"

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, mjr_Kolicki napisał:

 

Dzięki!

 

Potwierdzam, tranzystory sterujace SSD pierwszy i drugi od lewej odpalaja sie od razu po podlaczeniu zasilania. Podpiete sa pod GPIO 5 i 6.

 

IMG_20200910_185009.jpg

Edited by druid_panoramix

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.09.2020 o 16:08, mjr_Kolicki napisał:

 

Dzięki!

 

Poprawka, jesli spojrzymy na pinout maliny to u mnie po zmianie okablowania jeden tranzystor steruje dwoma SSR. Tranzystor jest podpiety pod GPIO2 i ma stan wysoki po podpieciu napiecia. Niestety nie wiem jak sprawa wyglada z rzeczonymi GPIO 5 i 6.

rp2_pinout.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.09.2020 o 18:16, druid_panoramix napisał:

 

Poprawka, jesli spojrzymy na pinout maliny to u mnie po zmianie okablowania jeden tranzystor steruje dwoma SSR. Tranzystor jest podpiety pod GPIO2 i ma stan wysoki po podpieciu napiecia. Niestety nie wiem jak sprawa wyglada z rzeczonymi GPIO 5 i 6.

 

Gdzieś na zagranicznych forach wyczytałem, że najniższe GPIO do numeru 8 włącznie mają właśnie stan wysoki na starcie i to by się w sumie zgadzało. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj "nadejszła wiekopomna chwila" - wstępne uruchomienie! CBPi steruje kuchenką indukcyjną i nie wywala w domu bezpieczników ;) Pół sukcesu. Teraz trzeba to "skalibrować".

 

CBPi_Hendi.thumb.jpg.c8d5eb4e5d7a0a752428cef3751d9aa2.jpg

 

 

PS Dzwonił do mnie wczoraj Elon. Chce kupić moją technologię montażu czujnika tempreratury na garnku.

 

PS2 Jak coś to mam na zbyciu 4 plytki od Gwynbleidd w wersji 5.1 (załącznik z forum).

 

CBPi_Hat.thumb.jpg.07ccc8547406465e673c8b24490ed657.jpg

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites

fajnie że płytki służą :) czy one są jakoś dodatkowo lakierowane że nie widać ścieżek? :P

 

Dlaczego masz kluczyk podłączony do jakiegoś portu? Tak musi być czy tam się tylko zaplątało? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Gwynbleidd napisał:

Dlaczego masz kluczyk podłączony do jakiegoś portu? Tak musi być czy tam się tylko zaplątało? :)

 

Z tego co widze to to jest kluczyk do skrzynki 🙂

 

@mjr_Kolicki z jaka czestotliwoscia odswieza ci sie temperatura?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.