Jump to content
Sign in to follow this  
marek.b

Niskie odfermentowanie sweet stoutu

Recommended Posts

Hej,

 

Popełniłem Oatmeal Milk Stouta 15 BLG:

 

5kg PA

0,4kg błyskawicznych płatków owsianych

0,3kg Carafa I

0,2kg Carafa III

0,1kg palony jęczmień

1kg laktozy dodanej pod koniec chmielenia (15')

 

Safale S-04; uwodnione, zadane w przyzwoitej temp

 

68 st C - 60'

wygrzew - 10'

 

Po 8 dniach bylo 9 BLG, po 10 dniach również. Temperatura w piwnicy do 15 stopni spadla. Praktycznie wszystkie drozdze osiadly.

 

Pytania:

Dlaczego takie male odfermentowanie? Czy niska temp uśpiła drożdze? Miesci sie w widelkach na opakowaniu (rekomendowana 15-24st). Czy to 9 BLG moze byc efektem laktozy + zacierania na slodko? Moge butelkowac? Nie planowalem tutaj fermentacji cichej.

Edited by marek.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laktoza jest cukrem nie fermentowalnym przez drożdże, 1kg laktozy podnosi blg o ok 2.8 na 20l piwa. Dodatkowo drożdże s-04 są żarłoczne na początku, ale długo dojadają resztki. Radzę podnieść temp. fermentacji i przetrzymać piwko jeszcze minimum tydzień ;)

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...