Jump to content
FurioSan

8 XII 2018 VIII Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Zapraszamy do udziału w ósmej edycji Mikołajkowego KPD w kategoriach.

 

  • Piwo Świąteczne - Opis jak co roku 
  • American Barley Wine - BJCP 2015 22C 
  • Belgian Tripel - BJCP 2015 26C 
  • High Gravity Imperial Stout ( 30*+ Blg ) - Bazowy opis BJCP 2015 20C, finalny opis po uwzględnieniu wyższej gęstości początkowej w przygorowaniu

 

Informuje że na rok 2019 również ustaliliśmy już kategorie - takie wyprzedzenie wydaje nam się konieczne ponieważ nasz konkurs stawia na piwa mocne i wymagające. 

W 2019 roku, oprócz tradycyjnego świątecznego kategorie to American Stout, English Barley Wine, Wild Belgian Strong Ale - szczegóły w osobnym wątku :)

 

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tytuł posta wkradł się mały błąd, jest tam trzynasty, a nie ósmy konkurs ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, ATP napisał:

W tytuł posta wkradł się mały błąd, jest tam trzynasty, a nie ósmy konkurs ;)

Dzięki. Trzynastka miała być dwunastką. Konkurs jest w grudniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam pytanie odnośnie kategorii na 2019 r. tzn. czy kategoria Wild belgian strong ale obejmuje zarówno kategorię Dark belgian strong ale jak i Golden belgian strong ale? Oczywiście w wersji zakażonej ;)

Kiedy w zakładce Konkursy2019 pojawi sie informacja o edycji 2019?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

6 minut temu, Warmiński MISIEK napisał:

z opisu stylu: Uwagi: Wyczuwalne nuty od leżakowania z drewnem są wadą.

czytałem, czytalem i niedoczytałem, dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jimmie napisał:

Mam pytanie odnośnie kategorii na 2019 r. tzn. czy kategoria Wild belgian strong ale obejmuje zarówno kategorię Dark belgian strong ale jak i Golden belgian strong ale?

Nie, tylko Wild Belgian Dark Strong Ale, coś musiało się wyciąć z postu :)

 

Czyli kategorie na 2019:

Świąteczne

American Stout

English Barley Wine

Wild Belgian Dark Strong Ale

 

W przypadku dwóch ostatnich stylów, to już spokojnie można myśleć o jakimś zamieszaniu w garze zasypem na nie ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, kantor napisał:

Nie, tylko Wild Belgian Dark Strong Ale, coś musiało się wyciąć z postu :)

 

Czyli kategorie na 2019:

Świąteczne

American Stout

English Barley Wine

Wild Belgian Dark Strong Ale

 

W przypadku dwóch ostatnich stylów, to już spokojnie można myśleć o jakimś zamieszaniu w garze zasypem na nie ;)

 

Czyli piwo w tej kategorii ma zawierać wszystkie cechy wersji Dark plus posiadać wyraźny dziki charakter? Czy dopuszczalne są dodatki w postaci owoców, drewna czy przypraw (na umiarkowanym poziomie)?

Ewentualnie może zrobicie jako odrębną kategorię wersję z owocami? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co, jakie owoce, drewno czy przyprawy? :P

To ma być BDSA wzbogacone nutami pochodzącymi od fermentacji drożdżami Brettanomyces.

Charakter dziki może być wyraźny ale najważniejsze żeby tworzył dobry balans z cechami stylu bazowego, zarówno cechy dzikie, jak i stylu bazowego powinny być wyczuwalne i wzajemnie się uzupełniać. I tyle żadnego drewna, przypraw, owoców (oczywiście, co tam sobie dasz, to Twój wybór ale cechy od tych dodatków nie będą pożądane ;)).

 

Natomiast, w mojej opinii, BDSA z owocami, przyprawami itp (może Wild już raczej nie) może być fajnym przedstawicielem stylu Piwo Świąteczne, tylko trzeba dobrać odpowiednie owoce, odpowiednie przyprawy i odpowiednią ich ilość ;)

 

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Jimmie napisał:

Ewentualnie może zrobicie jako odrębną kategorię wersję z owocami? :D

I jeszcze zróbcie tak by jedno piwo w tej kategorii było Jimmie- go najlepiej i żeby on jeszcze wygrał! :D W ogóle po co wysyłać piwa od razu mu walnijcie medal!

 

2 minuty temu, kantor napisał:

Natomiast, w mojej opinii, BDSA z owocami, przyprawami itp (może Wild już raczej nie) może być fajnym przedstawicielem stylu Piwo Świąteczne, tylko trzeba dobrać odpowiednie owoce, odpowiednie przyprawy i odpowiednią ich ilość ;)

Czyli dopuszczacie piwa dzikie do kategorii świąteczne? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Undeath napisał:

Czyli dopuszczacie piwa dzikie do kategorii świąteczne? :D

Jest stary opis stylu, który specjalnie był tak zrobiony, żeby był bardzo szeroki (to jest kategoria dość mocno otwarta) i formalnie to jest dopuszczalne (nawet były jakieś pojedyncze dzikie przez te 3-4 lata co sędziowałem), natomiast piwo powinno się kojarzyć ze świętami (i ogólnie zimą, to też ma być trochę taki Winter Warmer  np dodatek truskawek to taki wg mnie średni pomysł ;)), więc w mojej opinii to może być trudne do osiągnięcia, chociaż, jak przekonałem się na krakowskim, można zrobić Wild Koelscha, to pewnie można zrobić też fajne Wild X-mas Ale :)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko da się zrobić z odpowiednim pomysłem/umiejętnościami i pewnie lekką dozą szczęścia. Jednak mi się święta z dzikością nie kojarzą zbytnio :D Chyba, że udałoby się zbrecić piwo w rejony skórzane tak by dawało wrażenie suszu świątecznego. Tak z ciekawości podpytuje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Undeath napisał:

Chyba, że udałoby się zbrecić piwo w rejony skórzane tak by dawało wrażenie suszu świątecznego.

Dokładnie o tym myślałem :D

Albo jak pójdą mocno w ciemne owoce (np wiśnie) i prawie bez funku + fajna baza słodowa

 

Na pewno łatwej zrobić niedzikie ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, kantor napisał:

Co, jakie owoce, drewno czy przyprawy? :P

To ma być BDSA wzbogacony nutami pochodzącymi od fermentacji drożdżami Brettanomyces.

Charakter dziki może być wyraźny ale najważniejsze żeby tworzył dobry balans z cechami stylu bazowego, zarówno cechy dzikie, jak i stylu bazowego powinny być wyczuwalne i wzajemnie się uzupełniać. I tyle żadnego drewna, przypraw, owoców (oczywiście, co tam sobie dasz, to Twój wybór ale cechy od tych dodatków nie będą pożądane ;)).

 

Natomiast, w mojej opinii, BDSA z owocami, przyprawami itp (może Wild już raczej nie) może być fajnym przedstawicielem stylu Piwo Świąteczne, tylko trzeba dobrać odpowiednie owoce, odpowiednie przyprawy i odpowiednią ich ilość ;)

 

Ok. To już nie mam wątpliwości. Pytałem o dodatki bo np. ciemne owoce takie jak śliwki czy jagody bardzo mi pasują do ciemnych belgów. Pomysł ze świątecznym BDSA jest super. Dzięki za pomoc.

 

36 minut temu, Undeath napisał:

I jeszcze zróbcie tak by jedno piwo w tej kategorii było Jimmie- go najlepiej i żeby on jeszcze wygrał! :D W ogóle po co wysyłać piwa od razu mu walnijcie medal!

 

Czyli dopuszczacie piwa dzikie do kategorii świąteczne? :D

Po prostu uwielbiam połączenie brettów z owocami stąd ta "sugestia". ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie.

Widzę, że jest spore zainteresowane, to opis stylu powinien do maksymalnie miesiąca się pojawić.

 

Tak ogólnie, to co napisałem wcześniej czyli hybryda BDSA i nut dzikich, nuty dzikie dowolne (nie tylko derkowe ale też bardziej owocowe jak najbardziej), balans dowolny, z tym, że zarówno styl bazowy i nuty dzikie powinny być wyczuwalne i wzajemnie się uzupełniać.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z opisem stylu "wyczuwalne nuty od leżkowania z drewnem są wadą" czy wyczuwalne nuty od lezakowania z innymi surowcami, takimi jak: kawa, kakao, wiśnie również są wadą? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie - opis stylu precyzuje jakie nuty (cechy sensoryczne) są właściwe, wszystkie nuty niewymienione w nim są niewłaściwe.

 

Szczególnie - wg opisu pożądane są nuty kawy, czekolady, wiśni pochodzące od słodów (ew. utlenienia, czy fermentacji), oczywiście można próbować dodać np. ziarna kawy aby symulować aromat od słodu (lub by wzbogacić daną nutę sensoryczną) ale wyczuwalny wprost taki dodatek, będzie traktowany jako wada, ponadto często rożne dodatki wnoszą cały zestaw cech sensorycznych których elementy mogą być kompletnie niepożądane (np. owoce kwaśność). Czyli można dodać co się chce ale jeśli sędziowie będą w stanie określić pochodzenie danej cechy sensorycznej na inne niż w opisie stylu (np. aromatu kawy jako pochodzącego od kawy, a nie od słodu) to będzie to wada.

 

Dygresja - nie kombinujcie, jak jesteście miłośnikami eksperymentów, to podzielcie warkę na pół, z połowy zróbcie normalnego, czysto słodowego, złożonego, mocnego, dobrego technicznie i jednocześnie pijalnego HG Risa i wyślijcie go na konkurs, a do drugiej połowy dodajcie kakao, kawę, drewno, wiśnie, wanilie, Bretty czy co tam chcecie i przynieście na takie np. OPPP, z chęcią spróbuję ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.11.2017 o 12:04, FurioSan napisał:

Piwo Świąteczne - Opis jak co roku 

Poddaję się. Cofałem się do poprzednich lat i nie znalazłem tego opisu, poza min. BLG 12. Może ktoś podlinkować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki @Warmiński MISIEK

 

Jak szeroki jest to styl świadczyć może jakie piwa bywały w czołówce. W zeszłym roku wygrało piwo wędzone, wcześniej wygrywalo belgijski piwo z przyprawami czy stout z pomarańczami.

 

Z doświadczenia dodam że ta jak i 'otwarta' kategoria na krakowskim są na bardzo wysokim poziomie. Bardzo mało jest piw wadliwych i sporo piw bardzo dużo ma do zaoferowania.

 

Udział w tej kategorii polecam każdemu piwowarowi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 14.11.2017 o 12:04, FurioSan napisał:
  • High Gravity Imperial Stout ( 30*+ Blg ) - Bazowy opis BJCP 2015 20C

 

 czyli "aromaty beczkowe" niewskazane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@janusz76 opis stylu został załączony przez @kantor 

W dniu 6.04.2018 o 15:24, kantor napisał:

W załączniku opis High Gravity Imperial Stout.

High Gravity RIS.pdf

 

a tam taka mała Uwaga 

Cytat

Uwagi: Wyczuwalne nuty od leżakowania z drewnem są wadą.

 

Więc o ile sam fakt leżakowania w beczce/ z drewnem nie jest wadą to jeśli to będzie wyczuwalne to już tak :)

 

Sędziowie oceniają nie proces a sensorykę - definicja stylu definiuje jak piwo ma 'wyglądać' a nie jak je zrobić :)

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...