Jump to content
rob7320

Drożdże WB-06

Recommended Posts

18 dni temu zadałem drożdżami WB-06 piwo pszeniczne , które uwarzyłem  ( zacierane wytrawnie ,18 l , 13blg) . Drożdże ruszyły bardzo szybko  i po trzech dniach zeszły do 3,5blg , piana opadła całkowicie  podniosłem jeszcze o 2 stopnie temperaturę fermentacji i zaczęło się lenistwo drożdży . Myślałem ,że w takim tempie jak na początku to po 7 dniach będzie po wszystkim , a tu przez ostatnie 14 dni powolutku mi fermentują i obecnie zeszło do 2blg . Jakie macie doświadczenie z tymi drożdżami , czy one schodzą tak głęboko czy ja coś skopałem ? Jaką przyjąć granicę końca fermentacji , bo mierzenie przez trzy dni balingu może być mylące ( bardzo wolno zmienia się odfrermentowanie ) . W chwili obecnej fermentację także widać na rurce , bo co jakiś czas zabulgocze. Piwo  będzie wypite szybko ,ale mimo to nie chciałbym granatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schodzą.

Może podnieś jeszcze trochę temperaturę jak dojadają jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli spojrzysz w wątek im poświęcony, zobaczysz, że to są żarłoki. I do 1,5 mogą dojeść.

Jeśli fermentuje 17 dni (w jakiej temperaturze?) to dla bezpieczeństwa podniósłbym ją na ostatnie kilka dni (4?5) i butelkował.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, zasada napisał:

Jeśli spojrzysz w wątek im poświęcony, zobaczysz, że to są żarłoki. I do 1,5 mogą dojeść.

Jeśli fermentuje 17 dni (w jakiej temperaturze?) to dla bezpieczeństwa podniósłbym ją na ostatnie kilka dni (4?5) i butelkował.

Przypuszczałem ,że mogą zejść głęboko , ale dziwi mnie trochę tempo przez ostatnie 14dni zjadły mi tylko 1,5blg  choć start i początkowe tempo zapowiadały ,że za chwilę "zjedzą wiadro fermentacyjne" . Nic , pozostaje czekać , więcej jak poza 0blg nie zejdą . 

Podniosę jednocześnie tak jak koledzy  sugeruje troszkę temperaturę .  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę wysoko. Teraz możesz tylko podnieść temperaturę, aby je pobudzić. Jak stały w 18 to fermentująca brzeczka miała 22. Teraz stoi w 20 dlatego fermentacja wyhamowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój klon Corneliusa Ale Ale (zasyp jak na ESB) zjechał na WB-06 z 13 blg do 1 blg przy zacieraniu w 68 stopniach C. Fermentacja w ok 18 stopniach C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świeże WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

Edited by krzychoo
byk orto

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, krzychoo napisał:

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świerze WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

 

Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Mógłbyś proszę opisać efekt smakowo-aromatyczny? Interesuje mnie od jakiegoś czasu zastosowanie tych drożdży (bądź co bądź dedykowanym do piw pszenicznych) w zasypie jęczmiennym. Z góry dzięki. Miało to piwo coś z waizenów?
Cech piwa pszenicznego było niewiele. Laik pewnie by nawet tego z weizenem nie skojarzył. Gdy fermentacja odbyła się w 22°C pewnie piwo wyszło by bardziej podobne do pszenicznego.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, krzychoo napisał:

Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

51º - 10'
68º > 66º - 60'
78º - 5'

Ok 23l 11º blg

Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g    60'
Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g    5'

Ok 20l 13º blg

Świerze WB-06
Finalnie ok 0,7 blg wg. areometru z Biowinu. O dziwo piwo nie wyszło wodniste. Szybko się skończyło.

Nigdy nie udało mi się kupić świerzych WB-06. Ale świeże - wielokrotnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WB-06 potrafią być dość żarłoczne. Chociaż mi z 12 blg zeszło do 3 i butelkowałem. Żadnych granatów, nagazowanie odpowiednie jak na pszeniczniaka, fermentacja w 21 st.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.