Jump to content

Redukcja alkaliczności wody przy użyciu wodorotlenku wapnia


coder
 Share

Recommended Posts

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Alkalinity_reduction_with_lime

 

alternatywa dla pre-gotowania wody w celu osadzenia CaCO3 i zredukowania ilości dwuwęglanów (twardości przemijalnej).

 

W skrócie należy:

 

- kupić spożywczy wodorotlenek wapnia (gdzie?)

- obliczyć przy pomocy arkusza załączonego do artykułu potrzebną ilość (musimy znać skład swojej wody)

- wymieszać z wodą

- odczekać aż przereaguje i osiądzie

- zdekantować

 

obrazki w artykule.

Link to comment
Share on other sites

jeżeli nada się do tego wodny roztwór to

aqua calcis w aptece można nabyć jako składnik receptury

edit

jest w niej około 0,15% wodorotlenku wapnia

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Alkalinity_reduction_with_lime

 

alternatywa dla pre-gotowania wody w celu osadzenia CaCO3 i zredukowania ilości dwuwęglanów (twardości przemijalnej).

 

W skrócie należy:

 

- kupić spożywczy wodorotlenek wapnia (gdzie?)

- obliczyć przy pomocy arkusza załączonego do artykułu potrzebną ilość (musimy znać skład swojej wody)

- wymieszać z wodą

- odczekać aż przereaguje i osiądzie

- zdekantować

 

obrazki w artykule.

Nie polecam tej metody. Na laboratoriach kiedyś badaliśmy różne sposoby zmiękczania wody i przy nieumiejętnym zastosowaniu wodorotlenku wapnia można jeszcze bardziej "utwardzić" wodę. Kilka grup robiących to doświadczenie uzyskała wodę nieco tylko zmiękczoną a kilkanaście jeszcze bardziej twardą. Nikt nie wiedział (łącznie z prowadzącymi) dlaczego tak się dzieje. Najprawdopodobniej skład wody się zmieniał. To samo dotyczy fosforanów. Najlepszy sposób to jednak kationit lub odwrócona osmoza. Kationit można kupić na allegro za około 20 zł i później go regenerować kwasem.

Edited by cieplyl
Link to comment
Share on other sites

regenerować to solą kuchenną po to by uzyskać wodę miękką( kationit sodowy), kwasem się płucze kationit jak chcesz obsadzić grupy H+ wtedy taki katonit służy do demineralizacji. Jest różnica.

Najlepiej to kupic katonit (do zmiękczania wody- wersja sodowa) tak jak radzi cieplyl na aledrogo.

Jeżeli ktoś nie wierzy aledrogo to polecam filtry zmiękczające kuchenne zawierające koło 90% kationitu oraz 10% węgla aktywnego. Taki filtr po ok 30-50 l wody należy przepłukać wodą z solą i jest gotowy do kolejnego cyklu.

 

http://allegro.pl/item968937402_kationit_sodowy_purolite_c100e_od_www_filtry_info.html

 

http://allegro.pl/item968078314_filtr_do_wody_dzbanek_line_wklad.html

Link to comment
Share on other sites

regenerować to solą kuchenną po to by uzyskać wodę miękką( kationit sodowy), kwasem się płucze kationit jak chcesz obsadzić grupy H+ wtedy taki katonit służy do demineralizacji. Jest różnica.

Tak ale wymienianie na grupy H+ ma jeszcze taką zaletę, że zakwasza wodę. No i oczywiście stosując kationit sodowy zwiększamy stężenie Na+ w wodzie.

Podobny dzbanek używałem do zbicia pH w akwarium 200l. Po jednym przepuszczeniu miałem pH nieco powyżej 5. Sprawdza się bardzo dobrze, trzeba tylko poświęcić temu trochę czasu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.