Bazi_heej 5 Posted November 12, 2017 Cześć Mam pytanko odnośnie warek z brewkitów. Jaki gatunek najlepiej robić? Czy jest jakaś firma brewkitów którą kupować? Gozdawa, Coopers a może inne? Od razu zaznaczę, że tylko robienie piwka z brewkitów mnie interesuje... żadnego zacierania, śrutowania i innych działań. Z góry dzięki za info. Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 16, 2017 Dlaczego chcesz robić z brewkitu? Polecam Ci kupić ekstrakty niechmielone i chmiel w granulacie. To tak jakbyś robił zupę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 16, 2017 3 godziny temu, CraftMat napisał: Dlaczego chcesz robić z brewkitu? Polecam Ci kupić ekstrakty niechmielone i chmiel w granulacie. To tak jakbyś robił zupę Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bachi 7 Posted November 16, 2017 28 minut temu, Bazi_heej napisał: Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? Ja pierwszych pięć warek (z czego 3 z zacieraniem) uwarzyłem na kuchni elektrycznej. Różni się to od gotowania na gazie tym, że jak wyłączysz grzanie, musisz brać poprawkę na bezwładność cieplną palnika (nie wiem jak to jest na indukcji). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 16, 2017 43 minuty temu, Bazi_heej napisał: Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? Jest trochę taniej, smaczniej i robisz piwo jakie chcesz. Wystarczy garnek 10l (chociaż wcześniej robiłem nawet w 5l). Czemu nie na indukcji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 16, 2017 18 minut temu, Jancewicz napisał: Jest trochę taniej, smaczniej i robisz piwo jakie chcesz. Wystarczy garnek 10l (chociaż wcześniej robiłem nawet w 5l). Czemu nie na indukcji? Pytanie czy mogę w garnku 10l zrobić... no bo przyznam że z zacieraniem to tematu nie czuję ponieważ z brewkitu mam 23l piwa i ta proporcja jest niezmienna, a jak to jest z składnikami pod zacieranie, mogę zamówić tylko na 10l czy dostaję zestaw na np 23l i sobie dzielę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 16, 2017 39 minut temu, Bachi napisał: Ja pierwszych pięć warek (z czego 3 z zacieraniem) uwarzyłem na kuchni elektrycznej. Różni się to od gotowania na gazie tym, że jak wyłączysz grzanie, musisz brać poprawkę na bezwładność cieplną palnika (nie wiem jak to jest na indukcji). Jak mam rozumieć bezwładność cieplną palnika? Jaki to może mieć wpływ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 16, 2017 Daj sobie spokój z brewkitem, mówię Ci. Kup ekstrakty, chmiele, drożdżaki i w 10 L garnku zrobisz praktycznie co zechcesz. Tak jak Ci wyżej kolega powiedział. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiecha 2 Posted November 17, 2017 Również robiłem w garnku 5 L i było nieporównywalnie lepsze od tych z brewkitów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 17, 2017 Dzięki za info, przekonaliście mnie 😀 kupię co trzeba i dam znać jak wyszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 17, 2017 Dla jasności jeszcze - w 10l garnku spokojnie zrobisz warkę 20l (czy tam nawet jak chcesz 23l)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted November 17, 2017 Dnia 12.11.2017 o 21:50, Bazi_heej napisał: Cześć Mam pytanko odnośnie warek z brewkitów. Jaki gatunek najlepiej robić? Czy jest jakaś firma brewkitów którą kupować? Gozdawa, Coopers a może inne? Od razu zaznaczę, że tylko robienie piwka z brewkitów mnie interesuje... żadnego zacierania, śrutowania i innych działań. Z góry dzięki za info. Jak dla mnie to wszystkie wymienione są w porządku. Zrobiłem dobre piwo z Coopersa Gozdawy i Muntonsa. Najważniejsze to odpowiednio poprowadzić fermentację. Słody czy ekstrakty dają po prostu więcej możliwości wpływania na efekt końcowy niż brewkity Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bachi 7 Posted November 17, 2017 21 godzin temu, Bazi_heej napisał: Jak mam rozumieć bezwładność cieplną palnika? Jaki to może mieć wpływ? Chodzi oczywiście o palnik elektryczny. Kiedy go wyłączysz, musisz wziąć pod uwagę, że nie odrazu się wychładza jak gazowy. Pisząc najprościej, po wyłączeniu mieszasz zacier przez 2-3 minuty, żeby się nie przypalił na dnie garnka. Quote Share this post Link to post Share on other sites