Jump to content
Bazi_heej

Jakie piwko z brewkita robić?

Recommended Posts

Cześć

Mam pytanko odnośnie warek z brewkitów. Jaki gatunek najlepiej robić? Czy jest jakaś firma brewkitów którą kupować? Gozdawa, Coopers a może inne?

Od razu zaznaczę, że tylko robienie piwka z brewkitów mnie interesuje... żadnego zacierania, śrutowania i innych działań.

Z góry dzięki za info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego chcesz robić z brewkitu? Polecam Ci kupić ekstrakty niechmielone i chmiel w granulacie. To tak jakbyś robił zupę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, CraftMat napisał:

Dlaczego chcesz robić z brewkitu? Polecam Ci kupić ekstrakty niechmielone i chmiel w granulacie. To tak jakbyś robił zupę ;)

Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Bazi_heej napisał:

Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? 

Ja pierwszych pięć warek (z czego 3 z zacieraniem) uwarzyłem na kuchni elektrycznej. Różni się to od gotowania na gazie tym, że jak wyłączysz grzanie, musisz brać poprawkę na bezwładność cieplną palnika (nie wiem jak to jest na indukcji).

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Bazi_heej napisał:

Może i bym znalazł duży garnek i inną kuchenkę (przecież nie będę gotował na indukcji) ale pytanie czy rzeczywiście efekt jest zdecydowanie lepszy takiej warki? I jak kosztowo to wychodzi w porównaniu do brewkitów? 

Jest trochę taniej, smaczniej i robisz piwo jakie chcesz. Wystarczy garnek 10l (chociaż wcześniej robiłem nawet w 5l). Czemu nie na indukcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Jancewicz napisał:

Jest trochę taniej, smaczniej i robisz piwo jakie chcesz. Wystarczy garnek 10l (chociaż wcześniej robiłem nawet w 5l). Czemu nie na indukcji?

Pytanie czy mogę w garnku 10l zrobić... no bo przyznam że z zacieraniem to tematu nie czuję ponieważ z brewkitu mam 23l piwa i ta proporcja jest niezmienna, a jak to jest z składnikami pod zacieranie, mogę zamówić tylko na 10l czy dostaję zestaw na np 23l i sobie dzielę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, Bachi napisał:

Ja pierwszych pięć warek (z czego 3 z zacieraniem) uwarzyłem na kuchni elektrycznej. Różni się to od gotowania na gazie tym, że jak wyłączysz grzanie, musisz brać poprawkę na bezwładność cieplną palnika (nie wiem jak to jest na indukcji).

Jak mam rozumieć bezwładność cieplną palnika? Jaki to może mieć wpływ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj sobie spokój z brewkitem, mówię Ci. Kup ekstrakty, chmiele, drożdżaki i w 10 L garnku zrobisz praktycznie co zechcesz. Tak jak Ci wyżej kolega powiedział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również robiłem w garnku 5 L i było nieporównywalnie lepsze od tych z brewkitów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 12.11.2017 o 21:50, Bazi_heej napisał:

Cześć

Mam pytanko odnośnie warek z brewkitów. Jaki gatunek najlepiej robić? Czy jest jakaś firma brewkitów którą kupować? Gozdawa, Coopers a może inne?

Od razu zaznaczę, że tylko robienie piwka z brewkitów mnie interesuje... żadnego zacierania, śrutowania i innych działań.

Z góry dzięki za info.

Jak dla mnie to wszystkie wymienione są w porządku. Zrobiłem dobre piwo z Coopersa Gozdawy i Muntonsa. Najważniejsze to odpowiednio poprowadzić fermentację. Słody czy ekstrakty dają po prostu więcej możliwości wpływania na efekt końcowy niż brewkity

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Bazi_heej napisał:

Jak mam rozumieć bezwładność cieplną palnika? Jaki to może mieć wpływ?

Chodzi oczywiście o palnik elektryczny. Kiedy go wyłączysz, musisz wziąć pod uwagę, że nie odrazu się wychładza jak gazowy. Pisząc najprościej, po wyłączeniu mieszasz zacier przez 2-3 minuty, żeby się nie przypalił na dnie garnka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.