Jump to content
Sign in to follow this  
LeszekMieszek

Chmiel o wyższym %

Recommended Posts

Postanowiłem zrobić swoją drugą warkę, chociaż pierwszej spróbuje dopiero w środę.

 

Pierwszą zrobiłem z gotowego zestawu wg. instrukcji załączonej do zestawu. Wydawało się banalnie proste i dopiero kiedy zaczęły się pojawiać różne dziwne objawy zacząłem czytać o tym jak to powinno wyglądać i z czym się je warzenie piwa domowego.

 

Do tego piwa podejdę bardziej świadomie :).

 

Postanowiłem zrobić na początek https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) i od razu mam pytanie.

 

W recepturze podany jest chmiel : Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH).

 

W sklepach internetowych znajduję Magnum od 12,9% do 16%, czy takiego chmielu należy dodać mniej, a może nie wnikać i dodawać go tyle samo?

I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat?

 

Z góry dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Dodaj tyle ile przeliczysz GPH - masa [g] * alfa kwasy [%]. W sumie to możesz sypnąć wg receptury. Mamy końcówkę roku, chmiel swoje odleżał, stracił trochę swoich właściwości. 

Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć, że Magnum ma pod 16 AK. 

 

E: Szyszek teoretycznie dodajesz 10 % więcej. Praktycznie nie używałem. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, LeszekMieszek napisał:

czy takiego chmielu należy dodać mniej

Wylicz po prostu, żeby wspomniane w przepisie GPH się zgadzały. Wątek i gdzieś na wiki (nie mogę znaleźć) mówią jak to robić.

Generalnie proporcjonalnie zmniejszyć gramaturę wraz ze wzrostem %AA

 

42 minuty temu, LeszekMieszek napisał:

I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat?

https://www.piwo.org/forums/topic/1784-szyszki-chmielowe-a-granulat-różnica-w-dozowaniu/

W zależności od opinii użytkownika, w związku z wyższą utylizacją AA z granulatu można rozważyć od 10 do 20 % większe użycie szyszki.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pod linkiem który podałeś

46 minut temu, LeszekMieszek napisał:

na końcu masz jak przeliczać GPHn w zależności od % alfa kwasów w chmielu:

" Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.