Bazi_heej 5 Posted November 12, 2017 Cześć Szukałem na forum ale nie potrafię znaleźć informacji co dodać do brewkitu irish stout coopers na cichej aby wzbogacić smak piwa. Macie jakieś propozycje z własnego doświadczenia? Laskę wanilii? A może doleć przed butelkowaniem espresso? Prośba o propozycje. Z góry dzięki 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted November 12, 2017 z doświadczenia wiem że zwykły stout to najlepszy stout ;). ale jak chcesz kombinować to masz na forum całe wątki o kawie, płatkach dębowych. o wanilii też znajdziesz dużo informacji, tak samo jak o dodawaniu owoców. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 119 Posted November 12, 2017 Cześć. Żeby ulepszyć piwko to zamiast cukru, albo glukozy dodaj ekstraktu słodowego. W takim przypadku nic bym nie dodawał. Jeśli już bardzo chcesz kombinować to możesz dodać odrobinę płatków dębowych (20-50 g) macerowanych, jak sugerowałeś wanilię - też macerowaną. Z trudniejszych dodatków to kokos, kawa (Jest obszerny artykuł na temat tego dodatku), szynka parmeńska dojrzewająca. Nie wiem, która to Twoja warka, ale jako że robisz brewkit zakładam, że to Twoje początki. Skoncentruj się na czystości sprzętu, fermentacji i podstawowych czynnościach, a za jakiś czas będziesz dodawaj dodatki, porównasz z "orygniałem". Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 12, 2017 Jak już ktoś wyżej napisał - daj jasnego ekstraktu słodowego (1,7kg na 20l warkę) zamiast cukru. To jest całkiem niezły brewkit więc zbytnio nie kombinuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 12, 2017 37 minut temu, Pindin napisał: Cześć. Żeby ulepszyć piwko to zamiast cukru, albo glukozy dodaj ekstraktu słodowego. W takim przypadku nic bym nie dodawał. Jeśli już bardzo chcesz kombinować to możesz dodać odrobinę płatków dębowych (20-50 g) macerowanych, jak sugerowałeś wanilię - też macerowaną. Z trudniejszych dodatków to kokos, kawa (Jest obszerny artykuł na temat tego dodatku), szynka parmeńska dojrzewająca. Nie wiem, która to Twoja warka, ale jako że robisz brewkit zakładam, że to Twoje początki. Skoncentruj się na czystości sprzętu, fermentacji i podstawowych czynnościach, a za jakiś czas będziesz dodawaj dodatki, porównasz z "orygniałem". Powodzenia Dokładnie. Dopiero zaczynynam się bawić i to jest moja 7 watka z brewkitu. Na początku kupowałem te najtańsze jako eksperyment, natomiast teraz kupiłem kilka coopers'ów, m.in. irish stout i postanowiłem go trochę "stuningować". Czytałem fora i znalazłem zapisy, że laska wanilii może wpłynąć na pianę i już nie wiem czy coś do tej warki dodawać. Znów kawa to też temat rzeka ale mało jest informacji czy dodawać do cichej dla w/w brewkitu a jak już to w jakich proporcjach... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 119 Posted November 12, 2017 4 minuty temu, Bazi_heej napisał: że laska wanilii może wpłynąć na pianę Wanilia zawiera tłuszcz, jednak jest go mało, bo około 3 % w lasce. Ten tłuszcz może wpłynąć na pianę, ale... używałem i w moich przypadkach piana była, utrzymywała się i moim zdaniem nie wypłynęło to na ten czynnik. Nie dodawaj nic, jak napisał Jancewicz to wg niego dobry brewkit, tak więc będzie smakował bez dodatków. Quote Share this post Link to post Share on other sites