wariat 16 Posted November 12, 2017 Oglądałem ostatnio fermentory stożkowe, google się pokapowało i zasypało mnie różnymi takimi na tubie. Ten jeden wydaje się wyjątkowo ciekawy bo pozwala o ile rozumiem na fermentowanie normalnej domowej (20-25l) warki w domu pod ciśnieniem do 2,5Bar czyli nagazowanie piwa bez refermentacji. http://www.oxebar.com.au/fermentasaurus/ Tyle, że ja początkujący jestem więc coś co mnie teraz zachwyca może ostatecznie tak zachwycające nie jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alexy 32 Posted November 12, 2017 Widzialem jakiś czas temu recenzje na YT. Wyglada ciekawie, tylko jak to potem bezproblemowo butelkować? Można w sumie zrobić transfer do kega bez problemu, no ale jak kegowac to po co takie kombinacje... 24h na 3 barach i jest nagazowane bez inwestycji w fermentor tego typu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wariat 16 Posted November 12, 2017 Jak wspomniałem jestem nowy (3cie wiadro mi w tej chwili fermentuje w piwnicy, drugie jest spoko ale spróbowałem jedną butelkę jedną wydałem w sklepie w zamian za skrzynkę do butelek 0,33 :D, reszta sobie leży i czeka). Ale do ad remu 1. zaletę widzę w samym fermentorze stożkowym bo można odebrać gęstwę czyli przejść od burzliwej do cichej fermentacji bez przelewania. mniejsze ryzyko zakażenia i mniejsze straty. 2. Nagazowanie w fermentorze to brak konieczności dodawania cukru/glukozy 3. Bez refermentacji w butelce można się pewnie pokusić o pasteryzację. 4. do rozlewu pod ciśnieniem widziałem w browamatorze beergun (czy jakoś tak) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alexy 32 Posted November 12, 2017 (edited) Fermentor stożkowy to oczywiście fajna sprawa, bo można jak piszesz odebrać sobie gęstwę wcześniej (tylko jak to zrobić pod ciśnieniem? :)) Ja bardziej komentowałem jego funkcję ciśnieniową - nie mam Blichmannowego beerguna ale mam domowej roboty nalewak do butelek z kega działający na tej samej zasadzie wyrównania ciśnień. Trzeba cierpliwości, zimnego piwa i odrobiny wprawy. Znacznie szybciej idzie butelkowanie płaskiego piwa na cukier do refermentacji. Albo kegowanie... ale wtedy nie ma co się bawić w ciśnieniowy fermentor. Edited November 12, 2017 by Alexy Quote Share this post Link to post Share on other sites
BretBeermann 74 Posted November 12, 2017 Ja używam kegi 19 L do fermentacji. https://www.morebeer.com/products/fermentasaurus-conical-fermenter-925-gal-35.html Za 120 dollarów, 35 L, to jak 2 x kegi 19 L. Może lepiej kupic 2 kegi i uzywac, bo mają inne atrakcji niż ten fermentasaurus. Na stożkowy z butelka na doł, powinna byc montowany przez fermentacji i otwarty, zamkniety po fermentacji, a możesz ciągnąć. Przez keg masz drozdze na dole i możesz używac przez diptuba. Są stal. Więcej PSI. Możesz rozlewac prosto do butelki beż refermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wariat 16 Posted November 12, 2017 2 godziny temu, Alexy napisał: Fermentor stożkowy to oczywiście fajna sprawa, bo można jak piszesz odebrać sobie gęstwę wcześniej (tylko jak to zrobić pod ciśnieniem? :)) Zakręcasz kurek nad pojemnikiem i odkręcasz pojemnik. Na filmach na tubie widziałem, że trochę od tego ciśnienia wyłazi po odkręceniu ale nie jakoś makabrycznie. 2 godziny temu, BretBeermann napisał: Za 120 dollarów, 35 L, to jak 2 x kegi 19 L. Może lepiej kupic 2 kegi i uzywac, bo mają inne atrakcji niż ten fermentasaurus. Na stożkowy z butelka na doł, powinna byc montowany przez fermentacji i otwarty, zamkniety po fermentacji, a możesz ciągnąć. Przez keg masz drozdze na dole i możesz używac przez diptuba. Są stal. Więcej PSI. Możesz rozlewac prosto do butelki beż refermentacji. No ale z kegu gęstwy nie odbiorę, a to jak rozumiem największa zaleta stożkowego fermentora. To oczywiście też kwestia braku wprawy, to co mam teraz na cichej przy przelewaniu zassało mi powietrze przestało lecieć, a już nie chciałem zasysać jak wszystko było piwem zamoczone i 2l piwa wylądowały w kanalizacji. Uznałem, że to i tak niska cena za naukę i mogę z tym żyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BretBeermann 74 Posted November 13, 2017 Ja odbiorę gestwy przez diptuba bez problemów. Używam picnic tap. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beer Makers 12 Posted November 13, 2017 Witam,Mam taki system od marca i mam kilka uwag - może się przydadzą. 2,5 atm to za dużo, wystarczy w zupełności 1,4 atm a i tak kapsle wylatują na 2 m;) a piwo nie jest przegazowane. W tym systemie trzymam piwo 2 tygodnie, schodząc z temperatura od 16 do 1 C. Gazuje CO 2 od 8 C. Fajnie zaopatrzyć się w kamień do napowietrzania. Od miesiąca dodaje Karuk. Nawet ipy żytnie są sklarowane jak Żywiec w butelce. Największe problemy w tym systemie to rozlew izobaryczny i ustawienie ciśnień na zbiorniku i nalewaku, czyli na zbiorniku trzeba mieć gdzieś w okolicach 1 atm a na nalewaku 0,3 atm ale z tego co słyszę u każdego użytkownika jest inaczej. Większość drożdży i chmieli w tym systemie jest na dole zbiornika. Dodatkowo jeszcze chmiele dodaje i do fermentora i do zbiornika lezakowego. Może przydadzą się te uwagiPiotrWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 wariat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dudzik 1 Posted December 27, 2017 Witam! To mój pierwszy post więc witam wszystkich na forum! Również mam 2 takie fermentory, kilka warek za mną więc poniżej kilka uwag i wniosków. 1. Ja kupiłem głównie ze względu na redukcję czasu i operacji od warzenia do piwa w butelkach (małe dzieci, mało czasu). Z fermentorem ciśnieniowym po przelaniu brzeczki do fermentora i zadaniu drożdży nie trzeba go w zasadzie otwierać aż do przelania gotowego piwa - do kufla, do butelki, do kega. Pod tym względem sprawdza się doskonale. 2. Do butelkowania używam Beerguna. Tutaj uwaga taka że jednak trochę piwo się pieni przy nalewaniu, a więc i odgazowuje, trzeba na to wziąć poprawkę i nagazować trochę bardziej. Piwo do butelkowania zimne (4C), butelki też, ciśnienie na fermentorze 0,4 bar (zgodnie z instrukcją beerguna). 3. Aktualnie fermentuję bez ciśnienia, następnie podłączam CO2 do nagazowania. Zawory spustowe 1-4 bar już kupione na Aliexpresie, czekają na test. 4. Co do fermentacji pod ciśnieniem i pobierania drożdży. Ciśnienie w fermentorze zwiększałbym dopiero pod koniec fermentacji w celu naturalnego nagazowania piwa (ok 0.5-2Blg od końca, w zależności jakie nagazowanie chcemy uzyskać). Wcześniej wprowadza to tylko czynnik stresujący dla drożdży. W związku z tym pobieranie drożdży można zrobić zanim na fermentorze jest ciśnienie. 5. Otwór jest mały - w zasadzie nie ma szans myć ręcznie. Bardzo dobrze natomiast myje się to nadwęglanem sodu - 30 minut w standardowym 4g/1l i wszystko czyste. 6. W zestawie jest stojak (co jest plusem w porównaniu z FastFermentem gdzie trzeba za niego dopłacić) 7. Ja zaraz po zadaniu drożdży zamykam fermentor pokrywą ciśnieniową. W ramach blow-offa podłączam złączkę do gazu z rurką wetkniętą do słoika ze starsanem. Potem po fermentacji podłączam CO2 i chłodzę do 4C do sklarowania. Ogólnie jestem zadowolony, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to dajcie znać. 1 wariat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites