Jump to content
Sign in to follow this  
CraftMat

Stout z ekstraktów

Recommended Posts

Krótko i na temat: Czy bedzie z tego american stout?

 

2x ekstrakt ciemny

1x ekstrakt jasny

Chmiele: Cascade, Mosaic

 

Chciałem dodać płatki owsiane ale czy będą się komponować z amerykańskim chmielem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ekstraktach się nie znam, ale wygląda na to że powinno wyjść odpowiednio ciemne. Płatki owsiane będą pasowały. Tylko tu powstaje pytanie w jaki sposób chcesz zatrzeć płatki owsiane? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, CraftMat napisał:

Krótko i na temat: Czy bedzie z tego american stout?

 

2x ekstrakt ciemny

1x ekstrakt jasny

Chmiele: Cascade, Mosaic

 

Chciałem dodać płatki owsiane ale czy będą się komponować z amerykańskim chmielem?

 Stout powinien zawierać palony jęczmień. Dałbym więc 3x ekstrakt jasny + palony jęczmień (0,3kg wystarczy na 20l warkę). Płatki owsiane musisz zatrzeć z jakimś słodem bazowym przed chmieleniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jednak sobie te płatki odpuszczę :( Może wanilia? Co myślicie? Już nie zakładam nowego tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno się nie zgodzić. A jakbym użył np. jakiegoś chmielu niemieckiego albo angielskiego?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli bym robił amerykańskiego stouta to i może płatki bym sobie odpuścił chociaż z drugiej strony z wolę płatkami :) 

P.S. chcesz dać 3x1,7kg ektraktu? Warka 20l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może kawa hehe...no tak, na 22L będę miał gdzieś 16 blg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, CraftMat napisał:

Trudno się nie zgodzić. A jakbym użył np. jakiegoś chmielu niemieckiego albo angielskiego?

 

Nie będzie to wtedy stricte american stout bo te chmiele dadzą Ci inne aromaty (wiem, wiem, zawsze można nazwać na przykład german vanilla stout i po kłopocie :) )
A wracając do konkretów - mi wanilia bardziej gra ze słodkimi/słodowymi akcentami. Na przykład milk stout z wanilią to poezja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.