CraftMat 2 Posted November 12, 2017 Krótko i na temat: Czy bedzie z tego american stout? 2x ekstrakt ciemny 1x ekstrakt jasny Chmiele: Cascade, Mosaic Chciałem dodać płatki owsiane ale czy będą się komponować z amerykańskim chmielem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dzeju 15 1 Items Posted November 12, 2017 Na ekstraktach się nie znam, ale wygląda na to że powinno wyjść odpowiednio ciemne. Płatki owsiane będą pasowały. Tylko tu powstaje pytanie w jaki sposób chcesz zatrzeć płatki owsiane? Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 12, 2017 No właśnie...jak je dodać? Na cichą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dzeju 15 1 Items Posted November 12, 2017 Kilka tematów dalej, poczytaj sobie a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie link. 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted November 12, 2017 2 godziny temu, CraftMat napisał: Krótko i na temat: Czy bedzie z tego american stout? 2x ekstrakt ciemny 1x ekstrakt jasny Chmiele: Cascade, Mosaic Chciałem dodać płatki owsiane ale czy będą się komponować z amerykańskim chmielem? Stout powinien zawierać palony jęczmień. Dałbym więc 3x ekstrakt jasny + palony jęczmień (0,3kg wystarczy na 20l warkę). Płatki owsiane musisz zatrzeć z jakimś słodem bazowym przed chmieleniem. 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 12, 2017 Chyba jednak sobie te płatki odpuszczę Może wanilia? Co myślicie? Już nie zakładam nowego tematu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted November 12, 2017 Wanilia z mocniejszym chmieleniem? Dla mnie to nie będzie grało. 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 12, 2017 Trudno się nie zgodzić. A jakbym użył np. jakiegoś chmielu niemieckiego albo angielskiego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 235 1 Items Posted November 12, 2017 Jeśli bym robił amerykańskiego stouta to i może płatki bym sobie odpuścił chociaż z drugiej strony z wolę płatkami P.S. chcesz dać 3x1,7kg ektraktu? Warka 20l? Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted November 12, 2017 To może kawa hehe...no tak, na 22L będę miał gdzieś 16 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted November 12, 2017 5 godzin temu, CraftMat napisał: Trudno się nie zgodzić. A jakbym użył np. jakiegoś chmielu niemieckiego albo angielskiego? Nie będzie to wtedy stricte american stout bo te chmiele dadzą Ci inne aromaty (wiem, wiem, zawsze można nazwać na przykład german vanilla stout i po kłopocie ) A wracając do konkretów - mi wanilia bardziej gra ze słodkimi/słodowymi akcentami. Na przykład milk stout z wanilią to poezja 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted November 12, 2017 Tu masz inspirację na początek https://www.homebrewing.pl/piwo-american-stout-15-5-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1123.html 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites