Skocz do zawartości

Czary browarek


Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwszych dwóch brewkitach Coopersa przyszła pora na zacieranie.

 

Starałem się aby wyszedł Hefe-weizen:

2,5 kg słód pszeniczny jasny weyermann

1,5 kg słód pilzneński jasny weyermann

 

Zacieranie 90 min w 67°C

 

Wysładzanie zajęło mi 45 min i uzyskałem w sumie 20L 10 °Blg - kiepska wydajność chyba

 

Chmielenie 75 min 40g lubelskiego 3,8 %

 

pozostało 17,5 L 10°Blg - Mało :beer:

 

1,5 godziny chłodzenia w wannie

 

zadanie drożdży Wyeast 3056 w temp. 26 °C

Tu mam obawy że może nic w tego nie wyjść, nie miałem czasu zrobić starteru (spontanicznie okazało się że będę miał trochę czasu) torebka była tylko jakieś 40 % spuchnięta (po 7 godzinach od rozgniecenia pożywki). Mam w zapasie drożdże safale us05 jeśli fermentacja nie ruszy to nimi się poratuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj drożdżom trochę więcej czasu, powinny wystartować.

Z własnego "waniennego" doświadczenia polecam dorzucić chociaż z 5-6 petów zamrożonych, i od czasu do czasu zamieszać wodę w wannie, zawsze trochę szybciej się schłodzi.

Gratuluje pierwszego zacierania!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem pomyśl o zacieraniu z przerwami

np. tak

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

przy hefe waizen to zdaje sie jest dość ważne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.