Jump to content

Czary browarek


czara6
 Share

Recommended Posts

Po pierwszych dwóch brewkitach Coopersa przyszła pora na zacieranie.

 

Starałem się aby wyszedł Hefe-weizen:

2,5 kg słód pszeniczny jasny weyermann

1,5 kg słód pilzneński jasny weyermann

 

Zacieranie 90 min w 67°C

 

Wysładzanie zajęło mi 45 min i uzyskałem w sumie 20L 10 °Blg - kiepska wydajność chyba

 

Chmielenie 75 min 40g lubelskiego 3,8 %

 

pozostało 17,5 L 10°Blg - Mało :beer:

 

1,5 godziny chłodzenia w wannie

 

zadanie drożdży Wyeast 3056 w temp. 26 °C

Tu mam obawy że może nic w tego nie wyjść, nie miałem czasu zrobić starteru (spontanicznie okazało się że będę miał trochę czasu) torebka była tylko jakieś 40 % spuchnięta (po 7 godzinach od rozgniecenia pożywki). Mam w zapasie drożdże safale us05 jeśli fermentacja nie ruszy to nimi się poratuje.

Link to comment
Share on other sites

Daj drożdżom trochę więcej czasu, powinny wystartować.

Z własnego "waniennego" doświadczenia polecam dorzucić chociaż z 5-6 petów zamrożonych, i od czasu do czasu zamieszać wodę w wannie, zawsze trochę szybciej się schłodzi.

Gratuluje pierwszego zacierania!

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem pomyśl o zacieraniu z przerwami

np. tak

45°C 10 minut przerwa ferulikowa

53°C 15 minut przerwa białkowa

63°C 30 minut przerwa maltozowa

przy hefe waizen to zdaje sie jest dość ważne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.