brprzemek2805 0 Posted November 10, 2017 Mam następujący pomysł: mam do dyspozycji działającą lodówkę. Mam zamiar zdjąć drzwi, obudować lodówkę styropianem przedłużając ją jednocześnie płytą styropianową tak by do środka weszły 2-3 fermentory. Oczywiście wszystko uszczelnione a lodówka podłączona do sterownika temperatury. I tu rodzą się pytania: 1. Czy lodówka da radę chłodzić większą objętość? 2. Czy brać lodówkę z zamrażalnikiem czy bez(bo mam obie do wyboru)? 3. Czy nie będzie robiła się kondensacja pary? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted November 10, 2017 Wydaje mi się, że lepiej użyć chłodziarki (bez zamrażarnia). Jeśli chcesz usunąć drzwi to zrób jakaś recyrkulacje tego powietrza - wentylator, żeby chłód się dobrze rozprowadzał. Zależy w jakiej temperaturze otoczenia ma pracować lodówka. Co innego jeśli lodówka ma zbić 2-3 stopnie, a co innego gdy musi zbijać 15-18. Quote Share this post Link to post Share on other sites
brprzemek2805 0 Posted November 10, 2017 Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arkis 11 1 Items Posted November 10, 2017 1 godzinę temu, brprzemek2805 napisał: Temperatura otoczenia będzie jakieś 15-17 stopni, tyle mam w piwnicy. a wentylatorek to niezły pomysł. Dzięki. No to w piwnicy masz juz dobrą temperaturę do większości ALE natomiast dla lagera (8-10C ) 5-7 stopni różnicy z otoczeniem nie powinno robić kondensacji chyba że masz tam dużą wilgoć Quote Share this post Link to post Share on other sites
brprzemek2805 0 Posted November 10, 2017 Dokładnie dla ale mam idealnie. Ale chodzi mi o lagery. Jak wstawię jeden pojemnik do lodówki to blokuje ja na miesiąc. A tak mogę trzy na raz 😎 Quote Share this post Link to post Share on other sites