Jump to content
PaulCraft

Budowa domowej warzelni

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

ruszam z projektem warzelni o wybiciu max do 50-100L (do przemyślenia) w dedykowanym pomieszczeniu (przystosowanie części kotłowni). Czeka mnie sporo pracy i mam nadzieję, że troszkę pomożecie. :)

 

Główne założenia:

-system grawitacyjny (3 brew stand, 3 tier brewing),

-wstępna wielkość naczyń po 70L (warzenie do 60L normalnych ekstraktów i do 40L risów, podwójnych ipa etc.),

-zachowanie możliwości warzenie 20-litrowych warek (eksperymenty, nowe style).

 

Równolegle do dopracowania technologii warzenia i projektu urządzeń muszę się zająć planem przebudowy kotłowni (podniesienie ścian o ok. 0,5 m, izolacja ścian, wymiana pokrycia, porządek w środku). Planuję uwinąć się w jakieś pół roku, tzn. rozpocząć warzenie pełną parą ok. czerwca-lipca. To będzie dziennik - motywator. Start 11-10-2017! 

 

Zadanie na teraz - sprawdzić możliwości instalacji elektrycznej, moc przyłączeniową, możliwości jej zwiększenia i podpięcia 3 faz.

 

Więcej info wkrótce.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz rozpocząć warzenie czerwiec lipiec to mam nadzieję że o najważniejszym też pomyślałeś czyli o odpowiednich warunkach fermentacji?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczekujesz też rad czy to będzie tylko dziennik i mamy się zachwycać? :D

Jeżeli chcesz radę, to ja bym zmienił garnki na 100L. Mam 70tki i teraz żałuję, bo do fermentacji i tak idzie 50litrów (część odparowuje, kilka litrów wolnego miejsca w garnku musi zostać, część zostaje w chmielinach, nie można przepełniać fermentora żeby piana nie wyłaziła i nie zalepiała pokrywki itd). Weźmiesz setkę to możesz już fermentować w jednej beczce i to ma sens ;).

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

@redlum
W ubiegłym roku nie warzyłem latem. W poprzednim używałem starej lodówki + STC, ale się jej pozbyłem (hałasowała, nie była całkiem szczelna, nie mogłem utrzymać wnętrza w higienie). Przeglądam olx, żeby wyhaczyć taką na 2 fermentory.

 

@maciek1221

Oczywiście, że skromnie proszę o wsparcie. Jeśli uda mi się rozwiązać to tak, że nawet "małą" warkę ~25L w tym wyciągnę, to zrobię wszystko na garnkach 100L, cena wszystkiego niewiele wzrośnie (jednak podwójna warka to w tej chwili wystarczająca ilość - podkreślam, w tej chwili).

 

Obecnie sprawdzam możliwości prądowe i na ile pozwoli dostawca, ponieważ chciałbym uniknąć gazu (propan-butan z butli) ze względu na przeznaczenie pomieszczenia. Wiosną termomodernizacja kotłowni - teraz mam czas na projekty instalacji warzenia, podprowadzenie wody i ew. zmiana instalacji elektrycznej.

 

Podeślę wkrótce jakieś szkice, bo coś tam sobie skrobałem czytając forum i przeglądając rozwiązania w sieci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą.

 

Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie.

 

HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)

MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)

BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)

 

Jest ok?

IMG_20171113_140656.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą.
 
Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie.
 
HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)
MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)
BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)
 
Jest ok?
IMG_20171113_140656.thumb.jpg.a5bb8dabbbddc2e79c74e02b4c38099c.jpg
Nie lepiej HERMS ?



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypuszczam, że zacier w MLT bez zapewnienia cyrkulacji, lub mieszania będzie sie przypalać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze tak sobie myślę, że przy takiej pojemności garnków do HLT po drabinie będziesz musiał się wspinać. Przy tym wybiciu to może zainwestować jednak w jakąś pompkę i zrobić cały układ na jednym poziomie. No i nie widzę na schemacie jak będziesz chłodził brzeczkę. Jak grawitacujnie ma spływać przez wymiennik, to będziesz musiał jeszcze podnieś kadź warzelną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Gawron - z mieszadełkiem (ramowe albo kotwicowe).
 
[mention=19629]blade1231[/mention] Przeczytaj proszę pierwszy post.
Czytałem pierwszy post. To było pytanie. HERMS jest dużo łatwiejszy w budowie.
A co do twojego projektu to MLT musiałoby być grzane płaszczem. Jak chcesz zmieścić tam fałszywe dno, mieszadło i grzałki ?

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zimną wodę chcę zrobić z instalacją na sztywno - odkręcam kran, zalewam np. 50L do HLT, zakręcam i podgrzewam. Do tego planuję zlewozmywak i jakiś giętki wąż, żebym mógł wszystko pomyć na miejscu.

Do chłodzenia - w dalszej przyszłości wymiennik płytowy + pompka - do małych warek i "obecnie" (tzn. w bliższej przyszłości) wężownica. Uchwyty na wysokości głowy (~180), więc po wejściu na stołek nie będzie kłopotu ze zdjęciem pustego gara.

Jakby ktoś jeszcze pytał o odprowadzenie pary z BK - planuję zrobić pokrywę z kołnierzem - rzędu D150 i podejść flexem z 50 cm długości pod kątem do komina PVC, skropliny będą spływały w dół do naczynia lub bezpośrednio do kratki.

 

Dalej sobie czytam o opisach warzelni 100 L i rozważam moce grzałek (sumaryczne):

HLT - 4 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)

MLT - 2-3 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)

BK - 6 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)

 

Prośba o weryfikację mocy.

 

@blade1231

Nie chcę kombinować, po prostu. Gdybym nie miał miejsca, to wstawiłbym po pompie do tłoczenia z naczynia do naczynia. Czytałem o Hermsach/Rimsach i mnie nie przekonały.

Jak zmieścić? Fałszywe dno ze 4-5 cm nad dnem (do ustalenia), zawór od dołu gara (do dna), grzałka jak niżej tutaj i mieszadło o średnicy pomniejszonej o wstawioną grzałkę.

 

c5aee1c717e84d51gen.jpg&key=f7e355a24186

 

Jak na obrazku u kolegi:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.