Jump to content
ThoriN

Chmielenie Whirlpool oraz HopStand - cyrkulacja brzeczki

Recommended Posts

Witajcie,

Mam kilka przemyśleń w oparciu o doświadczenia w chmieleniu i chciałbym Was zapytać o zdanie.

 

1. Czy ktoś kiedyś używał jakiegoś rodzaju pompy (np. od filtra akwarystycznego), aby podczas chmielenia na flame out/whirlpool lub chmielenia hopstand wprawić brzeczkę w ciągłą cyrkulację?
2. Czy da to lepszy efekt nachmielenia piwa, czy też będzie on porównywalny z "zamieszaniem chłodnicą raz na 10 minut"?

3. Czy istnieje ryzyko niepotrzebnego natlenienia brzeczki używając takiej pompki, kręcącej brzeczką? Wydaje się że nie za bardzo, bo rozpuszczalność tlenu w 70C jest raczej niewielka, ale, jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach..

4. Jak jest z wykorzystaniem takiej pompki przy chmieleniu na zimno? Zwykle cały chmiel opada na dno, czasem pływa po powierzchni - być może przy ciągłej cyrkulacji efekt chmielenia na zimno byłby lepszy, ewentualnie mniejsza byłaby strata wynikająca z chmielenia w woreczku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym natlenieniem brzeczki to na dwoje babka wróżyła.. w Wiki piszą że przed zadaniem drożdży należy natlenić brzeczkę żeby miały  nicponie jak się rozmnażać. Nie jestem pewny czy natlenianie już podczas whirpool jest odpowiednim momentem, ale dla na pewno powinno się to robić :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że trzeba natleniać przed zadaniem drożdży to sprawa dosyć oczywista. Jednak pominięcie tego pytania spowodowałoby, że wątek byłby niekompletny - chciałbym rozpatrywać wszystkie "za" i "przeciw" zanim takiego myka spróbuję na jakimś piwie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pkt. 3 to rozpuszczalność tlenu w tej temp. jest niska ale szybkość reakcji utleniania dużo wyższa niż w pokojowej, a olejki od chmielu są wyjątkowo wrażliwe na utlenienie, na dwoje babka wróżyła, więc warto przeprowadzić eksperyment chociażby z tego powodu, ja jestem ciekawy wyniku.

 

edit:

Odpowiadając na pytanie ryzyko wg mnie jest.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem ekspertem, ale wprowadzenie powietrza do brzeczki - spowoduje obniżenie jej temperatury. Nie wiem czy o to Ci chodziło. Ruch brzeczki, będzie sprawiał, że ta będzie się schładzała. ponownie - czy o to Ci chodzi. Chłodnicą - raz na 10 minut? raczej słabo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli gar będzie przykryty to raczej nie będzie się szybko chłodzić. Na pewno trzeba kilka razy zamieszać ale żeby cały czas... trzeba by zapytać kogoś z browaru jak używają whirpoola - czy mieszają cały czas czy tylko chwilę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 9.11.2017 o 19:19, kantor napisał:

Co do pkt. 3 to rozpuszczalność tlenu w tej temp. jest niska ale szybkość reakcji utleniania dużo wyższa niż w pokojowej, a olejki od chmielu są wyjątkowo wrażliwe na utlenienie, na dwoje babka wróżyła, więc warto przeprowadzić eksperyment chociażby z tego powodu, ja jestem ciekawy wyniku.

 

edit:

Odpowiadając na pytanie ryzyko wg mnie jest.

Tego się właśnie obawiam. Pokuszę się pewnie o sprawdzenie na jakiejś APA bez chmielenia na zimno.

 

Dnia 9.11.2017 o 22:22, Tombatold napisał:

Nie jestem ekspertem, ale wprowadzenie powietrza do brzeczki - spowoduje obniżenie jej temperatury. Nie wiem czy o to Ci chodziło. Ruch brzeczki, będzie sprawiał, że ta będzie się schładzała. ponownie - czy o to Ci chodzi. Chłodnicą - raz na 10 minut? raczej słabo :)

Nie, kompletnie nie. Polecam wpierw zapoznać się z tematem chmielenia Hop Stand - dużo się powinno wtedy rozjaśnić ;) Generalnie chodzi o jak najlepsze nachmielenie brzeczki, poprzez wprawienie jej w ruch podczas Hop Stand'a (przerwa chmielowa - przerywasz chłodzenie w ok. 76C, wsypujesz chmiel i trzymasz tak kilkadziesiąt minut, a dopiero po tym czasie chłodzisz dalej).

 

Dnia 10.11.2017 o 09:11, Kamilos55 napisał:

Jeśli gar będzie przykryty to raczej nie będzie się szybko chłodzić. Na pewno trzeba kilka razy zamieszać ale żeby cały czas... trzeba by zapytać kogoś z browaru jak używają whirpoola - czy mieszają cały czas czy tylko chwilę.

No właśnie przez cały czas - tyle, że to nie trwa godzinę :D Raczej kilka minut... ale ruch jest bardzo intensywny. Z tego co wiem to w tym czasie, na whirlpool, brzeczka ma około 90-93C. Z tego powodu muszą robić korektę na IBU, bo w tym czasie izomeryzacja A-K nadal zachodzi. Większość amerykańskich forów podaje że wartość tej korekty to około 10-15% całkowitego IBU (o tyle mniej chmielą od początku gotowania). Naturalnie zależy to od proporcji ile idzie chmielu na whirlpool itp.

 

Sam Hop Stand w browarze jest raczej trudny do realizacji - używa się innych technik, np. Hopback, czyli przepompowanie brzeczki przez naczynie ze świeżym chmielem. Swoją drogą jakieś próby zbudowania Hop Backa w domu też widziałem :D Ale wymaga co najmniej jednej pompy...

hopbackfinished.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.