Jump to content
Robert87

Session IPA - korekta i pomoc w ułożeniu receptury

Recommended Posts

Witajcie,

W planie mam uwarzyć coś w rodzaju SIPA, moje założenia są takie, by piwo było pijalne, ale z wyraźną goryczką, która nie będzie zalegała i wykręcała języka, oczywiście z przyjemnym soczystym cytrusowym i marakujowym aromatem.

Surowce:

8kg pale ale

800g pszeniczny

500g Caraamber

drożdże US-05

wybicie 40l

 

Zacieranie:

52°C- zasyp pszenicznego - 30'

64°C - zasyp reszty słodów - 45'

72°C - 45'

78°C - filtracja

 

~12* Plato

alk ~4,8%

 

Chmiele:

Chinook 20g 60'

Citra 20g 60'

Amarillo 30g 10'

Centennial 30 10'

Citra 20g 5'

Wg programu wychodzi mi 51,5 IBU, wydaje mi się ze przy takiej gęstości początkowej taki poziom goryczki może być za duży dla tego stylu. Czy mogę prosić Was o korektę, sugestie i porady?

 

Serdecznie pozdrawiam

Edited by RobertSlask

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmniejszyłbym BLG do 10-11, zrezygnował z chmielenia na 60 minut, dał kilkaset gram na ostatnie pięć minut, kilkaset na wyłączenie i whirpool.

Przy układzie chmielenia z 1 (150 i 150) ale też 2 (300 i 300) i 3 (300 i 400) wychodziło mi wciąż za mało chmielu w smaku i aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zasyp wygląda ok według mnie - dobra temperatura zacierania - nie przejmuj się jak spadnie do 62°C, przy karmelkach lepiej zatrzeć na wytrawnie. ja robię dokładnie w ten sam sposób - wrzucam słód na 64°C i w ciągu godziny spada mi do 62°C (raczej nie muszę podgrzewać).

Jeśli chodzi o chmielenie - to zależy czy jesteś fanem wysokiej goryczki, czy też nie - ja zazwyczaj celuję w 60+. Myślę, że powinieneś zmienić nieco chmielenie - postaraj się uzyskać goryczkę z chmielu wrzuconego nieco później do gara - 20min. przed końcem (da to smak, goryczkę i odrobinę aromatu), 5 min. przed końcem, whirpool (te 2 ostatnie akurat raczej nie na goryczkę - bardziej na aromat). No i koniecznie chmiel na zimno jeśli chcesz się cieszyć dobrym aromatem. Na 60 min. wrzuć jakiś chmiel który po prostu uzupełni poziom goryczki do oczekiwanego przez Ciebie. Trochę szkoda tej Citry i Chinooka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram w kegu ze sterownikiem i mieszadłem także o to się nie martwię... Oczywiście chmiel na zimno poleci i to sporo bo jakieś 120g citry i 60g cascade. Dzięki za rade, ogólnie jestem fanem goryczkowych piw ale tym razem chcę zrobić coś o aromacie i nachmieleniu AIPA ale lekkiego jak coś lekkiego :D. Szukam kompromisu między małym plato a IBU, bo jak w piwie jest mało ciała to nawet niskie IBU bywa nieprzyjemne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 12 blg w apa przeważnie nie przekraczam 40ibu bo ciężko to już się pije. Za to jak robię lekkie session ipa na 10blg to chmiele na ok 20-25 ibu. Oczywiście na 0', whirlpool i cicha leci sporo amerykancow aby to miało ręce 8 nogi :)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie powiedzcie mi, bo nigdy nie robiłem tak lekkiego piwka, ile na cichą wrzucać chmielu? Tak jak zwykle przy IPA, IIPA czy AIPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, zasada napisał:

Zmniejszyłbym BLG do 10-11, zrezygnował z chmielenia na 60 minut, dał kilkaset gram na ostatnie pięć minut, kilkaset na wyłączenie i whirpool.

Przy układzie chmielenia z 1 (150 i 150) ale też 2 (300 i 300) i 3 (300 i 400) wychodziło mi wciąż za mało chmielu w smaku i aromacie.

Session IPA bez  goryczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Kamilos55 napisał:

Session IPA bez  goryczki?

Z goryczką adekwatną do gęstości początkowej. Niskie BLG, niskie IBU.

Zresztą piszę co bym zrobił, przypominam co zrobiłem, ani Tobie ani @RobertSlask nie myślę nawet niczego kazać/ narzucać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy ma inny próg goryczki. Na twoim miejscu chmieliłbym na te 25ibu a przy kolejnym bym korygował ilość goryczki.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 10.11.2017 o 10:02, zasada napisał:

Z goryczką adekwatną do gęstości początkowej. Niskie BLG, niskie IBU.

Zresztą piszę co bym zrobił, przypominam co zrobiłem, ani Tobie ani @RobertSlask nie myślę nawet niczego kazać/ narzucać.

Zgoda, tylko wtedy masz APA a nie SIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zrób lekkie sipa zacieranie wytrawnie na 10blg I 50ibu a następnie podziel się tym jak ci smakuje.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 11.11.2017 o 10:40, Kamilos55 napisał:

Zgoda, tylko wtedy masz APA a nie SIPA.

APA ma widełki 4,5 – 6,2 alkoholu objętościowo więc możliwa jest sesyjna APA (ale nie każda APA jest sesyjna).

Bittery to 3,2 - 3,8 dla ordinary (wszystkie sesyjne), 3,8 - 4,6 dla best (w sumie wszystkie sesyjne) i 4,6-6,2 dla extra special (czyli sesyjne tylko niektóre).

IPY natomiast to 5 - 7,5 alkoholu objętościowo dla wersji brytyjskich, 5,5-7,5 dla amerykańskich i ponad 7,5 dla imperialnych.

Jeśli zatem bazujemy na stylach opisanych przez BJCP to SIPA jest oksymoronem większym niż Black India Pale Ale ;)

 

Na szczęście w domu warzysz jak chcesz, nazywasz jak chcesz i w ogóle: wolnoć Tomku w swoim domku.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, padło na 10* BLG i 35 IBU, zacierane na wytrawnie. Na zimno dorzucę około 60g Citry i 100g Cascade, także jak będzie gotowe to dam znać o efektach :) W każdym razie dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 12.11.2017 o 16:40, zasada napisał:

APA ma widełki 4,5 – 6,2 alkoholu objętościowo więc możliwa jest sesyjna APA (ale nie każda APA jest sesyjna).

Bittery to 3,2 - 3,8 dla ordinary (wszystkie sesyjne), 3,8 - 4,6 dla best (w sumie wszystkie sesyjne) i 4,6-6,2 dla extra special (czyli sesyjne tylko niektóre).

IPY natomiast to 5 - 7,5 alkoholu objętościowo dla wersji brytyjskich, 5,5-7,5 dla amerykańskich i ponad 7,5 dla imperialnych.

Jeśli zatem bazujemy na stylach opisanych przez BJCP to SIPA jest oksymoronem większym niż Black India Pale Ale ;)

 

Na szczęście w domu warzysz jak chcesz, nazywasz jak chcesz i w ogóle: wolnoć Tomku w swoim domku.

 

No tak ale masz tam nie tylko określone ABV ale też IBU, Blg, smak aromat. SIPA nie ma jeszcze w definicji BJCP jednak utarło się, że to taka IPA o obnizonym Blg i ABV ale musi mieć wysokie IBU i zachować aromat. Jeśli zabierzesz goryczkę to masz po prostu APA i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.