łysy ĄĘ 24 Posted November 8, 2017 Double IPA 19Blg 2 x wybicie 11 litrów na jeden fermentor. zacieranie na słodko plus 0,25 kg cukru na każdą półwarkę dla podbicia ekstraktu. Dzisiaj po 17 dniach burzliwej sprawdzam odfermentowanie. Zeszło do 8. Wygląd OK. Zapach OK. Ale próbka smakuje fatalnie. Jest po prostu SŁONA! Czy to możliwe, że jest to tak perfidna infekcja? Mam inne podejrzenia. Dodam tylko że w trakcie warzenia tego piwa pod koniec byłem już mocno pod wpływem. 1 Pindin reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 534 2 Items Posted November 8, 2017 Hehe. Ja całkiem trzeźwy dałem sól do refermentacji. Gratuluję, witam w klubie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted November 8, 2017 To białe i to białe. Po co drążyć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 8, 2017 I to się nazywa rozwój kraftu zostaw pare butelek to komuś dasz na prima aprilis lub inna okazje w tym stylu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemas.IE 41 Posted November 8, 2017 Ja kiedy juz mialem odwazone na refermentacje... w ostatniej chwili cos mnie tknelo zeby sprobowac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 549 1 Items Posted November 8, 2017 Nie ma takich infekcji, nasypałeś soli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted November 9, 2017 rozlewaj to znajomym i mów że to mocno chmielone gose Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bazi_heej 5 Posted November 10, 2017 Poczekaj aż dojrzeje może coś z tego będzie. Nowy rodzaj piwa - słonawy pils. Może być nieźle. Ja kiedyś w noworoczny poranek do kawy dodałem dwa plastry cytryny i też uzyskałem coś nowego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 88 Posted November 10, 2017 2 minuty temu, Bazi_heej napisał: słonawy pils. z Dnia 8.11.2017 o 13:12, łysy ĄĘ napisał: Double IPA 19Blg bardzo ciekawe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 36 1 Items Posted November 11, 2017 Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 KHOT reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kombinator 11 1 Items Posted November 11, 2017 4 godziny temu, Hobbysta napisał: Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi Butelkowanie nie do końca odfermentowanego piwa jest zdecydowanie częstsze i głupsze niż sypanie soli do refermentacji. Natomiast do najzabawniejszych można zaliczyć 1 redlum reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
łysy ĄĘ 24 Posted November 11, 2017 Wpadka na całego. Powiem wam jednak ciekawostkę. To piwo znajdzie swoje zastosowanie. Będzie bazą zalewy peklującej do mięsa. Mam zamiar zrobić na nim porcję wędlin normalnie wędzonych. Kto wie, może uda się też zaadoptować do wędlin dojrzewających. Jest nadzieja, która nieco osłodzi gorycz wpadki. 1 Hobbysta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karolus 2 Posted November 11, 2017 haha, witaj w klubie nie ma bata dodałeś białe zamiast białego, ale spokojnie, da się to "zutylizować" w kuchni, jest sporo potraw które aż prosza się o dodanie piwa/cydru, takie "słone pomyłki" akurat do tego sie nadają wiem co mówię, właśnie jestem w połowie :utylizacji" cydru do refermentacji którego dałem sól Quote Share this post Link to post Share on other sites
red 2 Posted November 14, 2017 Moja kobieta jak przesoli zupę to dodaje ziemniaka, może warto spróbować, będzie Potatos Ipa Quote Share this post Link to post Share on other sites