Jump to content
Sign in to follow this  
łysy ĄĘ

Infekcja na słono

Recommended Posts

Double IPA 19Blg

2 x wybicie 11 litrów na jeden fermentor. zacieranie na słodko plus 0,25 kg cukru na każdą półwarkę dla podbicia ekstraktu.

Dzisiaj po 17 dniach burzliwej sprawdzam odfermentowanie. Zeszło do 8. Wygląd OK. Zapach OK. Ale próbka smakuje fatalnie. Jest po prostu SŁONA!

Czy to możliwe, że jest to tak perfidna infekcja?

 

Mam inne podejrzenia. Dodam tylko że w trakcie warzenia tego piwa pod koniec byłem już mocno pod wpływem.  :naughty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to się nazywa rozwój kraftu zostaw pare butelek to komuś dasz na prima aprilis lub inna okazje w tym stylu :P


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedy juz mialem odwazone na refermentacje... w ostatniej chwili cos mnie tknelo zeby sprobowac ;):naughty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj aż dojrzeje może coś z tego będzie. Nowy rodzaj piwa - słonawy pils. Może być nieźle. Ja kiedyś w noworoczny poranek do kawy dodałem dwa plastry cytryny i też uzyskałem coś nowego

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Bazi_heej napisał:

słonawy pils.

z

 

Dnia 8.11.2017 o 13:12, łysy ĄĘ napisał:

Double IPA 19Blg

bardzo ciekawe :eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Hobbysta napisał:

Można by ten post przypiąć gdzieś z nazwą "Najgłupsze wpadki piwowarskie". Myślę, że poprawi to humor w gorszy dzień każdemu piwowarowi :)

Butelkowanie nie do końca odfermentowanego piwa jest zdecydowanie częstsze i głupsze niż sypanie soli do refermentacji.

 

Natomiast do najzabawniejszych można zaliczyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpadka na całego.

 

Powiem wam jednak ciekawostkę. To piwo znajdzie swoje zastosowanie. Będzie bazą zalewy peklującej do mięsa. Mam zamiar zrobić na nim porcję wędlin normalnie wędzonych. Kto wie, może uda się też zaadoptować do wędlin dojrzewających. Jest nadzieja, która nieco osłodzi gorycz wpadki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

haha, witaj w klubie :)

nie ma bata dodałeś białe zamiast białego, ale spokojnie, da się to "zutylizować" w kuchni, jest sporo potraw które aż prosza się o dodanie piwa/cydru, takie "słone pomyłki" akurat do tego sie nadają

wiem co mówię, właśnie jestem w połowie :utylizacji" cydru do refermentacji którego dałem sól

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.