Jump to content
zegancio

Wędzony Pale Ale na ekstraktach słodowych z częściowym zacieraniem

Recommended Posts

W niedalekim czasie planuje warzyć piwo coś na kształt Rhino z browaru Widawa. Czy jest możliwe uwarzyć "wędzonkę" bazując na ekstraktach słodowych i częściowym zacieraniu słodu wędzonego? Kontrolnie chciałbym popełnić 10l warkę. Jeśli jest to możliwe to proszę o zarys receptury.

Edited by zegancio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, redlum napisał:

Zatrzyj 1kg słodu wędzonego i dodaj do ekstraktu. Powinno być ok. Przy kolejnym piwie dasz więcej lub mniej w zależności czego oczekujesz.

Ok, zacznę wiec od słodu wędzonego w ilości 1kg. Czy zacierać go w temp 68°C przez 1h w ilości 3,5l czy mogę w większej ilości wody?

 

Planuję także zakup:

0,6kg ekst. pszenniczego

1,7kg ekst. pale ale bruntal.

 

Wykorzystać gęstwę po AIPA na drożdżach US-05 w ilość ~100ml

 

Jeśli jest taka sposobność to wykorzystać chmiele które mam ( Magnum DE, Fuggles, East Kent Goldings) oraz dokupić 2-3 chmiele z US.

 

Proszę o ocenę receptury i uwagi co do chmielenia.

 

 

 

 

Edited by zegancio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.