Jump to content
Sign in to follow this  
tomitomi13

Pomiar BLG dla próbki z zawiesiną drożdźową

Recommended Posts

Od dłuższego czasu zastanawiam się czy jak np. mierzę BLG po przelaniu na cichą i biorę próbkę z końcówki podczas zlewania (płyn jest bardziej zmętniony) to czy udział w próbce zawiesiny drożdzowej ma wpływ na odczyt na Baligomierzu.

W sumie mierzymy zawartość CUKRU i teoretycznie cała reszta nie powinna mieć wpływu na odczyt jednak wyporność jest ścisle związana z gestością płynu.

Idąc tym tropem:

Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony.

Należałoby odczekać na opadniecie zawiesiny i dopiero wówczas zmierzyć BLG? A może wpływ zawiesiny jest pomijalny? 

 

Czy ktoś z Was znalazł gdzieś informacje na ten temat ?

 

 

 

Edited by tomitomi13

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrób eksperyment - tylko zadbaj o warunki.

 

Weź próbkę wody destylowanej - zadbaj aby ciecz, menzurka, areometr i temperatura otoczenia były równe temperaturze kalibrowania ( zazwyczaj 20°C ) 

 

Odczytaj pomiar - wskaźnik powinien być równy zero.

Następnie dodaj odrobinę gęstwy drożdżowej - dobrze wymierszaj - powtórz pomiar, następnie powtórz tą czynność dodając nowe porcje gęstwy.

 

Wynikami eksperymentu podziel się na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, tomitomi13 napisał:

Mętne zielone piwo z większą zawartością droźdży posiada większa wyporność co może sprawiać że spławik jest bardziej wypychany ku powierzchni a odczyt zaniżony.

Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe  :D
Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? ;)

 

Najlepiej porównaj blg piwa bez osadu i piwa z dużym udziałem osadu drożdzowego (tylko nie bardzo dużym żeby lepkość umożliwiła pomiar w sensownym czasie)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Kamilos55 napisał:

Hm, nie lepiej mierzyć Blg przed przelaniem? Skąd wiesz czy już możesz przelać?

Można ale nie lubię tracić próbek piwa na rzecz pomiaru BLG, mierzę srednio 3-4 razy każda próbka po 200ml... to prawie litr

A mętnego znad droźdźy nie zlewam na cichą więc i tak jest do wylania i tym samym byłbym zawsze coś tam do przodu.....

Warto byłoby w moim przypadku zainwestować w refraktometr... ale nie są to tanie sprzęty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, kantor napisał:

Hipoteza jest dobra, tylko założenie jakieś słabe  :D
Poprawne pytanie powinno brzmieć: czy zawieszone w toni cząstki (drożdże) mają wpływ na gęstość cieczy (piwa)? ;)

No ale mi nie chodzi o wpływ zagęszczenia drobinek drożdży w próbce na gęstość...

Zatem jest to wpływ zagęszczenia drobinek drożdzy w próbce na odczyt BLG :)

Edited by tomitomi13

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

 

WIKIPEDIA:

 

Jednak na wartość wskazań cukromierza wpływa też zawartość innych składników płynu. Są to tzw. niecukry. Ich obecność może podwyższać lub obniżać (np. alkohol) gęstość roztworu. W moszczu do wina mieści się 4% tych substancji.

 

 

Wyglądałoby na to, że chyba jednak szaraki mogą wpływać na błąd pomiaru. Trzeba to zweryfikować  empirycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę, to bardziej łopatologicznie ;) balingometr mierzy gęstość roztworu, na gęstość roztworu mają wpływ substancje w nim rozpuszczone, oprócz wody, cukrów i alkoholu mogą to być inne substancje (np. kwasy, np kwas mlekowy, czy jabłkowy w cydrach itp.) ale drożdże nie są rozpuszczone w wodzie.

Zrób sobie eksperyment zmierz blg wody, a później wrzuć trochę gwoździ i zmierz jeszcze raz :P

 

Duża ilość drożdży zwiększa lepkość, co w skrajnych przypadkach może utrudniać (uniemożliwić) pomiar (może "przyblokować" przyrząd) ale nie powinna zmieniać jego wyniku.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tomitomi13 jak nie przekonuje cię ekeperyment z gwoździami - bardzo dosadny swoją drogą - to zrób eksperyment jaki opisałem - tylko zadbaj o tyo żeby dodawana gęstwa była możliwie czysta - bez piwa bo piwo zaburzy wynik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, kantor napisał:

drożdże nie są rozpuszczone w wodzie.

No tak...to by uzasadniało. Takie podejście do mnie trafia. Są zawiesiną ale nie wchodzą w skład roztworu. Ma to sens.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tomitomi13 napisał:

Można ale nie lubię tracić próbek piwa na rzecz pomiaru BLG,

Ja tam spijam próbki swojego piwa... wiec strata zadna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czemu tak dużo potrzebujesz do odczytu?

Taka menzurke mam i to niezbędne minimum ;(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam mały balingometr z plastikową menzurką z Obi za ok 10zł. Niewiele potrzeba płynu, a mierzy wyśmienicie. Próbki oczywiście wypijam :) Smak i aromat przecież też warto sprawdzić. Generalnie nie widzę potrzeby robić więcej niż 2-3 pomiary (chyba że są jakieś problemy) jak również potrzeby przelewania na cichą do innego pojemnika (chyba że w celu pozyskania gęstwy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.