Jump to content
Sign in to follow this  
bimbelt

Piwo z syfonu?

Recommended Posts

Wszedłem w posiadanie 2 leciwych syfonów do wody "sodowej".

Zastanawiam się czy da się ich wykorzystać do serwowania piwo "na szybko", bez refermentacji. Co wy na to?

 

Syfon ma kreske maksymalnego poziomu napełnienia w ok. 2/3 wysokości. Jeśli naleje tylko tyle piwa, to czy nie zepsuje się ono przy takiej ilości powietrza?

 

thumb_DSC_3371.JPG

 

Nigdy nie używałem syfonów. Poradźcie mi jak mam go przygotować/przetestować? Od razu widzę, że uszczelka przy naboju jest sparciała. Trzeba ją wymienić.

 

thumb_DSC_3374.JPG

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

na pewno dokładnie wymyć i odkazić, a po wlaniu piwa i włożeniu naboju z CO2 trzymać kilkadziesiąt godzin w celu dobrego nagazowania, najlepiej w niskiej temperaturze i czasem potrząsając zawartością celem lepszej absorpcji CO2 a przed samym rozlewem dać się ustać żeby osad się ułożył na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez sensu. W żaden sposób nie kontrolujesz zawartości CO2 w piwie.

Jest jedna zasadnicza różnica między wodą a piwem. I nie chodzi tu o alkohol :beer:. Woda się nie pieni, za to piwo bardzo. Mogę się założyć, że jak tego użyjesz to wkrótce na forum pojawi się wątek o tytule "Leci sama piana".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybki pomysł - może głupi...:)

Wlej, nagazuj a jak spróbujesz lać i będzie sama piana - odwróć syfon do góry dnem, żeby koniec rurki był nad piwem i upuść gazu, odczekaj, itd... do skutku...:beer: w razie niepowodzenia odkręcasz głowicę i ciągniesz "z gwinta"...:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

trzeba by między nabojem wstawić coś co by stabilizowało ciśnienie... chyba że dobrać wielkość naboju tak żeby w sam raz nagazowało piwo....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerabiałem to w latach 80-tych, jak w kielcach można było kupic w sklepie po 11(i to nie zawsze) jedynie podłe zamkowe lub słoneczne z browaru w Jędrzejowie w których to "piwach" po kilku dniach latały samoloty. Były marnie nagazowane, więc postanowiłem wyeliminowac tę wadę przy użyciu sufonu, ale niestety to była porażka, otrzumałem samą pianę , bardzo trwałą, więc pomysł upadł. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

DARKO ma rację. Brak kontroli nad nagazowaniem. Ale jesteśmy amatorami nam wszystko wolno. Rób, próbuj i podziel się doświadczeniami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.