Jump to content

Jarosława Browar Domowy


Recommended Posts

Warka nr I "Trochę sik"

Brew kit 
Better Beer Northern Brown Ale 

Wybicie 23l

 

Warzenie: 11.04.2017r

brew kit+1kg glukozy

12blg

temp. fermentacji ok 23C

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tyg

Cicha - 1 tyg

 

Butelkowanie 24.04.2017

Refermentacja - glukoza 4g

alc ok 5%

 

Piwko smaczne, aczkolwiek ze względu na cukry i wysoką temperaturę fermentacji trochę występowały posmaki winne.

 

377-866-thickbox.jpg

IMG_1570.jpg

IMG_1572.jpg

Edited by Jarox90
Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 "Czarna Polewka"
Piwo warzone z zacieraniem

wzorowane na  przepisie bocka  https://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori), ale na drożdżach górnych.

 

Zasyp:

Woda 67C

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 3,2kg

Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 2 kg

Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,6 kg

 

Zacieranie 10.06.2017:

20 minut -ok 65C

40 minut- ok 72C (problemy z temperaturą)

Podniesienie do 78C przed filtracją.

 

Gotowanie

Lubelski 30g 60 minut

Marynka 30g 15 minut

 

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g

Blg ok 15%

Ilość 18l

 

Fermentacja

Burzliwa 2 tyg - 19-20C

Cicha 2 tyg-19-20C

 

 

Butelkowanie :13.07.2017 

 

Refermentacja: 

cukier -4g

 

Piwo o barwie brązowej, ciemno brązowej, o wyczuwalnym chmielu. Jak na temperatury zacierania słabo słodkie, ale wyczuwany słód. Alc ok 7,5%

IMG_1573.jpg

IMG_1533.jpg

Edited by Jarox90
Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 Świąteczny elf
Piwo warzone z zacieraniem

wykonane z resztek po bocku na drożdżach górnych.

 

Zasyp:

Woda 70C 13l

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 1,7kg

Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 3 kg

Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,4 kg

 

Zacieranie 04.11.2017:

20 minut -ok 67C

40 minut- ok 75C (problemy z temperaturą)

Podniesienie do 78C przed filtracją.

 

Gotowanie

Chmiel CASCADE owocowo - cytrusowy  25g 60 minut

Chmiel MOSAIC 25g cytrusowo-tropikalny 25g 15 minut

Laktoza 0,5kg

 

Wysokie Blg oraz chęć dodania laktozy zmusiła do dodania wrzątku do brzeczki.

Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g

Blg ok 17

Ilość 20l

 

Pyszny lepniaczek. Doskonały jako grzaniec z miodem, imbiem, goździkami i pomarańczą.

 

IMG_1481.jpg

IMG_1485.jpg

IMG_1509.jpg

IMG_1513.jpg

Edited by Jarox90
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.