Jarox90 1 Posted November 5, 2017 Share Posted November 5, 2017 (edited) Warka nr I "Trochę sik" Brew kit Better Beer Northern Brown Ale Wybicie 23l Warzenie: 11.04.2017r brew kit+1kg glukozy 12blg temp. fermentacji ok 23C Fermentacja: Burzliwa - 1 tyg Cicha - 1 tyg Butelkowanie 24.04.2017 Refermentacja - glukoza 4g alc ok 5% Piwko smaczne, aczkolwiek ze względu na cukry i wysoką temperaturę fermentacji trochę występowały posmaki winne. Edited November 5, 2017 by Jarox90 Quote Link to post Share on other sites
Jarox90 1 Posted November 5, 2017 Author Share Posted November 5, 2017 (edited) Warka nr 2 "Czarna Polewka" Piwo warzone z zacieraniem wzorowane na przepisie bocka https://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori), ale na drożdżach górnych. Zasyp: Woda 67C Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 3,2kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 2 kg Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,6 kg Zacieranie 10.06.2017: 20 minut -ok 65C 40 minut- ok 72C (problemy z temperaturą) Podniesienie do 78C przed filtracją. Gotowanie Lubelski 30g 60 minut Marynka 30g 15 minut Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g Blg ok 15% Ilość 18l Fermentacja Burzliwa 2 tyg - 19-20C Cicha 2 tyg-19-20C Butelkowanie :13.07.2017 Refermentacja: cukier -4g Piwo o barwie brązowej, ciemno brązowej, o wyczuwalnym chmielu. Jak na temperatury zacierania słabo słodkie, ale wyczuwany słód. Alc ok 7,5% Edited November 5, 2017 by Jarox90 Quote Link to post Share on other sites
Jarox90 1 Posted November 5, 2017 Author Share Posted November 5, 2017 (edited) Warka nr 3 Świąteczny elf Piwo warzone z zacieraniem wykonane z resztek po bocku na drożdżach górnych. Zasyp: Woda 70C 13l Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 1,7kg Słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 3 kg Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® 0,4 kg Zacieranie 04.11.2017: 20 minut -ok 67C 40 minut- ok 75C (problemy z temperaturą) Podniesienie do 78C przed filtracją. Gotowanie Chmiel CASCADE owocowo - cytrusowy 25g 60 minut Chmiel MOSAIC 25g cytrusowo-tropikalny 25g 15 minut Laktoza 0,5kg Wysokie Blg oraz chęć dodania laktozy zmusiła do dodania wrzątku do brzeczki. Drożdże piwowarskie Fermentis Safale™ S-04 saszetka 11.5 g Blg ok 17 Ilość 20l Pyszny lepniaczek. Doskonały jako grzaniec z miodem, imbiem, goździkami i pomarańczą. Edited August 11, 2018 by Jarox90 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.