Mich 0 Posted November 2, 2017 (edited) Cześć! Chciałbym prosić o sprawdzenie przepisu na Single Hop Marco Polo Pils. Będzie to piąta warka i fajnie byłoby zrobić coś podobnego do piwa z Browaru Setka - Redneck tylko, że na chmielu Marco Polo. Skopiowane z Brewtarget: ================================================================================ Wielkość warki: 20 L Objętość gotowania: 23,470 L Czas gotowania: 70 min Wydajność: 70% Gęstość początkowa: 13,0 P Gęstość końcowa: 3,4 P Zawartość alkoholu: 5,1% Goryczka: 45,8 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilzneński Słód 4,200 kg Tak Nie 80% 1 L Caramel Pils Słód 1,000 kg Tak Nie 75% 1 L Zakwaszający Słód 300,000 g Tak Nie 0% 1 L Waga słodów: 5,500 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marco Polo 12,6% 15,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 22,8 Marco Polo 12,6% 15,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 11,3 Marco Polo 12,6% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 11,7 Marco Polo 12,6% 30,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Bohemian Lager Lager Płynne 125,000 mL Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Infusion 20,000 mL 55,000 C 55,000 C 5,000 min Infusion 0,000 mL 55,000 C 64,000 C 25,000 min Infusion 0,000 mL 64,000 C 72,000 C 25,000 min Infusion 0,000 mL 67,000 C 78,000 C 0,000 s Z góry dziękuje za wszelką pomoc i rady! Pozdrawiam! Edited November 4, 2017 by Mich Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted November 3, 2017 Skąd Ci się nagle bierze to 33 proc. w alfakwasach? 1 Mich reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mich 0 Posted November 4, 2017 Na początku były złe dane wpisane i myślałem, że jak poprawie w jednym to już reszta automatycznie zmieni się na 12,6. Już poprawione, dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites