Jump to content
Sign in to follow this  
Artur.G

Gushing drożdży płynnych

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Potrzebuję rady.A mianowicie,w dniu wczorajszym przygotowywałem starter.Drożdże to FM21 Odkrycie Sezonu.Po odkręceniu fiolki z drożdżami nastąpił gushing. Drożdże były dwa miesiące po terminie ale przez cały ten okres trzymałem je w lodówce(temp 4°C).Zapach wydawał się normalny.Jeszcze co mogę dodać to,że fiolka leżała w pojemniku umieszczonym na drzwiach lodówki.Przez co przy każdym  jej otwarciu była potrząsana a nawet wręcz turlała się :) I stąd moje pytanie. Czy taki starter będzie nadawał się do użycia,czy raczej wylać go w kanał???

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiolkę z drożdżami należy otwierać ostrożnie i stopniowo (jak wstrząśniętą butelkę cocacoli, upuścić trochę gazu, poczekać i znowu upuszczać). Niektóre fiolki są nagazowane i przy szybkim otwarciu potrafi trochę wylecieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez mi raz uciekły droższe FM. Bałem się że coś się przypałęta, ale obeszło się bez infekcji.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest też filmik na YT gdzie Filip krok po kroku tłumaczy jak robić starter i jest też tam wspomniane o ostrożnym otwieraniu fiolki. Tylko trzeba obejrzeć :)

Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Henx napisał:

Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok.

Dezynfekcja rąk też nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ręce przed każdą taką czynnością dezynfekuję, nawet jak otwieram fermentor to zawsze umyte i zpsikane desprejem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.