skybert 81 1 Items Posted March 21, 2010 (edited) Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu? Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa? Edited March 21, 2010 by skybert Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted March 21, 2010 Na 100% strzeli. Niestety włoskie wykonanie nie jest najlepsze... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted March 21, 2010 moi znajomi mieli piwo z jakiegoś małego browaru w czymś takim i nie strzeliło. Próbuj, daj może trochę mniej surowca do refermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted March 21, 2010 Cześć. Przecież ktoś ostatnio pisał na forum że zamyka piwo w 5 l damkach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted March 21, 2010 (edited) Ja bym nie ryzykował. Tak ajk pisał WESOŁY włoskie szkło jest do D..... , Przekonałem się ostatnio jak mi odpadło dno butli 12 litrowej z ratafią. Z jednej strony była ścianka ok 6 mm, z drugiej ok 1 mm. Więc takie szkło nie wytrzyma żadnego ciśnienia. Tak to wyglądało. Edited March 21, 2010 by wena Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted March 21, 2010 Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu?Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa? Grube szkło chyba to tylko na rancie, reszta to grubość butelki bezzwrotnej - jeśli to włoskie /zbiłem kilka włoskich nieco większych i zdziwiony tą solidnością też byłem/ Pozostaje jeszcze kwestia przechowywania bez światła. Do odważnych świat należy testy ktoś robić musi. :beer: Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted March 21, 2010 Ja używam takiej butelki. Ciśnienie trzyma bez problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 717 1 Items Posted March 21, 2010 W coś takiego leje Koreb , kupiłem i nie wystrzelił ( było slabo gazowane ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted March 22, 2010 Ja leję w taki http://www.piwo.org/forum/p44025-13-03-2010-04-25-09.html#p44025 Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 81 1 Items Posted March 22, 2010 hmm... widzę że opinie są podzielone... nie pozostaje nic innego jak spróbować, dając niewiele surowca do refermentacji, może tak 1,5-2g glukozy na litr czyli 8g na 5 L, przy założeniu że zielone piwo ma 2 BLG i za sobą długą fermentację cichą Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted March 22, 2010 O tych butelkach pisano na browar.biz. Zamknięcie jest dosyć delikatne, ale jak ktoś nie przewozi piwa w plecaku to nic nie powinno się stać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 81 1 Items Posted March 22, 2010 Zamknięcie jest dosyć delikatne Rownież na to zwrócołem uwagę, może właśnie dzięki niezbyt mocnemu zamknięciu nadmiar co2 wydostanie się na zewnątrz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted March 22, 2010 Nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Przy otwieraniu jest zawsze głośne huknięcie. Być może przy mocnym wysyceniu np. przy Weizenie korek by puścił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Volo 0 Posted March 22, 2010 Ja używam takich butli, zawsze leję do 2 takich i nic nie strzela, nadmiar rzeczywiście jak już się uzbiera to wyjdzie korkiem bo są średnio szczelne (mały docisk uszczelki do rantu butli) poza tym dajesz mniej środka do refermentacji. Jak butla będzie źle odlana to i od mycia potrafi strzelić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 81 1 Items Posted March 24, 2010 no to butelkuję, dam niewiele glukozy do refermentacji (8-10g/5L), wstawię gąsiorek do wiaderka (w razie czego) i zobaczymy :o przed zabraniem go na jakieś spotkanie z przyjaciółmi, czy na grilla, otworzę delikatnie butelkę w piwnicy upuszczając co2 dzięki za odzew Quote Share this post Link to post Share on other sites