Jump to content

Gąsiorek 5 L


skybert
 Share

Recommended Posts

Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu?

Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa?

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

Ja bym nie ryzykował. Tak ajk pisał WESOŁY włoskie szkło jest do D..... , Przekonałem się ostatnio jak mi odpadło dno butli 12 litrowej z ratafią. Z jednej strony była ścianka ok 6 mm, z drugiej ok 1 mm. Więc takie szkło nie wytrzyma żadnego ciśnienia. Tak to wyglądało.

Edited by wena
Link to comment
Share on other sites

Mam 5 litrowy gąsiorek jak na zdjęciu, dokupiłem do niego zamknięcie patentowe i chciałbym wykorzystać go, jako zwykłą butelkę. Gąsiorek wydaje się solidny, szkło dość grube, zamknięcie patentowe takie sobie, ale czy wytrzyma? Mam, więc pytanie czy ktoś używał takiego zestawu?

Tak jak w przypadku kegów przypuszczam że i w tym przypadku należałoby użyć trochę mniej glukozy niż w dla butelki 0,5l ale ile mniej przy założeniu że butelkujemy plisa?

Grube szkło chyba to tylko na rancie, reszta to grubość butelki bezzwrotnej - jeśli to włoskie /zbiłem kilka włoskich nieco większych i zdziwiony tą solidnością też byłem/

Pozostaje jeszcze kwestia przechowywania bez światła.

 

Do odważnych świat należy testy ktoś robić musi. :beer: :beer:

Link to comment
Share on other sites

hmm... widzę że opinie są podzielone...

nie pozostaje nic innego jak spróbować, dając niewiele surowca do refermentacji, może tak 1,5-2g glukozy na litr czyli 8g na 5 L, przy założeniu że zielone piwo ma 2 BLG i za sobą długą fermentację cichą

Link to comment
Share on other sites

Nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Przy otwieraniu jest zawsze głośne huknięcie. Być może przy mocnym wysyceniu np. przy Weizenie korek by puścił.

Link to comment
Share on other sites

Ja używam takich butli, zawsze leję do 2 takich i nic nie strzela, nadmiar rzeczywiście jak już się uzbiera to wyjdzie korkiem bo są średnio szczelne (mały docisk uszczelki do rantu butli) poza tym dajesz mniej środka do refermentacji.

Jak butla będzie źle odlana to i od mycia potrafi strzelić.

Link to comment
Share on other sites

no to butelkuję, dam niewiele glukozy do refermentacji (8-10g/5L), wstawię gąsiorek do wiaderka (w razie czego) i zobaczymy :o

przed zabraniem go na jakieś spotkanie z przyjaciółmi, czy na grilla, otworzę delikatnie butelkę w piwnicy upuszczając co2

dzięki za odzew

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.