Jump to content
Sign in to follow this  
511201

Garnek

Recommended Posts

Tak, ja posiadam z tej firmy, aczkolwiek ciut większy 36l.

 

Właśnie skończyłem warzyć Marcowe i studzi mi się. Żeby nie skłamać to z 15 warek na nim zrobiłem.

 

imageproxy.php?img=&key=3eb122c9eecd62a3IMG_20171031_153420.thumb.jpg.00072b4100169cbc1279902539fb789b.jpg

 

Kupiłem na allegro za 209zł. Używam tylko do gotowania (zacieram w elektrycznym). Spełnia swoją rolę. Jestem zadowolony bo jest dobry i był tani. Przy takiej cenie nawet nie ma co się za emalia rozglądać. Osobiście nie zacierałem w nim ale...garnek jak garnek. No i używam go na gazie i spokojnie da się na największym palniku w zwykłej kuchni zagotować 30l brzeczki.

 

PS. Ty pokazałeś model 9191 a ja mam model 9192, dostępny na stronie którą podałeś w cenie 216zł.

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, 511201 napisał:

Witam mam pytanie czy zancie możne taką firmę ewentualnie ma ktoś taki garnek? Warto kupić? 

https://europ24.pl/pl/p/Garnek-Edenberg-EB-9191-z-pokrywka-33-L-POJEMNY-DUZY-INDUKCJA-/23128825

Pozdrawiam

Nie wiem jak ten konkretny model ale posiadam inny model tej firmy (32l) i jestem bardzo zadowolony. Solidny gar, również posiada podziałkę, dobrze działa na indukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dziekuję bardzo za inf.  Ja mam lekko zużyty  30L emalię i chciałem wymienić  na stalowy ciut większy.  Mam innej firmy 50L ale tej firmy cena za 33L jest sporo wieksza niż ta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem garnek 71 l z tej firmy w podanym wyżej sklepie. W weekend pierwsza warka i wszystko ok. Garnek solidnie wykonany i dość ciężki. Miałem jednak problemy z grzaniem ponad 50 l na taborecie gazowym. Bardzo długo trwało podgrzewanie do uzyskania wrzenia - dość słabo wrzało później. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wytłumaczcie mi jedno, bo nie ogarniam niestety. Na jaką cholerę satynowane garnki? Jak jest polerowana powierzchnia, to przetrze się ścierą i czyste, a satynowana to katorga, przecież w te nierówności po szlifowaniu (satynowaniu) - mini rowki, jak wejdzie coś to nie da się tego doczyścić. No może tak na oko jest czyste, ale jak się porządnie przypali to wtedy dopiero widać jak to ciężko się czyści. Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo moje doświadczenia są z patelni satynowanej, którą potem sobie wypolerowałem, bo tragedia była z czyszczeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, aldorn napisał:

Wytłumaczcie mi jedno, bo nie ogarniam niestety. Na jaką cholerę satynowane garnki? Jak jest polerowana powierzchnia, to przetrze się ścierą i czyste, a satynowana to katorga, przecież w te nierówności po szlifowaniu (satynowaniu) - mini rowki, jak wejdzie coś to nie da się tego doczyścić. No może tak na oko jest czyste, ale jak się porządnie przypali to wtedy dopiero widać jak to ciężko się czyści. Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo moje doświadczenia są z patelni satynowanej, którą potem sobie wypolerowałem, bo tragedia była z czyszczeniem.

Jak coś jest za gładkie to się wszystko do tego klei (przylega) i by się każdy plaster ogóra przyklejał i palił, ale to tylko tak mi się wydaje, nie wiadomo ile w tym prawdy.

@editiren 69 post hehe

Edited by dwesoly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się, do gładkiego łatwiej się przykleja, jak na przykład kawałek kartki do szyby na ślinę, do papieru ściernego na ślinę papier ciężko przykleić. Ale spróbuj nasmarować szybę i papier ścierny jakimś pyłem a potem to wyczyścić. Szybę przetrzesz ścierką a do papieru uwalonego pyłem bez kompresora nie podchodź :P A jak pobrudzisz szybę olejem, to też ze ścierą dasz radę, papier ścierny pobrudzony olejem to już do wywalenia. A na przykładzie mojej patelni. Jak była fabrycznie satynowana, to po smażeniu na nagrzanej patelni konieczne było czyszczenie z "Kretem" bo nie dało się tych cholernych rowków doszorować, a po wypolerowaniu dłuższa bądź krótsza chwila z druciakiem i czyste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Główną zaletą satynowanych urządzeń kuchennych jest mniejsza widoczność plam po wysychającej wodzie, dobrze to widać na zlewozmywaku z nierdzewki nie satynowanym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. Garnek już dojechał i naprawdę wygląda na solidny dno dość grube więc powinien dobrze trzymać temperaturę.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.