511201 8 Posted October 31, 2017 Witam mam pytanie czy zancie możne taką firmę ewentualnie ma ktoś taki garnek? Warto kupić? https://europ24.pl/pl/p/Garnek-Edenberg-EB-9191-z-pokrywka-33-L-POJEMNY-DUZY-INDUKCJA-/23128825 Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelW 40 Posted October 31, 2017 (edited) Tak, ja posiadam z tej firmy, aczkolwiek ciut większy 36l. Właśnie skończyłem warzyć Marcowe i studzi mi się. Żeby nie skłamać to z 15 warek na nim zrobiłem. Kupiłem na allegro za 209zł. Używam tylko do gotowania (zacieram w elektrycznym). Spełnia swoją rolę. Jestem zadowolony bo jest dobry i był tani. Przy takiej cenie nawet nie ma co się za emalia rozglądać. Osobiście nie zacierałem w nim ale...garnek jak garnek. No i używam go na gazie i spokojnie da się na największym palniku w zwykłej kuchni zagotować 30l brzeczki. PS. Ty pokazałeś model 9191 a ja mam model 9192, dostępny na stronie którą podałeś w cenie 216zł. Edited October 31, 2017 by PawelW Quote Share this post Link to post Share on other sites
Groszek z Lublina 4 1 Items Posted October 31, 2017 10 minut temu, 511201 napisał: Witam mam pytanie czy zancie możne taką firmę ewentualnie ma ktoś taki garnek? Warto kupić? https://europ24.pl/pl/p/Garnek-Edenberg-EB-9191-z-pokrywka-33-L-POJEMNY-DUZY-INDUKCJA-/23128825 Pozdrawiam Nie wiem jak ten konkretny model ale posiadam inny model tej firmy (32l) i jestem bardzo zadowolony. Solidny gar, również posiada podziałkę, dobrze działa na indukcji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted October 31, 2017 Ok dziekuję bardzo za inf. Ja mam lekko zużyty 30L emalię i chciałem wymienić na stalowy ciut większy. Mam innej firmy 50L ale tej firmy cena za 33L jest sporo wieksza niż ta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted October 31, 2017 Zakupiłem garnek 71 l z tej firmy w podanym wyżej sklepie. W weekend pierwsza warka i wszystko ok. Garnek solidnie wykonany i dość ciężki. Miałem jednak problemy z grzaniem ponad 50 l na taborecie gazowym. Bardzo długo trwało podgrzewanie do uzyskania wrzenia - dość słabo wrzało później. Quote Share this post Link to post Share on other sites
aldorn 38 Posted October 31, 2017 Wytłumaczcie mi jedno, bo nie ogarniam niestety. Na jaką cholerę satynowane garnki? Jak jest polerowana powierzchnia, to przetrze się ścierą i czyste, a satynowana to katorga, przecież w te nierówności po szlifowaniu (satynowaniu) - mini rowki, jak wejdzie coś to nie da się tego doczyścić. No może tak na oko jest czyste, ale jak się porządnie przypali to wtedy dopiero widać jak to ciężko się czyści. Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo moje doświadczenia są z patelni satynowanej, którą potem sobie wypolerowałem, bo tragedia była z czyszczeniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dwesoly 20 Posted October 31, 2017 (edited) 4 godziny temu, aldorn napisał: Wytłumaczcie mi jedno, bo nie ogarniam niestety. Na jaką cholerę satynowane garnki? Jak jest polerowana powierzchnia, to przetrze się ścierą i czyste, a satynowana to katorga, przecież w te nierówności po szlifowaniu (satynowaniu) - mini rowki, jak wejdzie coś to nie da się tego doczyścić. No może tak na oko jest czyste, ale jak się porządnie przypali to wtedy dopiero widać jak to ciężko się czyści. Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo moje doświadczenia są z patelni satynowanej, którą potem sobie wypolerowałem, bo tragedia była z czyszczeniem. Jak coś jest za gładkie to się wszystko do tego klei (przylega) i by się każdy plaster ogóra przyklejał i palił, ale to tylko tak mi się wydaje, nie wiadomo ile w tym prawdy. @editiren 69 post hehe Edited October 31, 2017 by dwesoly Quote Share this post Link to post Share on other sites
aldorn 38 Posted November 1, 2017 Zgadza się, do gładkiego łatwiej się przykleja, jak na przykład kawałek kartki do szyby na ślinę, do papieru ściernego na ślinę papier ciężko przykleić. Ale spróbuj nasmarować szybę i papier ścierny jakimś pyłem a potem to wyczyścić. Szybę przetrzesz ścierką a do papieru uwalonego pyłem bez kompresora nie podchodź A jak pobrudzisz szybę olejem, to też ze ścierą dasz radę, papier ścierny pobrudzony olejem to już do wywalenia. A na przykładzie mojej patelni. Jak była fabrycznie satynowana, to po smażeniu na nagrzanej patelni konieczne było czyszczenie z "Kretem" bo nie dało się tych cholernych rowków doszorować, a po wypolerowaniu dłuższa bądź krótsza chwila z druciakiem i czyste. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ovner 6 Posted November 2, 2017 Główną zaletą satynowanych urządzeń kuchennych jest mniejsza widoczność plam po wysychającej wodzie, dobrze to widać na zlewozmywaku z nierdzewki nie satynowanym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dwesoly 20 Posted November 5, 2017 Ale jeżeli przyjąć, że gar będzie miał kontakt z brzeczką tylko na etapie gorącym to satynowanie chyba nam nie wadzi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
511201 8 Posted November 6, 2017 Dziękuję za odpowiedź. Garnek już dojechał i naprawdę wygląda na solidny dno dość grube więc powinien dobrze trzymać temperaturę. Quote Share this post Link to post Share on other sites