Skocz do zawartości

Fermentator stożkowy


jac007

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dnia 31.10.2017 o 22:52, B.K. napisał:

Jeśli takie jak deklarujesz w opisie browaru to fermentor stożkowy to przerost formy nad treścią i nie wpłynie na fermentację.

 Obecnie  50 l

Edytowane przez jac007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam i bardzo sobie chwalę.

Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę.

Piwo się nie  napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej.

Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. 

Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki.

Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash.

WP_20170825_19_05_45_Rich.thumb.jpg.97eb250fd4860bcb77d71c5c3663b936.jpg

WP_20170705_19_17_19_Pro.thumb.jpg.0f0943a20bcee38f89a51ab14740239b.jpg

Ten mój fermentor to 65 litrów (brutto) i uważam, że jest to już bardzo pomocny sprzęt, a przy 150 litrach to naprawdę warto.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Bellon napisał:

 

Używam i bardzo sobie chwalę.

Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę.

Piwo się nie  napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej.

Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. 

Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki.

Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash.

 

I o tą wygodę mi chodzi, a te moje  fermentatory  trzeba odesłać do lamusa.

WP_20171012_20_25_16_Pro.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

2 godziny temu, Matz napisał:

Bellon, ile taki fermentor w pln? ;)

 

Godzinę temu, misiek4251 napisał:

Bellon ciekawa konstrukcja. Szczególnie zadziwiła mnie możliwość adaptacji słoika. Mógłbyś coś więcej napisac?

 

W tym wątku poruszyłem te kwestie:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jestem zadowolony. Ostatnio dorobiłem kranik spustowy taki jak mamy w fermentorach - wiadrach. Pobieram nim próbki do badania i prawdopodobnie będę też spuszczał piwo  do butelkowania.

Zamontowałem go troszeczkę niżej niż w tym filmiku...

https://www.youtube.com/watch?v=fsM2Mq8s6JI

Edytowane przez giekon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

jest też Fermentosaurus od KegKing (plastikowy, 35l), do kupienia najbliżej w CZ: https://www.kegking.cz/kvaseni-a-lezeni-piva/fermentasaurus-35l-sada/.

Cena podobna do tego białego.

 

Zaciekawiłem się możliwością dokupienia do niego 'pressure kit' można z jego pomocą nagazować piwo już na etapie fermentacji.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, marlow napisał:

jest też Fermentosaurus od KegKing (plastikowy, 35l), do kupienia najbliżej w CZ: https://www.kegking.cz/kvaseni-a-lezeni-piva/fermentasaurus-35l-sada/.

Cena podobna do tego białego.

 

Zaciekawiłem się możliwością dokupienia do niego 'pressure kit' można z jego pomocą nagazować piwo już na etapie fermentacji.

 

Też fajne tylko brakuje możliwości  montażu  na ścianie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.