Jump to content
jac007

Fermentator stożkowy

Recommended Posts

Guest

Jakie masz wybicie ?

Jeśli takie jak deklarujesz w opisie browaru to fermentor stożkowy to przerost formy nad treścią i nie wpłynie na fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 31.10.2017 o 22:52, B.K. napisał:

Jeśli takie jak deklarujesz w opisie browaru to fermentor stożkowy to przerost formy nad treścią i nie wpłynie na fermentację.

 Obecnie  50 l

Edited by jac007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam i bardzo sobie chwalę.

Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę.

Piwo się nie  napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej.

Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. 

Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki.

Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash.

WP_20170825_19_05_45_Rich.thumb.jpg.97eb250fd4860bcb77d71c5c3663b936.jpg

WP_20170705_19_17_19_Pro.thumb.jpg.0f0943a20bcee38f89a51ab14740239b.jpg

Ten mój fermentor to 65 litrów (brutto) i uważam, że jest to już bardzo pomocny sprzęt, a przy 150 litrach to naprawdę warto.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Bellon napisał:

 

Używam i bardzo sobie chwalę.

Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę.

Piwo się nie  napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej.

Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. 

Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki.

Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash.

 

I o tą wygodę mi chodzi, a te moje  fermentatory  trzeba odesłać do lamusa.

WP_20171012_20_25_16_Pro.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 godziny temu, Matz napisał:

Bellon, ile taki fermentor w pln? ;)

 

Godzinę temu, misiek4251 napisał:

Bellon ciekawa konstrukcja. Szczególnie zadziwiła mnie możliwość adaptacji słoika. Mógłbyś coś więcej napisac?

 

W tym wątku poruszyłem te kwestie:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem zadowolony. Ostatnio dorobiłem kranik spustowy taki jak mamy w fermentorach - wiadrach. Pobieram nim próbki do badania i prawdopodobnie będę też spuszczał piwo  do butelkowania.

Zamontowałem go troszeczkę niżej niż w tym filmiku...

https://www.youtube.com/watch?v=fsM2Mq8s6JI

Edited by giekon

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, giekon napisał:

Pobieram nim próbki do badania i prawdopodobnie będę też spuszczał piwo  do butelkowania.

Też o tym myślałem aby zamontować kranik gdyż poręczniej będzie napełniać butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nalewanie nawet przyjemnie się wykonuje "od dołu" chociaż ten stojak jest troszeczkę za niski i wężyk jest przygięty co spowalnia spust piwa. Kranik jest o tyle praktyczniejszy że nie potrzeba w takim wypadku odkręcać górnego dekla żeby pobrać próbkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to będziesz mógł wyregulować wysokość. Ja prędzej czy później zrobię stojaczek troszeczkę wyższy. Na "ścianę" się nie decyduję z racji tego że w różnych miejscach przeprowadzam fermentację u muszę mieć mobilne pojemniki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, marlow napisał:

jest też Fermentosaurus od KegKing (plastikowy, 35l), do kupienia najbliżej w CZ: https://www.kegking.cz/kvaseni-a-lezeni-piva/fermentasaurus-35l-sada/.

Cena podobna do tego białego.

 

Zaciekawiłem się możliwością dokupienia do niego 'pressure kit' można z jego pomocą nagazować piwo już na etapie fermentacji.

 

Też fajne tylko brakuje możliwości  montażu  na ścianie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, jac007 napisał:

Też fajne tylko brakuje możliwości  montażu  na ścianie.

Widziałem te fermentory na amerykańskich kanałach ciekawie to wygląda ale cena dalej zabijająca, wiecie dlaczego tak drogo to wychodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.