Jump to content
CycliB

Wino z głogu a proporcje.

Recommended Posts

Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży.
Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg
Jutro chciałbym wykonać nastaw,
Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało.
Liczyłem tak:
4,8kg owoców
12l Wody
4kg Cukru
15g Kwasku Cytrynowego
Pożywka do drożdży Browin 5g
Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l)
Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

Ja robiłem 2 sezony wino z głogu, w tym się spóźniłem z zbiorem ktoś zerwał albo ptactwo posprzątało.

Na 30 L dawałem około 7 kg owoców 6 kg cukru trochę słodkie wyszło ale kto co lubi.

Owoce wygniatałem w około 15 L letniej wody i zostawiałem do naturalnego zakiśnięcia 4 dni w ciepłym miejscu, odcedzam i zlewam do balonu, uzupełniam wodą z rozpuszczonym cukrem.

Wszystko spokojnie fermentuje po 6 miesiącach zlewam z nad osadu, myje balon i wlewam wino z powrotem żeby się wyklarowało.

Wino pyszne, w piwnicy mam z 40 butelek tego trunku zakorkowanego na gorsze czasy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. 

Proponuję wstawiać wino z dzikiej róży, a nie z głogu. Wino głogowe jest wg mnie "cięższe", mniej smaczne i bardziej pracochłonne. Owoc zbieramy jesienią, obcinamy końce, myjemy, wkładamy w woreczki i mrozimy przez mninimum 2 tygodnie. Później wyjmujemy, rozmrażamy i uszkadzamy każdy owoc (można młotkiem). Następnie wrzucamy owoc do balonu. Po 3 tyg. fermentacji koniecznie oddzielamy owoc (pestki, czyli cjanki !).

Ja stosuję takie proporcje: 2,5 kg owocu na 7 litrów wody. Ja generalnie wstawiam 7,5 kg na 21 l. wody. Koniecznie dobrą pożywkę, silne drożdze wysoko fermentujące. 

Cukru daje początkowo 4 kg, po 4 dniach 2 kg, po następnych 5 dniach 1 kg. Później co 5 dni mierzę balingomierzem poziom cukru i dodaję po 0,5 kg, tak długo aż w kolejnym pomiarze nie spadnie poziom.

W sumie wychodzi 8-8,5 kg cukru.

Wino z DR musi być mocne i słodkawe, byle nie zbyt słodkie.

Poziom 14-15% alk. jest jak najbardziej pożądany dla tych win.

DR musi leżakować, u mnie w balonie po przelaniu rok. Po zbutelkowaniu conajmniej kilka lat. Z początkowego koloru słomkowego zmienia na ciemno rubinowy.

Zapach i smak 8 letniego DR wynagradza pracę i oczekiwanie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.