Jump to content
Sign in to follow this  
seler

koelsh na s-33

Recommended Posts

No właśnie, mam saszetkę tych drożdży i zastanawiam się nad uwarzeniem "pilsa na górnych".

Takie piwko dla gości co to nie są do gatunkowych przyzwyczajeni.

Na pomysł koelsha wpadłem czytajęc wątek o piwach na wesele i pytanie brzmi czy s-33 wystarczą czy szarpnąć się na stosowne płynne, biorąc pod uwagę "konsumencki target'? :smilies:

 

Co sądzicie o takiej recepturce:

 

pilznneński 3kg

monachijski 0.5kg

pszeniczny 0.5kg

carapils 0.5kg

 

50g Spalt 50min

15g Saaz 10min

 

Według qbrew w stylu się mieści, ale zupełnie nie wiem czy chmiel dobrze dobrałem, trochę "na czuja" dobrałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C

Share this post


Link to post
Share on other sites
wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C

a Wyeast 1007 German Ale ("Szczególnie polecane do piw typu Altbier, Koelsch")? czy będą lepsze od us-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites
na pewno będą lepsze od s-33

Dzięki, już zamówiłem z us-05 :beer: bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora...

Share this post


Link to post
Share on other sites
na pewno będą lepsze od s-33

Dzięki' date=' już zamówiłem z us-05 :beer: bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora...[/quote']

Nie tyle wychodzić, co zbita drożdżowa, połyskliwa czapa na wierzchu.

Na moje oko 27L w fermentatorze spokojnie.

 

Robiłem Koelscha na S-33 i wyszedł taki sobie, za słodki, ale jeszcze kiedyś spróbuję na dedykowanych płynnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ?

Wątpię, żeby się to komuś udało. Drożdże fermentacji górnej raczej będą spać w temperaturach fermentacji drożdży dolnej fermentacji (8-10°C). Odwrotnie da się ale też sensu specjalnie nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ?

Koelsch to piwo górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koelsch to piwo górnej fermentacji.

Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych .

Edited by wolf74

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koelsch to piwo górnej fermentacji.

Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standartu dolnych .

No ale po co walczyć z naturą, rób piwa górnej fermentacji. Ja osobiście preferuję piwa górnej :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest n-krzychu
Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych .

Nikt Ci nie zabroni - czyli można? Niby tak - ale nie będzie to to piwo które chcesz zrobić. Wyjdzie inny smak. Czyli nie można? A może Ci ten smak będzie odpowiadał. Spróbuj i sam odpowiedz sobie czy Ci to pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pierwsze piwo jakie robiłem, to była konserwa brekita nie pamiętam jakiej firmy, ale nazywał się Lager, ale były dołączone do niego drożdże fermentacji górnej.... piwo wyszło do picia, można zrobić wszystko tylko zastanów się czy tego właśnie chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanko, zapomniałem zamówić monachijski do mojej receptury, a chciałbym żeby piwo miało złoty kolor a nie jasno żółty. Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens?

 

i jeszcze czy chmielenie

50g Spalt 50min

15g Saaz 10min

 

Będzie ok? Jeśli o chmiele chodzi to błądzę jeszcze po omacku...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens?

Tak, karmel często dodaje się właśnie w celu przyciemnienia, ale raczej w piwach angielskich/belgijskich

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.