seler 1 Posted March 21, 2010 No właśnie, mam saszetkę tych drożdży i zastanawiam się nad uwarzeniem "pilsa na górnych". Takie piwko dla gości co to nie są do gatunkowych przyzwyczajeni. Na pomysł koelsha wpadłem czytajęc wątek o piwach na wesele i pytanie brzmi czy s-33 wystarczą czy szarpnąć się na stosowne płynne, biorąc pod uwagę "konsumencki target'? Co sądzicie o takiej recepturce: pilznneński 3kg monachijski 0.5kg pszeniczny 0.5kg carapils 0.5kg 50g Spalt 50min 15g Saaz 10min Według qbrew w stylu się mieści, ale zupełnie nie wiem czy chmiel dobrze dobrałem, trochę "na czuja" dobrałem... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wolf74 0 Posted March 21, 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted March 21, 2010 wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted March 21, 2010 wywal te s-33 a zastosuj us-05 a najlepiej daj California lager i fermentuj w 16-19 st C a Wyeast 1007 German Ale ("Szczególnie polecane do piw typu Altbier, Koelsch")? czy będą lepsze od us-05? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted March 21, 2010 German Ale dają przyzwoitego Koelsha, fermentacja najlepiej w 15°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted March 21, 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted March 21, 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Dzięki, już zamówiłem z us-05 bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora... Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted March 21, 2010 na pewno będą lepsze od s-33 Dzięki' date=' już zamówiłem z us-05 bo doczytałem że German Ale też lubią wychodzic z fermentatora...[/quote'] Nie tyle wychodzić, co zbita drożdżowa, połyskliwa czapa na wierzchu. Na moje oko 27L w fermentatorze spokojnie. Robiłem Koelscha na S-33 i wyszedł taki sobie, za słodki, ale jeszcze kiedyś spróbuję na dedykowanych płynnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted March 21, 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Wątpię, żeby się to komuś udało. Drożdże fermentacji górnej raczej będą spać w temperaturach fermentacji drożdży dolnej fermentacji (8-10°C). Odwrotnie da się ale też sensu specjalnie nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted March 21, 2010 Podbijam pytaniem czy ktoś robił dolniaki na górnych drożdżach ? I czy to ma sens ? Koelsch to piwo górnej fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wolf74 0 Posted March 21, 2010 (edited) Koelsch to piwo górnej fermentacji. Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych . Edited March 21, 2010 by wolf74 Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted March 21, 2010 Koelsch to piwo górnej fermentacji. Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standartu dolnych . No ale po co walczyć z naturą, rób piwa górnej fermentacji. Ja osobiście preferuję piwa górnej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest n-krzychu Posted March 21, 2010 Mi nie chodzi o koelscha ale czy do przepisów gdzie stosujemy dolne drożdże można dodać górne i fermentować w temperaturze 15-24 ? Nie mam możliwości obniżyć temperatury do standardu dolnych . Nikt Ci nie zabroni - czyli można? Niby tak - ale nie będzie to to piwo które chcesz zrobić. Wyjdzie inny smak. Czyli nie można? A może Ci ten smak będzie odpowiadał. Spróbuj i sam odpowiedz sobie czy Ci to pasuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted March 21, 2010 pierwsze piwo jakie robiłem, to była konserwa brekita nie pamiętam jakiej firmy, ale nazywał się Lager, ale były dołączone do niego drożdże fermentacji górnej.... piwo wyszło do picia, można zrobić wszystko tylko zastanów się czy tego właśnie chcesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted March 26, 2010 Jeszcze jedno pytanko, zapomniałem zamówić monachijski do mojej receptury, a chciałbym żeby piwo miało złoty kolor a nie jasno żółty. Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens? i jeszcze czy chmielenie 50g Spalt 50min 15g Saaz 10min Będzie ok? Jeśli o chmiele chodzi to błądzę jeszcze po omacku... Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted March 27, 2010 Co dodać na podbarwienie? Myślałem o 200g cukru kandyzowanego. Ma to sens? Tak, karmel często dodaje się właśnie w celu przyciemnienia, ale raczej w piwach angielskich/belgijskich Quote Share this post Link to post Share on other sites