Jump to content
Sign in to follow this  
adam_ss

Słodycz w piwie stylu IPA

Recommended Posts

Witam jestem początkujący. Próbuje zrobić piwo z brewkitu i nachmieliłem go Amerykańskimi chmielami. Jak uzyskać słodycz, która występuje w tyle Ipa? Bo mi drożdże do samego końca zużywają cukry natomiast po  zabutelkowaniu zbyt słodkiego piwa boję się że będzie mi rozsadzać butelki.

Chodzi mi o piwo bez pasteryzacji nagazowywane dwutlenkiem w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz użyć cukier niefermentowalny, np. ksylitol. Najlepiej jednak skorzystać z drożdży, które słabiej odfermentowują. Ewentualnie słodycz możesz podbić dodając słodów speclajnych (karmelowych na przykład). Niektóre chmiele również mają słodkawy charakter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana?

BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly.

BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php

 

Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej.
Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony.

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, zasada napisał:

A czy słodycz w IPA nie jest przypadkiem niepożądana?

BJCP o EIPA; The malt should show an English character and be somewhat bready, biscuit-like, toasty, toffee-like and/or caramelly.

BJCP o AIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

BJCP o IIPA: Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels.

https://www.bjcp.org/styles04/Category14.php

 

Malty sweet - czyli słodycz pochodzenia słodowego. Low to medium - niska do średniej.
Zrób piwo na brytyjskim słodzie Maris Otter i zobacz czy o to Ci chodziło. W brewkitach jesteś silnie ograniczony.

 

Całe szczęście to piwowarstwo domowe - jak będzie chciał słodką IPĘ to zrobi sobie słodką IPĘ.  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.