Jump to content
Matz

Gęstwa po 3 tygodniowej burzliwej.

Recommended Posts

Cześć, 
mam dylemat. Warzyłem jakieś 3 tygodnie temu BPA na FM25. Drożdże swoje przepracowały, nie robiłem cichej ponieważ byłem zajęty ślubem. Dziś przelałem piwko do butelek i zebrałem gęstwę. Zebrałem ok 1L gęstwy, którą zamierzam jutro przemyć i tak do otrzymania ok. 400ml jak najlepszej gęstwy(tyle będę potrzebował do dubbla). Pytanie polega na tym, czy ta gęstwa będzie się jeszcze nadawać po 3 tyg w fermentorze (18-20st.C). Zwykle grzybki trzymałem 7-10 dni i zbierałem gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma problemu, w kalkulatorze można założyć, ze drożdże są trochę starsze, niż wskazywałaby na to data zebrania (od zakończenia burzliwej).

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Matz napisał:

Cześć, 
mam dylemat. Warzyłem jakieś 3 tygodnie temu BPA na FM25. Drożdże swoje przepracowały, nie robiłem cichej ponieważ byłem zajęty ślubem. Dziś przelałem piwko do butelek i zebrałem gęstwę. Zebrałem ok 1L gęstwy, którą zamierzam jutro przemyć i tak do otrzymania ok. 400ml jak najlepszej gęstwy(tyle będę potrzebował do dubbla). Pytanie polega na tym, czy ta gęstwa będzie się jeszcze nadawać po 3 tyg w fermentorze (18-20st.C). Zwykle grzybki trzymałem 7-10 dni i zbierałem gęstwę.

Nie ma problemu. Na "burzliwej" możesz trzymać do miesiąca. Musisz tylko ująć w kalkulatorze odpowiedni wiek gęstwy tzn. teoretycznie powinno się liczyć od skończenia fermentacji burzliwej nawet jeżeli piwo siedziało dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.