Jump to content
Sign in to follow this  
Luqas van Dred

Receptura RIS-a do konsultacji

Recommended Posts

Parametry:

Zakładana wydajność:70%

Początkowe blg: 25,5°
IBU: 100
EBC: 79
Objętość: 15l
Czas gotowania: 60min
 
Składniki:
Słód Pilzneński 4,00kg
Słód Monachijski  1,00kg
Karmelowy 150EBC 0,50kg

Czekoladowy 1200EBC 0,30kg

Jęczmień palony 0,50kg

Carafa III Special 0,50kg 

Biscuit 0,30kg

Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg

 

Zacieranie:
66st C - 90min
78st C - 10min
Stosunek woda/słody - 2,5:1
 

Chmielenie:
60 min:
- 30g Admiral 14,2% AA
10 min:
- 20g Admiral 14,2% AA
-5g mech irlandzki

 

Drożdże:
US05 dwie saszetki - starter 1l 48godz przed zadaniem do brzeczki

Lub

Po przelaniu na cichą Rye IPA zostaną mi drożdże FM52 w fermentorze. Czy lepiej je zalać RISem? To jest lepsze rozwiązanie (więcej komórek drożdżowych)? 

Fermentacja burzliwa: 3tyg

Fermentacja cicha: 3tyg

 

Z wysłodzin będę robił Stouta z odtłuszczonym masłem orzechowym w proszku (PB2). 

 

1.Czy zasyp jest ok? 

2. Co z drożdżami? 

3.Jakieś inne sugestie? 

Z góry dzięki za rady. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%).  Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu).

 

Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, BelgLover napisał:

Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%).  Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu).

 

Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych.

Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. 

Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, BelgLover napisał:

Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Ok dzięki. Teoretycznie przy tak dużym ekstrakcie nie można takiego piwa przechmielić ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość topowych imperialnych stoutów na świecie to gęste, deserowe piwa, a na piwo.org w 2017 roku ciągle powtarzane słowo ulepek, bo nie ma 150 IBU i nie odfermentowało 85%, please.

 

#teamsłodyczka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ris to dość szeroki styl, a duża część konsumentów nie chce piwa 25°Blg i 10% alk. które jest wytrawne, lekkie i pijalne jak lekki FES, tylko chce piwa które ich przytłoczy wszystkim (zresztą ja ich trochę rozumiem, Ris który smakuje jak Stoucik 16°Blg, a ma 10% alk. to nie jest mój ulubiony profil Risa :)).

Ponadto przy odpowiednim odfermentowaniu i udziale słodów palonych, to można spokojnie na 30-40 IBU zrobić i nie będzie żaden ulepek (zwłaszcza przy mocno mineralnej wodzie) ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Każdy warzy to co lubi. Dla mnie RIS ma gwałcić poniewierać, wyrywać kubki smakowe, a nade wszystko być szalenie kompleksowym. Więc ja polecam RISa 100 IBU plus albo wędzony albo dorzucić płatki drewniane macerowane w alkoholu. Poezja. Potrafię nad buteleczką swojego RISa siedzieć grubo powyżej godziny (ale za cholerę nie wiem ile dokładnie bo nie mam czasu na głupoty).

 

Btw 40 IBU to trochę jak porter bałtycki - dla mnie osobiście nuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter bałtycki ma zupełnie inny poziom słodów palonych, a nie tylko chmiel jest gorzki.

 

PS Ja zupełnie nie rozumiem tej mody psucia dobrego Risa tym drewnem, czy fuzlami z whisky :P

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.