grzans 0 Posted October 27, 2017 Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
edzius90 0 Posted October 27, 2017 Jakie piwo chcesz robić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted October 27, 2017 Session APA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 27, 2017 Godzinę temu, grzans napisał: Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok. U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ps na ile litrów ten zasyp? Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted October 27, 2017 (edited) Chciałbym żeby około 40-45 wyszło. Edited October 27, 2017 by grzans Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted October 27, 2017 7kg w 20l wody na rurce bez problemów poszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzans 0 Posted October 27, 2017 Tutaj zamierzam 10,5 kg w 31 litrach zacierać i chyba na dwa wiadra zdecyduje się filtrować. Nie chcę spędzić na filtracji paru godzin. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 145 Posted October 27, 2017 (edited) Filtrowałem 11,2 kg w standardowym 34 litrowym wiadrze i jedynym problemem dla mnie było to czy zacier się zmieści do wiadra. Potem robiłem imperialny porter i filtrowałem w 1 wiadrze prawie 13 kg słodu i też było ok Jak chcesz 10,5kg w 31 litrach to do jednego wiadra i tak nie wejdzie. Edited October 27, 2017 by darinho Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted October 27, 2017 2 godziny temu, anteks napisał: U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ps na ile litrów ten zasyp? 350kg, a w jakim wiadrze ? Jak do tej pory najwiecej w wiadrze zacieralem 10,5kg w 31 litrowym. Problemow z wysladzaniem zero, ale nie powiem niezle sie urobilem przy tak gestym zacierze, mieszanie reczne to mordega. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 27, 2017 Taką ilość tylko na 2 wiadra. I to nie ze względu na to, że może się nie zmieścić do wiadra, a ze względu na czas. Leci z dwóch rur, czyli 2 razy szybciej Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 145 Posted October 27, 2017 Dodam tylko do mojego poprzedniego posta, że wtedy miałem tylko jedno wiadro z kranikiem. Teraz mam 2 wiadra, ale oplot tylko 1 . A za 1-2 tyg robię RISa i znowu będę filtrował w 1 wiadrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 27, 2017 Przecież oplot to koszt kilkunastu złotych, a czasu zaoszczędzonego od cholery Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 145 Posted October 27, 2017 Jak dla mnie to filtracja szła na prawdę dobrze, więc nie czuję potrzeby kupna drugiego oplotu. Nie wiem czy czas i w ogóle konieczność użycia i mycia drugiego wiadra by to mocno zrekompensował. Poza tym takie mocne piwa to max 2 w sezonie. Chyba, że zacznę częściej robić zwykłe warki po ok 42l to wtedy może dokupię drugi oplot. Quote Share this post Link to post Share on other sites
manowar 22 Posted October 27, 2017 Robiłem kilka razy z zasypu w okolicach 10kg - jedno wiadro 33l spokojnie daje radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites