Jump to content
grzans

Filtracja zasypu ponad 10 kg.

Recommended Posts

Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, grzans napisał:

Witam, jutro zamierzam uwarzyć pierwsze piwko w tym sezonie. Pytanie, jak przeprowadzić filtrację zacieru z ponad 10 kg zasypu. Wyposażyłem się w dwa wiadra z filtratorami ze "sraczrurki" i to chyba jest dobry plan? Zacier z ponad 5 kg zasypem filtrowałem na jednym wiadrze i szło przeważnie ok.

U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ;)

ps na ile litrów ten zasyp?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj zamierzam 10,5 kg w 31 litrach zacierać i chyba na dwa wiadra zdecyduje się filtrować. Nie chcę spędzić na filtracji paru godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtrowałem 11,2 kg w standardowym 34 litrowym wiadrze i jedynym problemem dla mnie było to czy zacier się zmieści do wiadra.

Potem robiłem imperialny porter i filtrowałem w 1 wiadrze prawie 13 kg słodu i też było ok Jak chcesz 10,5kg w 31 litrach to do jednego wiadra i tak nie wejdzie.

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, anteks napisał:

U mnie dopiero powyżej 350kg ciężko idzie ;)

ps na ile litrów ten zasyp?

350kg, a w jakim wiadrze ?;)

 

Jak do tej pory najwiecej w wiadrze zacieralem 10,5kg w 31 litrowym. 

Problemow z wysladzaniem zero, ale nie powiem niezle sie urobilem przy tak gestym zacierze, mieszanie reczne to mordega. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taką ilość tylko na 2 wiadra. I to nie ze względu na to, że może się nie zmieścić do wiadra, a ze względu na czas. Leci z dwóch rur, czyli 2 razy szybciej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam tylko do mojego poprzedniego posta, że wtedy miałem tylko jedno wiadro z kranikiem. Teraz mam 2 wiadra, ale oplot tylko 1 :) . A za 1-2 tyg robię RISa i znowu będę filtrował w 1 wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież oplot to koszt kilkunastu złotych, a czasu zaoszczędzonego od cholery :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to filtracja szła na prawdę dobrze, więc nie czuję potrzeby kupna drugiego oplotu. Nie wiem czy czas i w ogóle konieczność użycia i mycia drugiego wiadra by to mocno zrekompensował. Poza tym takie mocne piwa to max 2 w sezonie. Chyba, że zacznę częściej robić zwykłe warki po ok 42l to wtedy może dokupię drugi oplot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kilka razy z zasypu w okolicach 10kg - jedno wiadro 33l spokojnie daje radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.