Jump to content
danbar

Starter drożdżowy - można podzielić?

Recommended Posts

Witam Szanownych Piwowarów,

 

Mam pytanie - chciałbym uwarzyć 2 warki 12 litrowe dzień po dniu, korzystając z tych samych drożdży, akurat FM11 - czy zasadne, dopuszczalne jest zrobienie 2 litrowego startera, a później rozdzielenie go na dwie jednolitrowe porcje (po uprzednim zmieszaniu gęstwy) i zadanie każdej porcji do tychże 2 warek? Starczy drożdży?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.
Ale 2 litry jaką metodą? To chyba istotne czy w słoiku czy na mieszadle. Jak na mieszadle to czy nie za dużo drożdży? No i ja bym dał większą część do tej 16.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, racja. Myśląc starter mam zawsze w głowie mieszadło, a nielażdy go używa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.