danbar 0 Posted October 26, 2017 Witam Szanownych Piwowarów, Mam pytanie - chciałbym uwarzyć 2 warki 12 litrowe dzień po dniu, korzystając z tych samych drożdży, akurat FM11 - czy zasadne, dopuszczalne jest zrobienie 2 litrowego startera, a później rozdzielenie go na dwie jednolitrowe porcje (po uprzednim zmieszaniu gęstwy) i zadanie każdej porcji do tychże 2 warek? Starczy drożdży? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted October 26, 2017 Spokojnie możesz tak zrobić Quote Share this post Link to post Share on other sites
danbar 0 Posted October 26, 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź, super! :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 27, 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danbar 0 Posted October 27, 2017 No tak, racja - jedno 16-tka, drugie 14-ka Quote Share this post Link to post Share on other sites
panpiwniczka 1 Posted October 28, 2017 A z ciekawości jaki baling planujesz? Bo jeśli koło 12-13 to 2-litrowy starter na około 24 litry brzeczki to za dużo.Ale 2 litry jaką metodą? To chyba istotne czy w słoiku czy na mieszadle. Jak na mieszadle to czy nie za dużo drożdży? No i ja bym dał większą część do tej 16. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 28, 2017 No tak, racja. Myśląc starter mam zawsze w głowie mieszadło, a nielażdy go używa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danbar 0 Posted October 28, 2017 mam DIY mieszadło właśnie Quote Share this post Link to post Share on other sites