Jump to content
kkarvzz

Niska fermentowalność brzeczki

Recommended Posts

Witajcie. 
Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem. 
Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8).

Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04
Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut.

Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P?
Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana.
Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok)
White IPA z 13 zeszła na 5.5

Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała?

Dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

1.Podaj zasyp do któregoś z piw. 

Albo balingometr Cie okłamuje, albo termometr. 50 % odefermentowania to jest mało jak na 04 nawet z laktozą. 

Piwa już zrobione są słodkie, czy wytrawne, czy jeszcze nie piłeś? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jeszcze się fermentuje, dziś siódmy dzień. próbowałem z menzurki którą mierzyłem i jest zdecydowanie słodkie

Z tego zasypu uzyskano 10.5L o ekstrakcie 15P (łącznie z dodaną Laktozą), zacieranie 60min 67stC wygrzew do 78stC na 10minut i filtracja

Pale Ale (weyermann) 2KG

Caraaroma 180g

Carafa 1 120g

Jęczmień Palony 180g

płatki owsiane 300g

Laktoza 250g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie nic nienormalnego jak na 7 dzień fermentacji :)

Odezwij się tu za tydzień lub dwa .

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, kkarvzz napisał:

zostawić w temperaturze 21stC czy wrócić do 19stC ?

Teraz już zostaw to przede wszystkim w spokoju :)

Zostaw w 21°C bo drożdże nie lubią spadków temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia powiem, że s-04 są szybkie na początku ale później wolno "dojadają"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Mam problem ze stoutem owsianym. Odfermentował mi z 13 do 7Blg. Dodałem trochę roztworu cukru - nie ruszyło, nowe drożdże, te same co poprzednio s04 - nie ruszyło, zamieszałem w fermentorze - nie ruszyło. Nie mam już pomysłu a boje się tego butelkować.

 

Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, kurpik napisał:

Cześć,

 

Mam problem ze stoutem owsianym. Odfermentował mi z 13 do 7Blg. Dodałem trochę roztworu cukru - nie ruszyło, nowe drożdże, te same co poprzednio s04 - nie ruszyło, zamieszałem w fermentorze - nie ruszyło. Nie mam już pomysłu a boje się tego butelkować.

 

Co o tym myślicie?

a jak długo fermentuje? ja bym spróbował podnieść temperaturę, z doświadczenia wiem że pomaga

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

a jak długo fermentuje? ja bym spróbował podnieść temperaturę, z doświadczenia wiem że pomaga

Podniosłem już i dalej nic. Może opiszę wszystko od nowa.

 

Wstawiłem piwo Stout owsiany z zestawu Browamatora. Wyszła mi dość niska wydajność ale pomyślałem że trudno juz nic z tym nie zrobię. 16,5 litra o gęstości 13 blg.

Fermentacja burzliwa trwała 10 dni. Ponieważ uznałem, że zakończyła sie pomyślnie od razu przelałem na cichą i dopiero wtedy sprawdziłem BLg - wyszło 7.

Fermentacja burzliwa odbywała sie w 19 stop. C.

Po 4 dniach fermentacji cichej stwierdziłem że Blg dalej jest równe 7 więc dodałem drożdże s04 dodałem ok 1/4l roztworu z cukru. Troche zamieszałem, żeby jeszcze napowietrzyć (wiem że może to źle, ale staram sie to chociaż trochę odratować) i podniosłem temp w pokoju do ok 22 stopni. To wszystko zrobiłem w czwartek i do tej pory nic sie nie ruszylo.

 

Jak dla mnie to jakaś czarna magia. Boję się zabutelkować bo nie chcę granatów. Dziwne jest to, że piwo w smaku jest dobrei smakuje tak jak powinno, nie jest nadto słodkie i nie smakuje tak jakby było nie odfermentowane. Balingomierz też sprawdzałem niby pokazuje dobrze.

 

pozdrawiam,

Mikołaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zacierałeś? Sprawdź też czy na pewno termometr dobrze Ci pokazuje, ale sprawdź go w temperaturach zacierania. Miałem kiedyś tak, że mój się "rozkalibrował" i przy 20-30 dobrze pokazywał, a przy 60-70 walił w ciula o 2 stopnie i piwa wychodziły lekko za słodkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Henx napisał:

Jak zacierałeś? Sprawdź też czy na pewno termometr dobrze Ci pokazuje, ale sprawdź go w temperaturach zacierania. Miałem kiedyś tak, że mój się "rozkalibrował" i przy 20-30 dobrze pokazywał, a przy 60-70 walił w ciula o 2 stopnie i piwa wychodziły lekko za słodkie.

I właśnie tutaj jest problem! Dzięki wielkie! Okazało się że termometr zaniża temperaturę o ok 4 stopnie :\

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.