Jump to content
Sign in to follow this  
Cartmann

Browar domowy Cath

Recommended Posts

Moje dotychczasowe piwa:

 

Warka nr. 1 - "They kill Kenny" 1.07.2009

 

zestaw Irish Red Ale z Browamatora

 

Słody:

- Pale Ale 2,7 kg

- Monachijski I 0,8 kg

- Carared 0,5 kg

- Jęczmień palony 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 67 st przez 60 min

- 72 st przez 15 min

- 76 st i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 30 g w 5 min

- Lubelski 20 g w 30 min

Wyszło 18 litrów brzeczki 12 blg, zadane drożdżami Safale S-04.

 

Warka nr.2 - "Red dragon" 15.01.2010

zestaw Oktoberfestbier - Piwo Marcowe 12,5? BLG z CP

 

Słody:

- Słód wiedeński 3 kg

- Słód monachijski 1 kg

- Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 53 st przez 15 min

- 63 st przez 30 min

- 72 st przez 30min

- 78 st i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka granulat 25 g w 1 min

- Lubelski granulat 15 g w 55 min

 

 

Wyszło 22 litrów brzeczki 13 blg, zadane drożdżami Safale W34/70.

 

 

Warka nr.3 - "First time" 04.02.2010

zestaw pils bohemski 12? BLG z CP

 

Słody:

- Słód pilzneński 3,5 kg

- Słód monachijski 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 63 st przez 35 min

- 72 st przez 40 min

- 78 st i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka granulat 20 g w 1 min

- Marynka granulat 20g w 20 min

- Lubelski granulat 25g w 50 min

 

 

Wyszło 19 litrów brzeczki 13 blg, zadane drożdżami Safale W34/70.

 

 

Warka 1 jest już tylko wspomnieniem, warka 2 właśnie jest spożywana i smakuje nawet kobietom:)

 

Teraz w planach mam stouty, owsianego i milka tylko nie wiem jakie drożdże beda najlepsze, myśle o płynnych raczej, może jakieś sugestie Panowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz w planach mam stouty, owsianego i milka tylko nie wiem jakie drożdże beda najlepsze, myśle o płynnych raczej, może jakieś sugestie Panowie?

Pytanie nie do mnie, ale odpowiem :smilies: Do Stoutów polecam płynne Wyeast 1084 Irish Ale lub WLP004 Irish Ale, równie dobre efekty uzyskiwałam na suchych Safale S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja teraz robię Dry Stouta i od piątku kręci się starterek z W1187 Ringwood Ale. Jak wyjdzie się przekonamy.

Popróbujemy mam nadzieję na konkursie w Częstochowie :smilies::/

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie z myślą o Częstochowie go robię:smilies: właśnie skończyłem filtracje i zagrzewam do chmielenia. W między czasie może rozleje wiśniowe do butelek... ten weekand miałem pracowity, wczoraj rozlałem portera angielskiego i umyłem z 70 butelek, a dziś warze stouta, przelałem na cichą korzenne, a teraz się prosi żeby wiśniowe i koźlaka rozlać... ale jakoś nie mogę się zabrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo przepraszam Dori, że zapomniałem jak świetna Piwowarka jest na forum:)

dziekuje za odpowiedz.

Ja się nie gniewam :beer: Przypominam tylko od czasu do czasu, że kobiety też piwo warzą :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo przepraszam Dori' date=' że zapomniałem jak świetna Piwowarka jest na forum:)

dziekuje za odpowiedz.[/quote']

Ja się nie gniewam :beer: Przypominam tylko od czasu do czasu, że kobiety też piwo warzą :beer:

właśnie myślałem o tym zagadnieniu bo zazwyczaj z warzeniem piwa są kojarzeni mężczyźni. Myślałem o zorganizowaniu wyborów Miss Piwowarek w celu promocji warzenia piwa wśród płci pięknej, ale zastanawiam się nad powodzeniem takiego przedsięwzięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu mam w domu drożdże, padło na wyeast 1028 London Ale. Chce zrobic 2 warki w 2 dni, dry i milk stout i tutaj mam pytanie.

Jak podzielić tą saszetke z drożdżami na 2 warki? Czy lepiej zrobić najpierw 1 warke, poczekać do końca burzliwej i następną zadać zebraną gęstwą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem najlepiej zrobić warki "po kolei", tzn gęstwę z jednej warki wykorzystać do następnej.

 

A jeśli koniecznie chcesz robić dwie warki w ciągu dwóch dni, to do tej drugiej warki można ew. zebrać pianę drożdżową z pierwszej warki (po dwóch dniach powinna być chyba największa) i tym zadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W końcu mam w domu drożdże, padło na wyeast 1028 London Ale. Chce zrobic 2 warki w 2 dni, dry i milk stout i tutaj mam pytanie.

Jak podzielić tą saszetke z drożdżami na 2 warki? Czy lepiej zrobić najpierw 1 warke, poczekać do końca burzliwej i następną zadać zebraną gęstwą?

Zrób po prostu starter, na opakowaniu masz napisane jak to zrobić.

 

Jak nie masz suchego ekstraktu to możesz zrobisz tzw. szybki starter.

W czasie filtracji odbierasz trochę brzeczki przedniej rozcieńczasz przegotowaną wodą do ok 10BLG, chłodzisz do temp. 23-26 °C i dodajesz drożdże. Mieszasz często aby dostarczyć drożdżom tlen.

Po zrobieniu piwa przenosisz go do piwnicy albo gdzieś do chłodni. Na drugi dzień lub późno w nocy dodajesz np. 2/3 tego startera. Pozostałą ilość rozmnażasz dalej. Za dwa dni komórek drożdżowych będzie już wystarczająca ilość, aby zaszczepić kolejne piwo.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 4 - "Czarnuch" 06.04.2010

 

Dry Stout

 

Słody:

- Pale Ale 3 kg

- Monachijski I 1 kg

- Czekoladowy 0,2 kg

- Jęczmień palony 0,35 kg

 

Zacieranie:

- 67 st przez 90 min

- 72 st przez 10 min

- 76 st i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 40 g w 1 min

 

Wyszło 20 litrów brzeczki 14°Blg

Starter wyeast 1028 London Ale czeka na schlodzenie brzeczki.

Pierwszy raz śrutowałem własnoręcznie słody, bardzo szybko szło. Radość z warzenia jeszcze większa :lol:

Edited by Cartmann

Share this post


Link to post
Share on other sites

na jutro planuje Oatmeal Stout, skonczyl mi sie monachijski, wiec zamiast 1kg monacha dam 0,5kg jasnego karmelowego.

Pale Ale tez mi sie konczy i zamiast 1kg Pale ale dam 1kg pilzeńskiego

 

Słody:

- Pale Ale 2 kg

- Pilzeński 1 kg

- Czekoladowy 0,25 kg

- Jęczmień palony 0,25 kg

- Karmelowy ciemny 0,2 kg

- Karmelowy jasny 0,5 kg

- płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg

 

jesli sugerujecie zebym coś zmienił to bardzo prosze o propozycje, bo nie wiem czy dobrze to wymyslilem. Nie wiem tez czy wliczac te platki jako masa zasypu, jak to sie ma do wydajnosci, chcialbym osiagnac 22-23l 13°Blg.

Drozdze beda z poprzedniej warki, mysle ze po tygodniu skończyła się burzliwa.

Planuje dać 40g Marynki na poczatek i to wszystko z chmieleniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 5 - "Smoła" 14.04.2010

Nazwa ku pamięci.

 

Oatmeal stout

 

Słody:

- Pale Ale 2 kg

- Pilzeński 1 kg

- Czekoladowy 0,25 kg

- Jęczmień palony 0,25 kg

- Karmelowy ciemny 0,2 kg

- Karmelowy jasny 0,5 kg

- płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg

 

Zacieranie:

- 67 st przez 90 min

- 72 st przez 10 min

- 76 st i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 40 g w 1 min

 

Wyszło 21,5 litrów brzeczki 13,5°Blg. Zadane gęstwą z poprzedniej warki.

Tutaj narodziło mi się w głowie pytanie, czy drożdży można zadać za dużo, czyli przedobrzyć że tak powiem. Po burzliwej zebrałem drożdże z wierzchu i 2 duże łyżki z dołu. Na dnie fermentora było ich jeszcze bardzo dużo. Czy gęstwa po górnej fermentacji to tylko drożdże które zostają na powierzchni brzeczki? Czy należy zbierać też gęstwe z dna, no i ile tej gęstwy jest potrzebne do zadania 20l?

Edited by Cartmann

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka nr.4 dry stout rozlana wczoraj, rozcieńczyłem ją do 12,5blg, żeby mieściła się w stylu na konkurs i wyszło 24 litry, odfermentowała tylko do 4,5blg, wyszło 47butelek z dodatkiem 160g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 6 - "Biały smok" 07.07.2010

 

Weizen.

 

Słody:

- 2,2kg pszeniczny jasny

- 2,0kg pilzneński

- 0,3kg cara-hell

- 0,2kg zakwaszający

 

Zacieranie:

- 44C - 20 minut

- 64C - 40 minut

- 72C - 20 minut

- 78 i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Cascade 7g (6.1% a.k.) w 1min

- Hallertau Hersbrucker 15g (3.1% a.k.) w 40min

 

Jeszcze nie wiem ile litrów, 12.5°Blg drożdże 3068.

Fermentuje w piwnicy w 19°C, narazie zeszło tylko do 6°Blg więc troszke przedłużyć musze burzliwą, później tydzień cichej.

Pierwszy mój pszeniczniak i myślę że będzie do powtórki, piękne zapachy z fermentora się unoszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeszło jeszcze na cichej do 2.5°Blg, zabutelkowałem dzisiaj 21L z 160g cukru.

Kapslowałem kapslownicą stołową Grifo z HB, o niebo lepiej niż gretą, ani razu człowiek nawet nie pomyśli czy może teraz zgniecie szyjke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zeszło jeszcze na cichej do 2.5°Blg, zabutelkowałem dzisiaj 21L z 160g cukru.

Kapslowałem kapslownicą stołową Grifo z HB, o niebo lepiej niż gretą, ani razu człowiek nawet nie pomyśli czy może teraz zgniecie szyjke.

Mi raz greta odcięła równiutko szyjkę :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zeszło jeszcze na cichej do 2.5°Blg' date=' zabutelkowałem dzisiaj 21L z 160g cukru.

Kapslowałem kapslownicą stołową Grifo z HB, o niebo lepiej niż gretą, ani razu człowiek nawet nie pomyśli czy może teraz zgniecie szyjke.[/quote']

Mi raz greta odcięła równiutko szyjkę :P

tak zdecydowanie ja też zaczynam wpadać w panikę i robić sobie konkursy ile tym razem srace butelek.

Chyba czas na zmianę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się nie martwię straconymi butelkami bo mam znajomych na akademikach (raz jak poprosiłem żeby mi zbierali to na następny dzień mieli kilkanaście :P )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja się nie martwię straconymi butelkami bo mam znajomych na akademikach (raz jak poprosiłem żeby mi zbierali to na następny dzień mieli kilkanaście :ble: )

Mi butelek nie żal, ale piwa w niej straconego już tak :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 7 - "Sierp" 09.08.2010

 

Saison.

 

Słody:

- 2,7kg pilzeński

- 0,8kg wiedeński

- 0,7kg pszeniczny

- 0,2kg caraamber

- 0,2kg cara-hell

- 0,1kg zakwaszający

 

Zacieranie:

- 64C - 60 minut

- 72C - 20 minut

- 78 i filtracja

 

Chmielenie (60 min):

- Cascade 30g (6.1% a.k.) w 1min

- Hallertau Hersbrucker 20g (3.1% a.k.) w 40min

- suszona skórka pomarańczowa 20g w 40min

- Hallertau Hersbrucker 10g (3.1% a.k.) w 55min

 

Jeszcze nie wiem ile litrów, 13°Blg drożdże Wyeast 3724 - Belgian Saison.

 

Wg. przepisu Dori, tylko caraamber pomyliłem z caraaromą i od siebie dodałem skórke pomarańczową.

 

Mam jeszcze zaśrutowane słody na dunkel weizena:

- Monachijski 2kg

- Pszeniczny ciemny 2kg

- Cara-amber 0,5kg

 

Miałem uwarzyć, tylko mi drożdże 3068 skwaśniały i w związku z tym mam do Was pytanie:

Czy zrobić tego dunkla na wb-06 czy może zadać gęstwą po saisonie, ew. dorzucić jakieś słody do tego zasypu?

Edited by Cartmann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison odfermentował do 2°Blg i po 10 dniach został przelany na cichą. Miałem pomysł żeby zabutelkować, bo już do 2°Blg odfermentował, ale wzburzyło się dużo osadów, więc jednak jeszcze cicha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.