Jump to content
mateo512

Sztuczne nagazowanie piwa w kegu Petainer i późniejsze jego butelkowanie.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych piwowarów odnośnie sztucznego nagazowania piwa, oraz jego późniejszego butelkowania. Posiadam kilka 30l kegów Petainer, oraz mam nadzieję całą potrzebną aparaturę do tego przedsięwzięcia. 

 

*Pierwszym pytaniem jest do jakiej wysokości powinienem napełnić kega piwem, jeżeli mam go ok 48-50l. Czy mogę nalać po 24-25l do dwóch kegów pozostawiając po 5-6l wolnej przestrzeni?  Czy lepiej nalać do jednego 28-29l, a resztę normalnie przerefermentować w butelkach? 

 

*Drugim problemem jest dobór ciśnienia i czasu jakiemu zostanie poddane piwo. Wiem, że można zadać ciśnienie ok 2-2,5bar, poturlać kegiem, znowu zadać ciśnienie i odstawić na 2-3dni do lodówki, i powinno być. Co w przypadku gdy wyjeżdżam na dwa tygodnie? Jakie zadać ciśnienie przy tak długiej ekspozycji, mając ciągle na uwadze że piwo będzie później butelkowane nalewarką przeciwciśnieniową? 

 

Piwo to zwykłe APA, dla celów testowych nowego sprzętu. 

Piwo w kegu będzie stało w lodówce, więc temp. dość niska.

 

Prosiłbym o odpowiedzi, porady i sugestie. Dzięki! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio sporo o tych kegach czytałem, ale ekspertem nie jestem. Z tego co wiem to można do kega lać nawet 20l i też wszystko powinno być ok. Trzeba wtedy pamiętać o tym, że w kegu jest mniej piwa a dużo gazu i brać na to poprawkę przy ustalaniu tego ile bar zadać. 2 kegi po 24-25l powinny być ok. Na resztę nie znam odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od niedawna jestem posiadaczem nalewaka, więc wymyśliłem coś takiego. W związku z faktem że nie umiem nagazować piwa dwutlenkiem  węgla z butli, daję do kega połowę cukry który miałbym dać do tej ilości piwa. Ono się lekko nagazuje,  i przy pierwszych kuflach piwa które nalewam, nie podłączam butli z gazem, tylko czekam aż piwo przestaje same lecieć. I wtedy dopiero daję gaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

W tym wszystkim najważniejsza jest temperatura. Poniżej 10 C piwo zaczyna coś tam brać CO2, Najlepiej bierze w okolicach 1 C. Możesz to robić w zasadzie wieczorami na zewnątrz. Ja to robię max 1,4 atm i wystarczy, cały proces około 6-8 dni. Po rozlewie poczekaj 1,5 tygodnia i wtedy degustuj.

Piotr


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.