CraftMat 2 Posted October 22, 2017 Dostałem od kolegi kilka worków jęczmienia browarnego. Czy w jakikolwiek sposób mogę go wykorzystać przy warzeniu piwa? Za odpowiedzi typu: "KUP SOBIE ŚWINIĘ I JĄ KARM" jednak podziękuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
hophead 8 Posted October 22, 2017 (edited) Macie rację. Spojrzałem na to z innej perspektywy. Edited October 22, 2017 by hophead Błędna informacja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted October 22, 2017 Przecież może wrzucać powiedzmy 1/3 do 1/2 zasypu zmielonego ziarna, inna sprawa co zrobić z paroma worami skoro inwentarz nie wchodzi w grę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Erikos 27 Posted October 22, 2017 CraftMat nie słuchaj bzdur. Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp. 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted October 22, 2017 Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
CraftMat 2 Posted October 22, 2017 11 minut temu, Erikos napisał: CraftMat nie słuchaj bzdur. Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp. Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 5 minut temu, redlum napisał: Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie mogę znaleźc. Mógłbyś coś zapodać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted October 22, 2017 Jak usiądę do komputera to poszukam. Na telefonie w Tapatalku ciężko się szuka. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka https://www.piwo.org/forums/topic/9014-słodowanie-ziarna-w-warunkach-domowych-film/ https://www.piwo.org/forums/topic/7534-słodowanie-ziarna/ PS jeśli mieszkasz w bloku to raczej zapomnij o slodowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Erikos 27 Posted October 22, 2017 35 minut temu, CraftMat napisał: Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? Przede wszystkim podniesie Ci wydajność co automatycznie obniży koszt warki. Osobiście nie dodawałem więcej niż 40% niesłodowanego jęczmienia browarnego ale kto wie czy w tym sezonie nie spróbuję 50%. Jęczmień browarny mam z własnego poletka i jest tego kilka ton więc warto jakoś spożytkować. 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 22, 2017 https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=92897 http://www.uwm.edu.pl/eurequa/pl/Ru_VIII.htm Co do domieszania 50% niesłodowanego jęczmienia do zwykłej warki, robiłem coś takiego i wyszło piwo - I później warki 13 i 14 miały duży zasyp niesłodków. Ehh, początki mojego piwowarstwa... 1 CraftMat reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites