Jump to content
CraftMat

Jęczmień browarny. Co z nim zrobić?

Recommended Posts

Dostałem od kolegi kilka worków jęczmienia browarnego. Czy w jakikolwiek sposób mogę go wykorzystać przy warzeniu piwa? Za odpowiedzi typu: "KUP SOBIE ŚWINIĘ I JĄ KARM"  jednak podziękuję :drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie rację. Spojrzałem na to z innej perspektywy.

Edited by hophead
Błędna informacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CraftMat nie słuchaj bzdur.

Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Erikos napisał:

CraftMat nie słuchaj bzdur.

Bez większych problemów wykorzystasz jęczmień browarny tak jak każdy inny dodatek niesłodowany np. wszelkiego rodzaju mąki, płatki, ryż itp.

 

Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 

 

5 minut temu, redlum napisał:

Możesz też zrobić własny słod. Na forum powinieneś znaleźć informacje na ten temat.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
 

Nie mogę znaleźc. Mógłbyś coś zapodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak usiądę do komputera to poszukam. Na telefonie w Tapatalku ciężko się szuka.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

https://www.piwo.org/forums/topic/9014-słodowanie-ziarna-w-warunkach-domowych-film/

 

https://www.piwo.org/forums/topic/7534-słodowanie-ziarna/

 

PS jeśli mieszkasz w bloku to raczej zapomnij o slodowaniu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, CraftMat napisał:

Czyli bez słodowania sam jęczmień browarny wniesie coś do piwa? 

Przede wszystkim podniesie Ci wydajność co automatycznie obniży koszt warki.

Osobiście nie dodawałem więcej niż 40% niesłodowanego jęczmienia browarnego ale kto wie czy w tym sezonie nie spróbuję 50%.

Jęczmień browarny mam z własnego poletka i jest tego kilka ton więc warto jakoś spożytkować. :drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=92897

http://www.uwm.edu.pl/eurequa/pl/Ru_VIII.htm

 

Co do domieszania 50% niesłodowanego jęczmienia do zwykłej warki, robiłem coś takiego i wyszło piwo -

I później warki 13 i 14 miały duży zasyp niesłodków. Ehh, początki mojego piwowarstwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.