Jump to content
koholet

Stout dolnej fermentacji

Recommended Posts

Koledzy

Czy jest sens zrobienia piwa mocno palonego, z zasypem jak to stouta, ale fermentację zrobić na drożdżach dolnej fermentacji? Wyjdzie z tego coś dobrego? W schwarzbier, porter i munich dunkel wyraźna palność jest nieporządana. To kwestia tradycji czy wyspiarskie drożdże dają coś, co dobrze się komponuje z palonością?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tropical stout bywa robiony na dolniakach, ale często fermentowanych w wyższych temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto nie warto, przecież nikt Ci nie zabroni... Nie mamy jeszcze Policji piwnej, która za każde odchyły od normy przychodzi i wylewa Ci piwo ;)

 

Możesz zrobić coś podobnego jak zasyp na stouta, ale zmniejszyć ilości palonych słodów - w dolnej fermentacji będzie to mocniej wychodziło niż w alesach więc nie należy przesadzać. Coś źle czytaleś też bo w Szwarcu/tmavym i porterze paloność jest dopuszczalna. Nie dopuszczalne są nuty popielaste i spalenizny.  

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.