Jump to content
kordas

23-25 marca 2018, VII Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

W imieniu Zachodniopomorskiego Oddziału Terenowego PSPD, mam zaszczyt zaprosić wszystkich Was do uczestnictwa w siódmej edycji Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych.

Konkurs zostanie przeprowadzony w dniach 23-25 marca 2018, w ramach konkursu piwowarzy będą mogli się zmierzyć w następujących kategoriach:

1. Lambik z dodatkami ( mogą to być owoce, ale też zioła czy przyprawy; wymagane będzie wyszczególnienie dodatków oraz opis efektu jaki piwowar chciał uzyskać)

2. Klasyczne Barley Wine (opis wg 17D BJCP 2015)

3. Dunkelweizen

4. Kolsch (opis wg 05B BJCP 2015)

5. Session New England IPA

 

Szczegółowe opisy stylów, dokładna data przeprowadzenia, regulamin oraz pozostałe informacje dotyczące konkursu będą sukcesywnie publikowane zarówno w tym miejscu, jak i na profilu fb konkursu

Dunkelweizen.pdf

EBW.pdf

Kolsch.pdf

Lambik z dodatkami.pdf

sesion-NEIPA.pdf

 

 

 

Formularz dostępny na stronie konkursu: http://szkpd.pspd.org.pl/

 

ROLĘ FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO PEŁNIĄ ETYKIETY GENEROWANE PODCZAS ZGŁASZANIA PIWA, KTÓRE NALEŻY NAKLEIĆ NA BUTELKĘ

 

Regulamin-SzKPD-2018-v2.pdf

 

Nagrody:

 

1 miejsce:

- trofeum VII Szczecińskiego KPD

- voucher o wartości 100zł do zrealizowania w CentrumPiwowarstwa.pl + darmowa wysyłka

- 25kg słodów od Viking Malt + darmowa wysyłka

 

2 miejsce:

- voucher o wartości 100zł do zrealizowania w TwojBrowar.pl

- 10kg słodów od Viking Malt + darmowa wysyłka

 

3 miejsce:

- 5kg słodów od Viking Malt + darmowa wysyłka

 

Podmioty wspierające:

- Stara Komenda - recepcja i przechowywanie piw, udostępnienie lokalu, posiłek dla sędziów

- Nowy Browar Szczecin - udostępnienie lokalu, posiłek dla sędziów

- Euryt, Wiesław Soliński - trofea

- Dominik Grochowicki - przygotowanie dyplomów

- Drukarnia Paw, Jerzy Miler - druk dyplomów

- Druk Ekspres - przygotowanie koszulek

- Elysium - wypożyczenie skrzynek

Edited by kordas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodano opisy stylów, wszelkie uwagi lub zażalenia co do opisów można kierować do mnie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 23.11.2017 o 17:39, kordas napisał:

Dodano opisy stylów, wszelkie uwagi lub zażalenia co do opisów można kierować do mnie :P

Czy dopuszcza się użycie dodatku owoców w stylu NEIPA czy będzie to uznane za błąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, jtomas napisał:

Czy dopuszcza się użycie dodatku owoców w stylu NEIPA czy będzie to uznane za błąd?

Generalnie owoce nie powinny być stosowane, o ile ktoś dodałby jakąś niewielką ilość owoców, która by miała jedynie podnieść mętność, to sędziowie nie będą mieli jak tego zweryfikować, jednak dodatki owoców, które mają wpłynąć na smak/aromat będą traktowane jako błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Ile butelek barley wine trzeba będzie wysłać? 0,33l a ile 0,5l? Pytam teraz bo będę na dniach rozlewał i nie wiem czy wszystko pakować w 0,33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mamy jeszcze przygotowanego regulaminu, ale zawsze można przecież przesłać ekwiwalent w butelkach 0,33. Byle nie wypić wszystkiego przed konkursem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 13/12/2017 at 12:43 PM, bimbelt said:

Nie mamy jeszcze przygotowanego regulaminu, ale zawsze można przecież przesłać ekwiwalent w butelkach 0,33. Byle nie wypić wszystkiego przed konkursem ;)

 

A startować można tylko z jednym stylem czy można w kilku? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Witam,
Ponieważ bedzie to mój pierwszy konkurs mam takie pytanie, czy użycie w Koelshu polskiego słodu będzie uznane jak błąd czy kraj pochodzenia słodu nie ma tu znaczenia?

Możesz sam slodowac, liczy się efekt końcowy.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Regulamin jest gotowy w wersji beta, więc pewnie na dniach po ewentualnych uwagach osób, które dostały go do przejrzenia zostanie on opublikowany. Jak masz jakieś pytania i chcesz przeczytać "jeszcze nie oficjalną" informację to pisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, pod warunkiem, że nie będzie tego czuć :P

Tak serio, to będziemy oceniali właściwości sensoryczne piwa, jeśli piwo będzie przedstawiało cechy opisane w opisie stylu, a nie będzie wyczuwalnych cech "drzewnych" to ok, piwo przejdzie. Natomiast piwa leżakowane w beczkach/ z dodatkiem drewna nie powinny być wysyłane na konkurs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formularz powinien być na dniach, niestety w dużym skrócie, stary system się posypał i nie działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.