Jump to content
Cidrax

Ekstrakcja układu chłodzącego z lodówki.

Recommended Posts

Witam piwowarów, mam małe pytanie, czy ktoś majstrował przy wyciąganiu systemu chłodzącego z lodówki?

Na np. YouTube mało informacji jak to dokładnie wykonać, na co zwracać uwagę, etc.

 

Chęć mam zrobić chłodnicę przepływową z lodówki, do chłodzenia procesu fermentacyjnego piwa. 
Propozycje typu 'wrzuć do lodówki zamiast ją rozbierać', nie są odpowiedzią na to pytanie :)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.
Wypowiem się jako serwisant AGD, nie jako piwowar.

Ale po co takie co ??;)

Tzn wyciągnięcie parownika z lodówki jest praktycznie niemożliwe. Nawet w systemach nofrost, gzie parownik jest na wierzchu, wyciągnięcie go zakończy się rozszczelnieniem układu, więc czeka Cię połatanie układu i ponowne nabicie gazem. Poza tym każdy układ chłodzenia wytwarza ciepło (znacznie więcej niż chłodzi), więc wymagałby oddzielenia od siebie obu układów.

Technicznie możliwe do wykonania przy odpowiednim sprzęcie i wiedzy, praktycznie po prostu "wrzuć do lodówki" ;)

Schemat-chłodziarki-sprężarkowej.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki schemacik jest całkiem pomocny :D

Zamysł jest taki, by zrobić chłodzenie do zbiornika 80l.
System podzielony byłby na dwie części. 
1. Chłodnica - z lodówki wyciągnąć system chłodzący tj. agregat, kapilarę i filtr, a radiator innego kształtu, z innej (przemysłowej) lodówki. Z takiego systemu zrobić wymiennik ciepła który by odbierał temperaturę z małego odizolowanego zbiorniczka. 
2. Chłodnica do piwa - w zbiorniku, a dokładniej w wieku tri-clamp'a puścić do zbiornika spiralę z rurki nierdzewki perforowanej i miedzianą spiralę do w/w zbiorniczka chłodnicy. W takim obiegu zamkniętym pompka tłoczyła by ciecz (najprawdopodobniej woda demineralizowana) i tym samym chłodziła piwo.
 Oczywiście całość odizolowana termicznie od otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Cidrax napisał:

Zamysł jest taki

...

a nie prościej i łatwiej jest wykorzystać schładzarkę mokrą do piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz pokazać jaką chłodnicę masz na myśli?

 

1 minutę temu, Dr2 napisał:

...

a nie prościej i łatwiej jest wykorzystać schładzarkę mokrą do piwa?

Wykorzystać oczywiście że łatwiej, tylko pytanie co jest tańsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Cidrax napisał:

tylko pytanie co jest tańsze

To poszukaj schładzarki do wody w pojemnikach z demobilu.

Przy okazji będzie tańsza w eksploatacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Cidrax napisał:

Coś w ten deseń?

Nie wiem :(

Mi chodziło raczej o takie coś

indigo_b.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Dr2 napisał:

Nie wiem :(

Mi chodziło raczej o takie coś

indigo_b.jpg

Używam wnętrzności takiej maszynki (akurat miałem za free) i chwalę sobie☺️ fermentacja bajka. Tak to wygląda sklecone na szybko, mam zamiar zrobić to bardziej zwarte, a nie taką prowizorkę, chociaż skoro działa:eusathink::D. 30 litrów obsługuje bez problemu, nawet do - 1°C.

 

 

DSC_0862.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry pomysł. 

Ja myślałem coś podobnego kombinować z małej lodówki ale tu jest wszystko na miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, FurioSan napisał:

Dobry pomysł. 

Znam nawet takiego co z tych bebechów złożył suchą schładzarkę do piwa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko musze pudło zlikwidować i zaizolować fermentor tak jak to małe wiaderko na zdjęciu, wtedy to już w ogóle będzie kompaktowy sprzęt:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 10/20/2017 o 19:15, Dr2 napisał:

Znam nawet takiego co z tych bebechów złożył suchą schładzarkę do piwa. :D

no też o tym myślałem jak codziennie mijam taki dysponzer w roboice :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Ja używam schładzarki do piwa z rollbaru, jest tam układ do chłodzenia nalewaka. Podłączam tam wężownice do chłodzenia piwa i wrzucam do zbiornika fermentacyjnego.

 

Pozdrawiam Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat. A jakby ogniwo Peltiera zamontować do pudła styropianowego na fermentor? Zrobiłem pojemnik i wstawiam póki co butelki z wodą. Ale przyznam, że z barku czasu szukam rozwiązania jeszcze lepsze i pewniejsze sterowanie temperaturą. I pomyślałem o tym ogniwie.

Choć przyznam, że patent pmzs przypadł mi do gustu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Chicken napisał:

A jakby ogniwo Peltiera zamontować do pudła styropianowego na fermentor?

Temat poruszany na forum przynajmniej 2-krotnie :)

W obu przypadkach chyba polegli :(

Dla ogniwa Peltiera bilans mocy jest wyjątkowo niekorzystny, o problemach z dystrybucją zimnego i ciepłego powietrza nie wspominając już.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jak definiujesz porażkę ;)

Na jednym ogniwie udało mi się utrzymywać w skrzyni około 14-15 stopni i jakoś to działało, ale potem mi pompka padła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, koval_blazej napisał:

Pytanie jak definiujesz porażkę

Ano tak, że chyba nie ma takich co by to poza "eksperymentem" używali i powód już raczej jest mniej ważny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.