moris 0 Posted October 19, 2017 Hej, To moje 3 piwo robione samemu. Pierwszym była IPA z brewkitu, drugi był dry stout ze słodów z zestawu od BA. Teraz zdecydowałem sie na Witbiera 13blg z zestawu od BA - skład ponizej - słód pilzneński Weyemann 2,5kg - słód pszeniczny jasny Weyemann 1,3kg - platki pszeniczne blyskawiczne 0,5kg - chmiel - Willamette US - granulat 60g - chmiel Saaz CZ - granulat 30g - skorka slodkiej pomaranczy - 20g - skorka gorzkiej pomaranczy Curacao - 20g - kolendra - 20g - drozdze Safbrew S-33 - 11,5g Zacieranie: 62stopnie - 30min 73stopnie - do negatywnej proby 77 stopni i filtracja Mam 2 pytania: - Czy z tego wyjdzie coś podobnego do Witbiera? czy bedzie to bardziej - Pszeniczne z dodatkami - jesli coś byscie zmienili to co? warzyc chce jakos za tydzien/2 wiec jeszce moge podokupowac rzeczy. - Fermentacja - mam 2 mozliwosci - albo fermentowac w piwnicy - tem otoczenia - 16-17stopni z mozliwoscia spadku jak sie pogoda pogorszy za oknem to pewnie zrobi sie 15-14 lub fermentowac w domu temp otoczenia - 22 stopnie i sie praktycznie nie zmienia - ktora opcja wydaje sie lepsza? Moze zmienic drożdze na jakies inne/ bo z tego co czytalem na forum - witbier na s33 jednym podchodzi a inni pisza ze slaby? jesli tak to na jakie? i wtedy co z temp fermentacji? robic w 16-17? czy w 22? Dzięki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted October 19, 2017 39 minut temu, moris napisał: drozdze Safbrew S-33 - 11,5g 40 minut temu, moris napisał: Czy z tego wyjdzie coś podobnego do Witbiera? czy bedzie to bardziej - Pszeniczne z dodatkami - jesli coś byscie zmienili to co? warzyc chce jakos za tydzien/2 wiec jeszce moge podokupowac rzeczy. Zmień drożdże. Na tych nie otrzymasz nawet nic bliskiemu witbierowi i pszenicy. Polecam kupić FM 20 Białe Walonki albo polecają też jakieś Gozdawy drożdże, ale jakie to musisz pogrzebać bo nie używam sucharów. 42 minuty temu, moris napisał: Fermentacja - mam 2 mozliwosci - albo fermentowac w piwnicy - tem otoczenia - 16-17stopni z mozliwoscia spadku jak sie pogoda pogorszy za oknem to pewnie zrobi sie 15-14 lub fermentowac w domu temp otoczenia - 22 stopnie i sie praktycznie nie zmienia - ktora opcja wydaje sie lepsza? Moze zmienic drożdze na jakies inne/ bo z tego co czytalem na forum - witbier na s33 jednym podchodzi a inni pisza ze slaby? jesli tak to na jakie? i wtedy co z temp fermentacji? robic w 16-17? czy w 22? Pierwsze 3-4 dni podczas najbardziej burzliwej fermentacji polecam niższą temperaturę. W miarę jak fermentacja będzie się uspokajała przenieś do 22C aby drożdże spokojnie sobie dojadły i posprzątały po sobie. Tak jak wyżej pisałem na S-33 nie da rady zrobić witbiera, one nie posiadają po prostu tego profilu co piwo białe powinno mieć - nie produkują ani fenoli, ani wytrawności delikatnej. Białe Walonki to jest najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ramnic 11 Posted October 19, 2017 Mojego pierwszego Witbier'a (i póki co jedynego :P) robiłem na Breferm Blanche i wyszedł bardzo fajny, ja jednak z tego co pamiętam miałem zestaw z centrum piwowarstwa. Fermentowałem natomiast, za radą kolegi, po prostu w pokoju. Piwo fermentowało dosyć burzliwie, ale szczęśliwie jakoś nie było negatywnych aromatów czy posmaków. Być może dlatego, że robiłem je w zimie i fermentor stał w pobliżu drzwi balkonowych, więc temperatura pewnie oscylowała wokół tych 20C. No ale teraz zrobiłbym tak jak Undeath radzi, przez pierwsze kilka dni do chłodniejszego miejsca (z tym, że codziennie kontrolowałbym temperaturę), a po kilku dniach do cieplejszego. PS Co do drożdży, wiele opinii mówiło, że strasznie dają siarką podczas fermentacji i miałem lekkie obawy przed fermentacją. Jednak potrzymałem piwo trochę dłużej na drożdżach i powoli się zredukowała :). Quote Share this post Link to post Share on other sites
xcynix 35 Posted October 19, 2017 Drożdże to Gozdawa CBW i uważam że efekt jest całkiem spoko. Co bym zmienił to ilość kolendry obciął o połowę Ja daję 7-8 g na 20 litrów i pod mój smak to optymalne. Każdy może mieć inne preferencje ale moim zdaniem przy 20 g to już nie ma znaczenia z czego to robisz i jakie dodatki dajesz bo w smaku jest sama kolendra Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted October 19, 2017 59 minut temu, Ramnic napisał: PS Co do drożdży, wiele opinii mówiło, że strasznie dają siarką podczas fermentacji i miałem lekkie obawy przed fermentacją. Jednak potrzymałem piwo trochę dłużej na drożdżach i powoli się zredukowała :). U mnie fermentacja w pierwszym tygodniu cuchnela zbukiem w sposob podrecznikowy, wiec przestrzegam przed stosowaniem Brewferm Blanche w domu :-) Potem sie wszystko wyczyscilo, zadnych sladow siarkowodoru w piwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted October 19, 2017 Mieliście problemy ze startem Gozdawy CBW? U mnie od soboty rano do dzisiaj nie widać żadnych oznak fermentacji. Co prawda BLG spadło z 13 nastawnego do 11,5 ale 1,5 BLG różnicy przez 5 dni to i tak trochę słabo... Quote Share this post Link to post Share on other sites
xcynix 35 Posted October 19, 2017 U mnie startują raczej szybko i jedzą raczej szybko, po tych 5 dniach to już by było raczej po najcięższej robocie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moris 0 Posted October 23, 2017 Dzięki za odpowiedzi. Kupilem Gozdawa CBW i ich uzyje. Obetnę też ilość Kolendry o połowę. A fermentaję poprowadzę tak jak pisaliście - początkowe 4-5 dni w temp otoczenia - 16-17stopni i pozniej do domu w 22 stopni Dam znac co wyszlo za jakis czas Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 23, 2017 1 godzinę temu, moris napisał: Kupilem Gozdawa CBW i ich uzyje. "będziesz Pan zadowolony" Quote Share this post Link to post Share on other sites
moris 0 Posted October 27, 2017 Dnia 19.10.2017 o 10:08, Paweł N napisał: Mieliście problemy ze startem Gozdawy CBW? U mnie od soboty rano do dzisiaj nie widać żadnych oznak fermentacji. Co prawda BLG spadło z 13 nastawnego do 11,5 ale 1,5 BLG różnicy przez 5 dni to i tak trochę słabo... Wczoraj nastawilem - drożdze pomimo tego ze po uwodnieniu wygladaly raczej slabo - ruszyly w 7-8h. Drozdze uwodnione w 26 stopni - zadane w 24 stopnie. Przeniesione do 16-17 stopni otoczenia działaja - za jakies 4-5 dni (moze pozniej) przeniose do temp 22 stopnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted October 27, 2017 Cofam moje uwagi co do startu. Mojemu pomocnikowi pomyliły się fermentory i patrzył na ten, który stał sobie na cichej:P Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted October 27, 2017 Ale ta cicha nie ma 11,5 BLG? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 27, 2017 3 godziny temu, moris napisał: po uwodnieniu wygladaly raczej slabo Co to znaczy i czym się objawia słaby wygląd drożdży po uwodnieniu? Oglądałeś je pod mikroskopem czy tylko rzuciłeś okiem i takie miałeś wrażenie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moris 0 Posted October 30, 2017 (edited) Doswiadczenie mam małe, ale poprzednie 2 warki sie zgadzały co do wygladu uwodnionych drożdzy tak jak tutaj:https://www.youtube.com/watch?time_continue=787&v=KQNHk__2ruk Moje drożdze natomiast (nie mam zdjecia), wygladały mniej wiecej tak, ze to co wsypałem wylądowało na dnie. Na powierzchni nie pojawiło się nic w ciagu godziny, bąbli zero - generalnie zbiło się w mase na dnie kubka i tyle. Edited October 30, 2017 by moris Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 30, 2017 2 godziny temu, moris napisał: tak jak tutaj:https://www.youtube.com/watch?time_continue=787&v=KQNHk__2ruk "miszcza" nie dościgniesz 3 godziny temu, moris napisał: Na powierzchni nie pojawiło się nic w ciagu godziny, bąbli zero - generalnie zbiło się w mase na dnie kubka i tyle. 1. Skąd te bąble by miały być, drożdże przecież wsypałeś do wody, a nie do brzeczki? 2. Każdy szczep jest inny, nawet pod względem zachowania w trakcie uwadniania 3. Ja bym przed zadaniem tych drożdży rozmieszał je najpierw. 4. 1h uwadniania to o 0,5h za dużo Część z nich już zaczęła padać z głodu Quote Share this post Link to post Share on other sites