Jump to content
moris

Witbier 13 Blg od BA

Recommended Posts

Hej,

 

To moje 3 piwo robione samemu. Pierwszym była IPA z brewkitu, drugi był dry stout ze słodów z zestawu od BA. Teraz zdecydowałem sie na Witbiera 13blg z zestawu od BA - skład ponizej
- słód pilzneński Weyemann 2,5kg

- słód pszeniczny jasny Weyemann  1,3kg

- platki pszeniczne blyskawiczne 0,5kg

- chmiel - Willamette US - granulat 60g

- chmiel Saaz CZ - granulat 30g

- skorka slodkiej pomaranczy - 20g

- skorka gorzkiej pomaranczy Curacao - 20g

- kolendra - 20g

- drozdze Safbrew S-33 - 11,5g

 

Zacieranie:

62stopnie - 30min

73stopnie - do negatywnej proby

77 stopni i filtracja

 

Mam 2 pytania:

- Czy z tego wyjdzie coś podobnego do Witbiera? czy  bedzie to bardziej - Pszeniczne z dodatkami - jesli coś byscie zmienili to co? warzyc chce jakos za tydzien/2 wiec jeszce moge podokupowac rzeczy.

- Fermentacja - mam 2 mozliwosci - albo fermentowac w piwnicy - tem otoczenia - 16-17stopni z mozliwoscia spadku jak sie pogoda pogorszy za oknem to pewnie zrobi sie 15-14 lub fermentowac w domu temp otoczenia - 22 stopnie i sie praktycznie nie zmienia - ktora opcja wydaje sie lepsza? Moze zmienic drożdze na jakies inne/ bo z tego co czytalem na forum - witbier na s33 jednym podchodzi a inni pisza ze slaby? jesli tak to na jakie? i wtedy co z temp fermentacji? robic w 16-17? czy w 22?

 

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minut temu, moris napisał:

drozdze Safbrew S-33 - 11,5g

 

40 minut temu, moris napisał:

Czy z tego wyjdzie coś podobnego do Witbiera? czy  bedzie to bardziej - Pszeniczne z dodatkami - jesli coś byscie zmienili to co? warzyc chce jakos za tydzien/2 wiec jeszce moge podokupowac rzeczy.

Zmień drożdże. Na tych nie otrzymasz nawet nic bliskiemu witbierowi i pszenicy. Polecam kupić FM 20 Białe Walonki albo polecają też jakieś Gozdawy drożdże, ale jakie to musisz pogrzebać bo nie używam sucharów.

 

42 minuty temu, moris napisał:

Fermentacja - mam 2 mozliwosci - albo fermentowac w piwnicy - tem otoczenia - 16-17stopni z mozliwoscia spadku jak sie pogoda pogorszy za oknem to pewnie zrobi sie 15-14 lub fermentowac w domu temp otoczenia - 22 stopnie i sie praktycznie nie zmienia - ktora opcja wydaje sie lepsza? Moze zmienic drożdze na jakies inne/ bo z tego co czytalem na forum - witbier na s33 jednym podchodzi a inni pisza ze slaby? jesli tak to na jakie? i wtedy co z temp fermentacji? robic w 16-17? czy w 22?

Pierwsze 3-4 dni podczas najbardziej burzliwej fermentacji polecam niższą temperaturę. W miarę jak fermentacja będzie się uspokajała przenieś do 22C aby drożdże spokojnie sobie dojadły i posprzątały po sobie. Tak jak wyżej pisałem na S-33 nie da rady zrobić witbiera, one nie posiadają po prostu tego profilu co piwo białe powinno mieć - nie produkują ani fenoli, ani wytrawności delikatnej. Białe Walonki to jest najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mojego pierwszego Witbier'a (i póki co jedynego :P) robiłem na Breferm Blanche i wyszedł bardzo fajny, ja jednak z tego co pamiętam miałem zestaw z centrum piwowarstwa.

Fermentowałem natomiast, za radą kolegi, po prostu w pokoju. Piwo fermentowało dosyć burzliwie, ale szczęśliwie jakoś nie było negatywnych aromatów czy posmaków. Być może dlatego, że robiłem je w zimie i fermentor stał w pobliżu drzwi balkonowych, więc temperatura pewnie oscylowała wokół tych 20C. No ale teraz zrobiłbym tak jak Undeath radzi, przez pierwsze kilka dni do chłodniejszego miejsca (z tym, że codziennie kontrolowałbym temperaturę), a po kilku dniach do cieplejszego.

 

PS Co do drożdży, wiele opinii mówiło, że strasznie dają siarką podczas fermentacji i miałem lekkie obawy przed fermentacją. Jednak potrzymałem piwo trochę dłużej na drożdżach i powoli się zredukowała :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże to Gozdawa CBW i uważam że efekt jest całkiem spoko.

 

Co bym zmienił to ilość kolendry obciął o połowę Ja daję 7-8 g na 20 litrów i pod mój smak to optymalne.

Każdy może mieć inne preferencje ale moim zdaniem przy 20 g to już nie ma znaczenia z czego to robisz i jakie dodatki dajesz bo w smaku jest sama kolendra

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Ramnic napisał:

PS Co do drożdży, wiele opinii mówiło, że strasznie dają siarką podczas fermentacji i miałem lekkie obawy przed fermentacją. Jednak potrzymałem piwo trochę dłużej na drożdżach i powoli się zredukowała :).

U mnie fermentacja w pierwszym tygodniu cuchnela zbukiem w sposob podrecznikowy, wiec przestrzegam przed stosowaniem Brewferm Blanche w domu :-)

Potem sie wszystko wyczyscilo, zadnych sladow siarkowodoru w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieliście problemy ze startem Gozdawy CBW? U mnie od soboty rano do dzisiaj nie widać żadnych oznak fermentacji. Co prawda BLG spadło z 13 nastawnego do 11,5 ale 1,5 BLG różnicy przez 5 dni to i tak trochę słabo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

 

Kupilem Gozdawa CBW i ich uzyje. Obetnę też ilość Kolendry o połowę. A fermentaję poprowadzę tak jak pisaliście - początkowe 4-5 dni w temp otoczenia - 16-17stopni i pozniej do domu w 22 stopni

 

Dam znac co wyszlo za jakis czas :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, moris napisał:

Kupilem Gozdawa CBW i ich uzyje.

"będziesz Pan zadowolony" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 19.10.2017 o 10:08, Paweł N napisał:

Mieliście problemy ze startem Gozdawy CBW? U mnie od soboty rano do dzisiaj nie widać żadnych oznak fermentacji. Co prawda BLG spadło z 13 nastawnego do 11,5 ale 1,5 BLG różnicy przez 5 dni to i tak trochę słabo...

Wczoraj nastawilem - drożdze pomimo tego ze po uwodnieniu wygladaly raczej slabo - ruszyly w 7-8h. Drozdze uwodnione w 26 stopni - zadane w 24 stopnie. Przeniesione do 16-17 stopni otoczenia działaja - za jakies 4-5 dni (moze pozniej) przeniose do temp 22 stopnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cofam moje uwagi co do startu. Mojemu pomocnikowi pomyliły się fermentory i patrzył na ten, który stał sobie na cichej:P 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, moris napisał:

po uwodnieniu wygladaly raczej slabo

Co to znaczy i czym się objawia słaby wygląd drożdży po uwodnieniu?

Oglądałeś je pod mikroskopem czy tylko rzuciłeś okiem i takie miałeś wrażenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doswiadczenie mam małe, ale poprzednie 2 warki sie zgadzały co do wygladu uwodnionych drożdzy tak jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=787&v=KQNHk__2ruk

Moje drożdze natomiast (nie mam zdjecia), wygladały mniej wiecej tak, ze to co wsypałem wylądowało na dnie. Na powierzchni nie pojawiło się nic w ciagu godziny, bąbli zero - generalnie zbiło się w mase na dnie kubka i tyle.

 

Edited by moris

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, moris napisał:

:) "miszcza" nie dościgniesz :polew:

3 godziny temu, moris napisał:

Na powierzchni nie pojawiło się nic w ciagu godziny, bąbli zero - generalnie zbiło się w mase na dnie kubka i tyle.

1. Skąd te bąble by miały być, drożdże przecież wsypałeś do wody, a nie do brzeczki?

2. Każdy szczep jest inny, nawet pod względem zachowania w trakcie uwadniania :)

3. Ja bym przed zadaniem tych drożdży rozmieszał je najpierw.

4. 1h uwadniania to o 0,5h za dużo :facepalm: Część z nich już zaczęła padać z głodu :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.