bart3q 469 1 Items Posted October 18, 2017 Siemka. Myśląc o tym, jak jeszcze można wykorzystać fiolkę brettów którą kupiłem ostatnio, wpadłem na pomysł miodu pitnego na nich. Zacząłem o tym czytać, i widzę że w USA robili coś takiego, ale na miodach o gęstości piątaka - szóstaka. Taki eksperyment otwiera fajne możliwości kombinowania - dzikusy na miodzie, maltodekstrynie (cukrach złożonych, żeby dzikusy miały co jeść), do tego owoce, przyprawy lub inne dodatki. Robiłem kilka miodów o takich gęstościach, ale albo z dodatkiem jałowca (piwo miodowo-jałowcowe, fajne ale za dużo jałowca, a jak za mało jałowca to puste), albo bez (pustka), z chmielem (gorzka pustka) itp, zawsze brakowało motywu przewodniego. Dzikusy mogłyby to fajnie uzupełnić, w połączeniu z drewnem/dodatkami. Ktoś może robił coś takiego? Albo może wnieść coś ciekawego do dyskusji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patrickll 30 Posted October 19, 2017 To może lepiej braggot na brettach? Taki szóstak czy piątak to już sam w sobie trochę lipa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted October 20, 2017 Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że krąży obiegowa opinia, że piwa na dzikich drożdżach w znakomitej większości świetnie pachną, a za bogatym aromatem podążą niestety tylko cień cienia - smak. Więc w Twoim przypadku, dzikusy jeszcze bardziej spłaszczą ten miód (o ile się da). Osobiście tego nie widzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 25, 2017 Braggot to mocne piwo, mi chodzi o lekki napój, ciekawy w smaku. Coś jak "piwo" miodowo-jałowcowe / "piwo" kozicowe. Nie wydaje mi się żeby dzikusy spłaszczyły smak - wręcz odwrotnie. Taki lekki miód odfermentowywuje do 0, jak nic do niego nie dodasz to jest lekko zabarwiona kwaskowata woda z alkoholem. Bretty mam nadzieję dodadzą do tego funk w smaku, i coś się będzie działo. Ewentualnie, jakby było pusto, to można w brzeczce trochę słodów karmelowych pomoczyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted October 25, 2017 miałem lambica miodowego - gryczany miód przykrył cały aromat stajni Quote Share this post Link to post Share on other sites