Jump to content
Breko

B.D. Legionów

Recommended Posts

No i jestem po pierwszej warce z zacieraniem.

Ma niby być Christmas Ale ale zobaczymy co z tego bedzie...
Zasyp:
3.1kg Pale Ale
1kg Monachijski jasny
0,7kg Pilzeński
0,5kg Karmel 150
0,2kg Karmel 600
0,2kg czekoladowy
0,2kg Carafa III

Drożdze:
US-05 - średnia kondycja

Dodatki:
60' warzenia Marynka 8,8% 35g
60' warzenia Imbir świeży 30g
60' miód gryczany 400g
10' Perle 50g 4,4%
10' skórki z trzech pomarańczy
10' skórka z jednej limonki
10' 3 goździki
10' 5g kardamonu
10' kolendra 5g

1szt gałki muszkatołowej

Zacieranie:
Na lenia ~67-69 stopni
Mash-out 75stopni

Fermentacja:
17 stopni w lodówce

Wyniki:
15l brzeczki, 19 BLG (troche przekombinowalem bo gorącej pokazywało ok 12BLG)

Smak zielonego:
spora gorycz i slodycz, swietny aromat skórek cytrusów i imbiru.

Planuje fermentować do oporu (burzliwa i zostawiam na cicha bez przelewania)

Jakich wartości BLG końcowego się spodziewać?


Ogólnie to jestem trochę rozczarowany, schrzaniłem z tą ilością gotowej brzeczki i BLG. Obstawiam jakies 8-9% alko.

Co myślicie? Będzie coś z tego?

Edited by Breko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za słowo otuchy ;) no wlasnie tez nie za bardzo za nim bylem ale to jedyne co na aromat mialem :/ Bezpośrednio z paczki troche jak serowe Cheetosy pachniał ale zobaczymy co z tego bedzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż się zastanawiam, czy nie machnąć sobie tego zamiast Dry Stouta, którego miałem w planach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzecia warka - druga zacierana

Lime Teapa

Zasyp:
4kg Pale Ale
1kg Karmel 150

Zacieranie na lenia ~67-68 stopni
Mash-out

Chmielenie:
50' Magnum 25g
50' Marynka 10g

Dodatki:
10min + burzliwa + cicha  - Herbata czarna liściasta (nie pamietam poki co jaka, musze sprawdzic)
10min + burzliwa + cicha - skórka z limonki

Drożdże:
US-05

Fermentacja:
18 stopni burzliwa, bez zlewania do innego fermentora na cichą. Pozostawione dodatki na fermentacje.
Planowany rozlew 6-8.11.2017r

BLdodaj pliki... Kliknij, aby wybrać pliki G początkowe: 11,5% (tym razem troche za duzo wody), jak dobrze pójdzie będzie 5-5,5% alko.
ilość zacieru: 21l

Aromat, smak i kolor brzeczki:
Mocny, spora goryczka, całkiem fajnie czuc aromat herbaty. Kolor ciemne złoto/bursztyn

Czas:
5,5h
Robiliśmy we dwójkę z kumplem. Gdyby nie mała awaria z cieknącym kranem fermentora poszło by nieco szybciej. Bardzo fajnie poszło chłodzenia. Z 95 stopni + do 25 stopni w nie cale 10min. Temp wody w kranie 13 stopni


 

22552310_1572541872802453_164614744072867440_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teapa rozlana 17.11.2017 z zawartością 4 BLG - sprawdzalem po 4 dniach od pierwszej proby i nic nie zeszlo.

Świąteczne, wczoraj przeprowadzona próba BLG - 5,5-6 . Myślałem czy nie poczekać jeszcze i nie sprawdzić ponownie ale fermentowało 6tyg, na piwie zero oznak działania drożdży - rozlalem.

W ostatni weekend nie moglem się powstrzymać i spróbowałem Teapa. Ogólnie tak mi zasmakowało, że ze znajomymi wypiliśmy 15 butelek. Calkiem niezle. Czuc maliny - estry?, herbate czuć ale to chmiel gra pierwsze skrzypce. Naprawde fajny sprzet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 (trzecia ze słodów)

W zamyśle coś tropikalnego i lekkiego ale co z tego będzie to jak zawsze nie wiadomo. Warka robiona w sumie z tego co było.

 

Zacieranie:

Na lenia - 67-69 stopni

Mash-out - 78 stopni

 

Zasyp:

Pilzeński - 2,35kg
Monachijski - 1,00 kg
Karmel 150 - 0,40kg

Płatki owsiane - 0,20kg

 

Chmiel:

50' - Marynka 8,8% alfa - 25g (nie dostałem przed świętami nic amerykańskiego - smuteczek)

 

Drożdże:
S-04 - zadane przez nieuwagę w 32 stopniach

 

Ekstrakt początkowy:

12BLG

 

Ilość brzeczki:

~16l

 

Dodatki:
Na cichą wleci - mrożona marakuja, mango i może coś jeszcze

 

Fermentacja:

17-18 stopni, poczekam z tydzień, może półtora i wrzucę owoce

 

 Uwagi:

Wysładzanie wymaga modyfikacji. Metoda na raty z talerzykiem jak na moje oko średnio się sprawdza - według arkusza wydajność brzeczki na poziomie 65%

Po kilku godzinach zaczęło bulgać, po 12h regularnie i bardzo ładnie

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TEST POPRZEDNICH WAREK

Opinie zebrane od znajomych oraz własnych spostrzeżeń

Teapa:

Fizyka:

-brązowa barwa (średnio klarowna)

-piana średniopęcherzykowa

-w miarę szybko schodzi

-długo się utrzymuje niewielki czop

-delikatny lacing.

Degustacja:

-pijalne xD

-spora gorycz

-z czasem taniny się zniwelowały

-gładkie

-średnionagazowane

-dość intensywny herbaciany aromat

Świąteczne:

Fizyka:
- głęboka, w miarę klarowna czerń (foto)

-piana gęsta, beżowawa, całkiem fajnie się trzyma
Degustacja:

-testowane regularnie co tydzień od rozlewu - fajnie się obserwuje jak piwo zmienia się z czasem

- podobno za dużo goździków (chociaż myślę, że ostrość to raczej zasługa imbiru)

-mało czuć owoców i miodu
- czuć palone słody (bardzo przyjemnie)

-mocne (~7,5% alko) - raz niechcący się nim nawaliłem

- mi osobiście smakowało, kobiecej części konsumentów także bardzo przypadło do gustu

25395572_1629856267071013_387586797_n.jpg

Edited by Breko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.