Skocz do zawartości

Pierwsze Kolońskie (Kölsch)


PawelW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

 

Temperatura w piwnicy sprzyja (15°C) więc postanowiłem spróbować Kolscha. Starter kręci się już kilka dni, więc jutro planuję dokończyć dzieła. Posiłkowałem się kilkoma przepisami (m.in. Andrzeja Sadownika)

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg (pszeniczny) - mam ogólnie kilogram, więc w razie czego mógłbym dać więcej (o ile jest sens)

 

Zacieranie

 

55°C - 10' - ukłon w stronę piany

66°C - 40'

73°C - 20'

78°C -> filtr.

 

Co do zacierania zastanawiam się nad wyrównaniem przerw 40/20 na 30/30 celem zrobienia piwa słodszego. Wiem, że to niekoniecznie w stylu, ale boje sie czy nie wyjdzie zbyt wytrawne. Doradźcie proszę ;)

 

Chmielenie:

 

30g Tettnanger - 60'

30g Tettnanger - 30'

 

Mam do dyspozycji 100g, więc dołozyć można.

 

Drożdże Wyeast 2565 oczywiście ;)

 

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne korekty do receptury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.