PawelW 40 Posted October 16, 2017 Cześć wszystkim. Temperatura w piwnicy sprzyja (15°C) więc postanowiłem spróbować Kolscha. Starter kręci się już kilka dni, więc jutro planuję dokończyć dzieła. Posiłkowałem się kilkoma przepisami (m.in. Andrzeja Sadownika) Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg (pszeniczny) - mam ogólnie kilogram, więc w razie czego mógłbym dać więcej (o ile jest sens) Zacieranie 55°C - 10' - ukłon w stronę piany 66°C - 40' 73°C - 20' 78°C -> filtr. Co do zacierania zastanawiam się nad wyrównaniem przerw 40/20 na 30/30 celem zrobienia piwa słodszego. Wiem, że to niekoniecznie w stylu, ale boje sie czy nie wyjdzie zbyt wytrawne. Doradźcie proszę Chmielenie: 30g Tettnanger - 60' 30g Tettnanger - 30' Mam do dyspozycji 100g, więc dołozyć można. Drożdże Wyeast 2565 oczywiście Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne korekty do receptury. Quote Share this post Link to post Share on other sites
needmorehops 4 Posted October 16, 2017 ładnie wszystko, będzie słoneczko w płynie Quote Share this post Link to post Share on other sites