Jump to content
PawelW

Pierwsze Kolońskie (Kölsch)

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

 

Temperatura w piwnicy sprzyja (15°C) więc postanowiłem spróbować Kolscha. Starter kręci się już kilka dni, więc jutro planuję dokończyć dzieła. Posiłkowałem się kilkoma przepisami (m.in. Andrzeja Sadownika)

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg (pszeniczny) - mam ogólnie kilogram, więc w razie czego mógłbym dać więcej (o ile jest sens)

 

Zacieranie

 

55°C - 10' - ukłon w stronę piany

66°C - 40'

73°C - 20'

78°C -> filtr.

 

Co do zacierania zastanawiam się nad wyrównaniem przerw 40/20 na 30/30 celem zrobienia piwa słodszego. Wiem, że to niekoniecznie w stylu, ale boje sie czy nie wyjdzie zbyt wytrawne. Doradźcie proszę ;)

 

Chmielenie:

 

30g Tettnanger - 60'

30g Tettnanger - 30'

 

Mam do dyspozycji 100g, więc dołozyć można.

 

Drożdże Wyeast 2565 oczywiście ;)

 

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne korekty do receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.